Changeling, The - Vaihdokas

The Changeling (2008)

| DVD
  • 4

Clint Eastwoodin ohjaus Changeling – Vaihdokas on vahva kertomus naisesta (Jolie), jonka poika katoaa.

julkaistu 2009-05-25 / päivitetty 17.11. klo 21:09

KUVA 4

Angelina Jolie ja John Malkovich
Angelina Jolie ja John Malkovich 

KUVA 3

Angelina Jolie
Angelina Jolie 

KUVA 2

Angelina Jolie ja John Malkovich
Angelina Jolie ja John Malkovich 

KUVA 1

Angelina Jolie ja Jeffrey Donovan
Angelina Jolie ja Jeffrey Donovan 

Changeling, The - Vaihdokas

Ohjaus Clint Eastwood
Näyttelijät Angelina Jolie, Michael Kelly, John Malkovich, Colm Feore, Jeffrey Donovan
Maa Yhdysvallat
Pituus 141 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Imagine Entertainment, Malpaso Productions, Relativity Media ja Universal Pictures Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

78-vuotiaan veteraaniohjaajan Clint Eastwoodin elokuvat tuntuvat paranevan sitä mukaan, kun mies vanhenee. 2000-luvulla tältä legendaariselta amerikkalaisohjaajalta ei ole ilmestynyt yhtäkään huonoa elokuvaa. Sellaiset elokuvat kuin Menneisyyden ote, Million Dollar Baby ja Kirjeitä Iwo Jimalta todistavat, että Eastwood elää ohjaajana kultakauttaan, harmaantuvista hiuksista ja aina vaan lähemmäs rintakehää nousevista pöksyistään huolimatta.

Changeling – Vaihdokas sijoittuu Los Angelesiin, vuoteen 1928. Angelina Jolie esittää Christine Collinsia, jonka pieni poika Walter (Gattlin Griffith) katoaa eräänä lauantaipäivänä kuin tuhka tuuleen. Kukaan ei tiedä mitä on tapahtunut. Kuukausia kuluu, ja toivo pojan löytymisestä hengissä alkaa haihtua. Juuri silloin poliisi ilmoittaa Christinelle, että hänen poikansa on löydetty. Riemuissaan Christine lähtee poikaansa ja hänet löytänyttä poliisia vastaan juna-asemalla, mutta järkytys onkin melkoinen, kun Christine joutuu toteamaan, ettei poika olekaan hänen poikansa. Viranomaiset eivät usko Christineä, sillä poika väittää tosiaan olevansa Walter, ja poliisin ”asiantuntijat” pitävät biologista sukulaisuutta täysin selvänä. Christine ei kuitenkaan anna periksi, vaan vaatii korruptiosyytteissä valmiiksi vellovaa LA:n poliisilaitosta jatkamaan oikean poikansa etsintöjä.

I used to tell Walter, “Never start a fight… but always finish it.” I didn’t start this fight… but by God, I’m going to finish it.

Changeling – Vaihdokas näyttää ja tuntuu 2000-luvun Eastwoodilta. Se on teemoiltaan synkkä, kerronnaltaan ja kuvaukseltaan rauhallinen ja määrätietoinen sekä tyylillisesti ihailtavan ehjä. Elokuvassa maalaillaan tehokkaasti hyvin synkkiä tunnelmia Tom Sternin (Eastwoodin 2000-luvun hovikuvaaja) varjojen ja värimaailman kanssa leikkivällä kuvauksella. Eastwoodin itse säveltämä piano- ja kitaramusiikki tuo tarinalle haikean taustan. Elokuva henkii 20-luvun Amerikkaa.

Tarinakin pysyy kokonaisuutena melko hyvin kasassa koko pitkän kestonsa (141 min) ajan. Kiitos tästä kuuluu J. Michael Straczynskin monikerroksiselle käsikirjoitukselle, joka alkaa tarinana poikansa hukanneen naisen tuskasta, mutta kehittyy vahvaksi yhteiskunnalliseksi kuvaukseksi. Toiseksi merkittäväksi teemaksi nousee LA:n poliisilaitosta 20-luvulla ravistelleet korruptiosyytteet, ja yhden naisen taistelu valtavaa instituutiota vastaan. Ainoa kauneusvirhe koko elokuvassa on oikeastaan lopetus, jota Eastwood tuntuu jälleen hieman kammoksuvan ja sen takia venyttävän.

Angelina Jolie on elokuvan merkittävimmässä roolissa ja tekeekin muodollisesti pätevän roolisuorituksen. En ihmettelisi, vaikka hänet palkittaisiin siitä Oscar-ehdokkuudella tai jopa itse patsaalla, niin paljon hän on roolistaan saanut jo hatunnostoja. Itse näen kuitenkin Jolien suorituksessa myös diivamaisuutta. Se on alleviivaava ja melodramaattinen roolisuoritus, jossa ei ole paljoakaan hienovaraisuutta tai tulkinnanvaraa. Näillä rooleilla kieltämättä voitetaan Oscar-patsaita. Tällaisia roolisuorituksia Hollywoodin A-luokan naisnäyttelijät, kuten Nicole Kidmann, Renee Zellweger ja Julianne Moore tuntuvat vetävän vuosittain liukuhihnalta ja aina oikeaan aikaan.

Eastwoodilla on jälleen tuottelias kausi meneillään. Hänen seuraava ohjauksensa, Grand Torino (jossa hän myös näyttelee pääosan) on jo saanut ensi-iltansa rapakon takana. Jostain syystä hänen elokuvansa sattuvat aina ilmestymään juuri kuumimmalla Oscar-kaudella. Mies on itse väittänyt sitä sattumaksi, vaikka sitä se tuskin on. Oli miten oli, Changeling – Vaihdokas on vahva, tunteellinen ja tyylikäs draamajännäri, josta Hollywoodin veteraani ansaitsee jälleen yhden sulan hattuunsa. Tänä vuonna Eastwood jäänee kuitenkin ilman Oscar-patsasta.

DVD: Universal Pictures Finlandin DVD-julkaisu on erittäin hyvätasoinen. Komea 2.40:1 anamorfinen laajakuva on terävä ja kirkas. Ääniraitana on 5.1 Dolby Digital. Elokuvan äänisuunnittelu on hyvin vähä-eleistä, musiikkinakin on lähinnä hiljaista pianomusiikkia, joten ääniraidalla ei sinänsä ole suurta merkitystä.

Lisämateriaaleista löytyy kaksi dokumenttia. Partners in Crime: Clint Eastwood ja Angelina Jolie, on perinteinen, mutta hyvin tehty katsaus elokuvan kulisseihin, jossa haastatellaan elokuvantekijöitä aina ohjaajasta ja tuottajista lavastajiin ja puvustajiinkin. Dokumentin kesto on noin 15 minuuttia. Toinen, noin viisiminuuttinen dokumentti The Common Threat: Kuinka Angelina Joliesta tuli Christine Collins keskittyy lähinnä Jolieen ja hänen roolisuoritukseensa.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202