Aristocrats, The

The Aristocrats (2005)

| DVD
  • 3

Mies menee kykyjenetsijälle ja kertoo että hänellä olisi mieletön show, jotain ennen näkemätöntä. Kykyjenetsijä pyytää häntä kertomaan esityksestään. Lopuksi kykyjenetsijä kysyy esityksen nimeä ja mie…

julkaistu 2009-02-19 / päivitetty 17.06. klo 21:09

KUVA 2

The Aristocrats
The Aristocrats 

KUVA 1

The Aristocrats
The Aristocrats 

Aristocrats, The

Ohjaus Paul Provenza
Näyttelijät Drew Carey, George Carlin, Paul Reiser, Robin Williams, Steven Wright
Maa Yhdysvallat
Pituus 88 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Mighty Cheese Productions
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mies menee kykyjenetsijälle ja kertoo että hänellä olisi mieletön show, jotain ennen näkemätöntä. Kykyjenetsijä pyytää häntä kertomaan esityksestään, joten mies alkaa kuvailla mitä rivoimpia ja oksettavimpia asioita ja akteja, joita hänen perheensä tulee lavalla tekemään. Lopuksi kykyjenetsijä kysyy esityksen nimeä ja mies vastaa että Aristokraatit.

Dokumentissa näitä aristokraatteja ovat n. 100 tunnettua koomikkoa ja käsikirjoittajaa, jotka vuorollaan esittelevät vitsiä ja sen variaatioita: perusasetelma ja loppuhuipennus pitää olla aina sama, mutta keskikohta on vapaata riistaa improvisaatiolle. Dokumentin ja vitsien edetessä, voisi kuvitella että koko homma alkaa mennä todella rivoksi, mutta niin ei tapahdu: se on sitä jo alusta lähtien. Elokuvan ensimmäiset kymmenen minuuttia ovatkin sikäli haastavia, koska leikkaus on niin nopeaa ja katsoja suorastaan räpiköi siinä töryn tulvassa mitä elokuva tarjoaa valonnopeudella.

Aristokraattien koomikkokaartiin lukeutuu mm. Paul Reiser, Whoopi Goldberg, Chris Rock, Drew Carey, Robin Williams, Steven Wright, George Carlin, Gilbert Gottfried, Hank Azaria, Andy Dick ja noin sata muuta . Etteivät haastateltavat olisi pelkästään joukko amerikkalaisia räväsuita, on mukaan otettu myös hieman “sofistikoituneempia” koomikoita rapakon takaa. Eddie Izzard, Eric Idle ja Billy Connolly edustavat brittikoomikoiden kermaa ja samalla myös hieman erilaista näkemystä. Jokainen koomikoista kertoo vitsiä omalla tavallaan ja ettei homma menisi pelkäksi verbaalikisaksi, mukaan on otettu muitakin varieteetyylisuuntia. Vitsi nähdään sovitettuna mm. mimiikaksi, taikuriesitykseksi ja korttitempuksi.

Vitsin ollessa elokuvan lähtökohta, ei se kuitenkaan, tarkemmin tarkasteltuna, tyydy pelkästään siihen. Vitsistä tulee elokuvassa väylä, jonka avulla päädytään kertomaan elokuvaa itse koomikoista. Tämä selittääkin aika paljon sitä narsistista ja omahyväistä tapaa kuvata pelkästään koomikoita kehumassa omaa tarinankertomiskykyään. Vitsin kautta tulee selväksi tietyt komiikan perinteet ja kuinka jokaisella koomikolla on oma erityislaatuinen tyylinsä kertoa sama juttu.

DVD–julkaisun lisämateriaalit eivät oikeastaan tuo mitään lisää elokuvaan, vaikka harvemmin ne koskaan tuovatkaan. Tällä kertaa levyltä löytyy klippejä koomikoista kertomassa muita vitsejä, samaa vitsiä ja periaatteessa suorana elokuvasta irrotettu kohtaus erillisenä lisämateriaalina. Paras kohta lisämateriaaleissa tulee, kun puhe siirtyy vitseihin, joissa on Aristokraatti – vitsin tapaan melkein olematon loppuhuipennus.

Vitsin loppuhuipennuksen ohella, hyvä maku on yksi asia mikä elokuvassa saattaa jäädä hieman hämärän peittoon. Onneksi tekijät tarttuvat myös tähän ja siihen kuinka nykyaikana mikään ei välttämättä järkytä ketään. Ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen aika moni on varmasti turtunut siihen ja valitettavasti elokuva ei jaksa enää naurattaa. Mikä sitten naurattaa ja missä menee sovitun huumorin raja? Satiirisen The Onion – lehden toimitus pureutuu tähän oikeastaan parhaiten. Toimitus toimii elokuvassa parhaimpana ”tarinan” kuljettajana, sillä he esittävät tärkemmät kysymykset kuin varsinaiset tekijät ja he toimivat kysymystenesittäjän roolissa. Tästä huolimatta, vaikka elokuvassa onnistutaankin muutamissa kohdissa pääsemään syvätasolle koomikoiden ja komedian olemuksesta, nämä hetket eivät kestä kauan, eikä niitä ole tarpeeksi usein.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202