Day After Tomorrow, The

The Day After Tomorrow (2004)

| DVD
  • 2

Roland Emmerichin The Day After Tomorrow on näyttävä, mutta tärkeästä aiheestaan huolimatta ponneton tehoste-elokuva.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-05 / päivitetty 26.07. klo 18:06

KUVA 4

The Day After Tomorrow
The Day After Tomorrow 

KUVA 3

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal 

KUVA 2

Dennis Quaid
Dennis Quaid 

KUVA 1

Emmy Rossum, Arjay Smith, Austin Nichols ja Jake Gyllenhaal
Emmy Rossum, Arjay Smith, Austin Nichols ja Jake Gyllenhaal 

Day After Tomorrow, The

Ohjaus Roland Emmerich
Näyttelijät Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Emmy Rossum, Ian Holm, Dash Mihok
Maa Yhdysvallat
Pituus 126 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 20th Century Fox, Centropolis Entertainment ja Mark Gordon Productions.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Napajäätiköt halkeilevat. Intiassa sataa lunta, Japanissa puolestaan golfpallon kokoisia jääkimpaleita. Rakas maapallomme on muutosten kourissa ja yksi pahimmassa myrskynsilmässä olevista maista on tietenkin Yhdysvallat. Kuuluisan biologin, Jack Hallin (Dennis Quaid), ennustukset ilmaston äkillisistä muutoksista kaikuvat kuuroille korville, ennen kuin on liian myöhäistä. Miljoonat ihmiset menettävät henkensä uuden jääkauden tehdessä tuloaan.

Saksalaissyntyisen Roland Emmerichin filmografia ei kovin suurta kunnioitusta herätä, löytyyhän miehen ansiolistalta sellaiset kalkkunat kuin Independence Day (1996) ja Godzilla (1998). Koska elokuvien saavutukset mitataan ennemmin lipputuloissa kuin palkintojen ja kriitikoiden ylistyslaulujen määrässä, on Emmerichkin saanut jatkaa katsojien aliarvioimista vuodesta toiseen. Ulkoavaruuden asukkaiden ja ydinkoehirviön jatkeeksi hän marssittaa tällä kertaa oikeasti keskustelua ansaitsevan aiheen, kasvihuoneilmiön.

Elokuva nojaa ohjaajansa edellisten tuotosten tapaan näyttävyyteen ja myöntää täytyy, että jopa minunlaiseni skeptikko nautti elokuvan ensimmäisestä puolituntisesta äiti maan näyttäessä ahneille asukeilleen kuka käskee. Tyylikkäät efektit seuraavat toinen toistaan ja aina siihen saakka, kun tornadot jyräävät Los Angelesin, on elokuvan viihdearvo korkealla. Tämän jälkeen elokuvassa alkaa kuitenkin rankka alamäki, jota edes sen tyylikäs visuaalinen toteutus ei onnistu pelastamaan.

Näyttävyys ja sisältörikkaus kulkevat harvoin käsi kädessä, eikä niin käy tälläkään kertaa. Emmerichin itsensä rustaama käsikirjoitus viljelee kaikkia katastrofielokuvista tuttuja kliseitä niin häpeämättömästi, ettei tiedä itkeäkö vai nauraa. Epäloogisuuksia, typeriä vuorosanoja ja kaikenlaisia järjettömyyksiä riittää aivan elokuvan loppuun saakka ja yli-imelät, siirappiakin tahmeammat viimeiset minuutit saavat katsojan pudistamaan epäuskoisena päätään.

Näyttelijät eivät pysty paljon ohuiden ja mielenkiinnottomien roolihahmojensa hyväksi tekemään. Onneksi he sentään yrittävät, ettei tämä nyt aivan kalkkunaelokuvien kastiin vajoa. Ihmetellä tosin täytyy, mitä ihmettä Ian Holmin (Taru Sormusten Herrasta, FromThe Day After Tomorrow Hell) tapainen laatunäyttelijä tekee tällaisessa rainassa. Holm esiintyy pienessä roolissaan edukseen, samoin Quaidia on mukava katsella, mutta muut vajoavat harmaaseen ja mitäänsanomattomaan massaan.

The Day After Tomorrow (2004, Yhdysvallat) on näyttävä, mutta sisällötön elokuva, joka on varmasti isolta kankaalta katsottuna hämännyt niin katsojia kuin kriitikoitakin. Muuten tämän mitättömyyden menestystä ja ylisanoja on mahdotonta ymmärtää.

Dvd: Anamorfinen kuva (2.35:1) on todella hyvälaatuinen, yksi parhaista näkemistäni. Kuvasta on mahdotonta löytää virheitä, juuri tältä uuden elokuvan tulee dvd:llä näyttääkin. Ääniraitoja levyllä on kolme kappaletta, joista itse testasin DTS-raitaa. Valittamisen aihetta ei tässäkään ole, vaan kaikki kanavat saavat melusaasteesta osansa. Muut ääniraidat ovat Doby Digital 5.1 -koodattuja (englanti, unkari).

Ekstroja yhden levyn julkaisu ei paljoakaan tarjoa. Ainoastaan kaksi kommenttiraitaa, joilla jutustelevat tärkeimmät elokuvan parissa työskennelleet tuotantohenkilöt sekä kaksiminuuttisen Alien vs. Predator -elokuvan making of -dokumentin. Lisämateriaalia haluavien kannattaa sijoittaa roposensa kahden levyn erikoispainokseen, jota koristaa tyylikäs hologrammikansi.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202