Coenin veljesten The Big Lebowski on kerrassaan täydellinen, uskomaton ja vaikeasti selitettävissä oleva komedia.
Arvio on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2011.
Coenin veljesten The Big Lebowski vuodelta 1998 on kerrassaan täydellinen, uskomaton ja vaikeasti selitettävissä oleva komedia kolmesta epätodennäköisestä kaveruksesta, jotka elävät keilatakseen ja joutuvat vasten tahtoaan osaksi monimutkaista rikosvyyhtiä.
Paria vuotta aikaisemmin veljekset nousivat Hollywoodin A-luokkaan elokuvallaan Fargo, joka oli niin yleisö- kuin arvostelumenestyskin. Synkkäsävyisen tragikomedian jälkeen monet pitivät The Big Lebowskia melkeinpä välityönä, mutta aika näytti, että tämä komediahelmi on kestänyt aikaa vähintään yhtä hyvin kuin Fargo.
Jeff Bridges esittää Jeffrey Lebowskia, jota kaverit kutsuvat The Dudeksi. The Dude ei juuri elämästä stressaannu. Päivät kuluvat kahden kaverin, Walterin (John Goodman) ja Donnyn (Steve Buscemi) kanssa keilaten, valkovenäläisiä kumoten ja pilveä poltellen.
Eräänä päivänä joukko vihaisia äijiä tunkeutuu The Duden asuntoon, vaativat häntä maksamaan velkansa ja kusevat hänen matolleen. The Dudea harmittaa, sillä hänellä ei ole aavistustakaan mistä on kyse.
Pian selviää, että miehet olivat sekoittaneet The Duden erääseen toiseen Jeffrey Lebowskiin, miljonääri Big Lebowskiin. The Dude lähtee etsimään Big Lebowskia saadakseen korvauksen tuhotusta matostaan. Hän löytää miljonäärin, mutta joutuu samalla vedetyksi mukaan monimutkaiseen rikosvyyhtiin.
The Big Lebowski on kummallinen elokuva monessa mielessä. Se on enemmänkin hahmotutkielma kuin juonivetoinen komedia, sen rakenne on hieman epäkoherentti ja episodimainen, eikä siinä näytä päällisin puolin olevan kyse mistään erityisen kiinnostavasta. Silti se imaisee maailmaansa jo ensimmäisellä katselukerralla ja paranee loputtomasti jokaisen uudelleenkatsomisen myötä.
Jotkut löytävät elokuvasta filosofian, toiset pitävät sitä vain poikkeuksellisen railakkaana komediana.
Käsikirjoituksessa on toistettavia vitsejä hyvin vähän, jos yhtäkään. Elokuvan viehätystä on lähes mahdotonta selittää tai kuvailla. Koko tarina, sen henkilöhahmot ja uskomattoman tarkka ja hauska dialogi ovat niin absurdeja, että ne joko “ymmärtää” tai “ei ymmärrä”, elokuva joko tehoaa tai ei tehoa.
Elokuvan rikkaasta henkilöhahmogalleriasta esiin nousevat parhaiten itse The Dude ja hänen paras kaveri Walter. Molemmat ovat nuoruutensa lapsia, ja toistensa vastakohtia: Walter on George Bushia lainaileva oikeistolainen (silti juutalainen), joka kääntää puheenaiheen kuin puheenaiheen Vietnamiin. The Dude puolestaan on 60-luvun hippimentaliteettiin jämähtänyt saamaton vätys.
Heidän suhteensa on verrannollinen koko elokuvalle: vaikka yhtälössä ei ole mitään järkeä, se toimii kuin unelma.
Pienemmät roolit ovat yhtä herkullisia. John Turturron pederasti-Jesus on yksi elokuvahistorian makoisimmista cameorooleista, Steve Buscemin Donny on täysin pihalla kaikesta oleva surffari, Philip Seymour Hoffman on loistava miljonäärin jäykkänä assistenttina ja Julianne Moore tekee miellyttävän erilaisen roolin miljonääri-Lebowskin artistityttärenä. Erikoismaininnan ansaitsee Peter Stormaren saksalaisperäinen rikollinen/muusikko.
The Big Lebowskia ei suotta pidetä kulttielokuvana ja modernina klassikkona. Se on hieman vaikeasti hahmotettava, mutta senkin vuoksi usean katselukerran hyvin kestävä, erinomainen komedia.
Lisämateriaalia levylle on löydetty kiitettävästi, joskin osa materiaalista on laadultaan keskinkertaista. Levyltä löytyy yli tunti lyhyehköjä dokumentteja: The Dudes life, The Dude Abides: The Big Lebowski Ten Years Later, Flying Carpets and Bowling Pin Dreams: The Dream Sequences of The Dude, Making of The Big Lebowski ja The Lebowski Fest: An Achievers Story. Lisäksi mukana perustäytettä, kuten valokuvagalleriaa jne.
Harvinaisempi “lisämateriaali” on julkaisun mukana tuleva 28-sivuinen vihkonen, jossa on runsaasti pikkutietoa elokuvasta ja sen tekijöistä, elokuvarepliikkejä, kuvia ja sen sellaista.
Teksti: © 2011 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA