Synecdoche, New York

Synecdoche, New York (2008)

| DVD
  • 5

Charlie Kaufmanin omintakeinen esikoisohjaus teatteriohjaajasta, jolla on unelmana tehdä mullistava taideteos.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-07-12 / päivitetty 13.07. klo 21:09

KUVA 4

Emily Watson, Samantha Morton, Philip Seymour Hoffman  ja Tom Noonan
Emily Watson, Samantha Morton, Philip Seymour Hoffman ja Tom Noonan 

KUVA 3

Michelle Williams ja Philip Seymour Hoffman
Michelle Williams ja Philip Seymour Hoffman 

KUVA 2

Philip Seymour Hoffman ja Samatha Morton
Philip Seymour Hoffman ja Samatha Morton 

KUVA 1

Catherine Keener, Sadie Goldstein ja Philip Seymour Hoffman
Catherine Keener, Sadie Goldstein ja Philip Seymour Hoffman 

Synecdoche, New York

Ohjaus Charlie Kaufman
Näyttelijät Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Jennifer Jason Leigh, Michelle Williams, Emily Watson, Tom Noonan
Maa Yhdysvallat
Pituus 119 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Likely Story, Projective Testing Service, Russia, Sidney Kimmel Entertainment ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Elokuva Synecdoche, New York kertoo Caden Cotarin elämästä. Caden (Philip Seymour Hoffman) asuu kauniissa omakotitalossa yhdessä taiteilijavaimonsa Adelen (Catherine Keener) ja nelivuotiaan tyttärensä Oliven kanssa (Sadie Goldstein). Cadenin tasapaksu elämä muuttuu, kun vaimo jättää hänet yllättäen. Adele muuttaa Berliiniin taiteilijapiireihin ja vie tyttären mukanaan. Caden masentuu hetkeksi, mutta saa pian merkittävän apurahan. Hän jättää työnsä perinteisenä teatteriohjaajana ja muuttaa New Yorkiin. Caden rakentaa siellä suuren varastohallin sisään New Yorkin pienoiskoossa ja kansoittaa sen näyttelijöillä. Cadenin tavoitteena on luoda ennen kuolemaansa merkittävä taideteos, joka heijastaa elämää.

Elokuvan tarina kuulostaa äkkiseltään melko perinteiseltä draamalta, mutta kun ohjaajana on Charlie Kaufman, se on kaukana tavanomaisesta. Synecdoche, New York on Kaufmanin esikoisohjaus, mutta hänet tunnetaan ennalta erinomaisista elokuvakäsikirjoituksistaan. Muun muassa elokuvat Being John Malkovich, Adaptation ja Tahraton mieli ovat Kaufmanin käsialaa. Hänen tyyliinsä kuuluu sukeltaa sisälle ihmisen mieleen ja viedä tarina useille kerronnan tasoille. Kaufmanilla on kirjoittajan taitojen lisäksi uskomaton mielikuvitus, joka tekee tarinoista omintakeisia.

Synecdoche, New Yorkiin on valittu hieno näyttelijöiden tähtikaarti. Philip Seymour Hoffman esittää Cadenia ansiokkaasti. Kyseessä on ensisijaisesti Cadenin tarina, mutta myös sivuosien näyttelijöillä on suuri merkitys elokuvassa. Clairea, teatterinäyttelijätärtä ja Cadenin toista vaimoa, esittävä Michelle Williams onnistuu roolissaan mainiosti. Hän kasvaa tarinan aikana tytönhupakosta aikuiseksi naiseksi. Samantha Morton näyttelee Hazelia, jolla on suuri merkitys Cadenille koko elokuvan ajan. Morton suoriutuu roolistaan mitä parhaiten. Myös Hope Davis hupsuna psykiatrina ja Tom Noonan Sammy Barnathanina tuovat oman erityisen lisänsä elokuvaan. Jokaisella henkilöhahmolla on tarkoin mietitty merkityksensä Cadenin elämässä. Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin.

Elokuvan juoni ei ole laisinkaan yksiselitteinen. Synecdoche, New Yorkin aika on keskittynyt, mutta sen aikajärjestys on sekaisin. Elokuvan sanoin:“Te vietätte aikanne odottaen jotain epämääräistä hyvää. Jotain, joka saa teidät tuntemaan olonne ehjäksi, rakastetuksi”. Tuohon päämäärään pääsemisen esteenä on usein kyvyttömyys nähdä nykyisyyttä, elää tässä hetkessä. Kaufmanin elokuva ottaa kantaa tähän ajatukseen leikitellen eri kerronnan tasoilla ja eri ajoissa. Jotta kaiken tarinallisen hienouden ymmärtää, kannattaa elokuva katsoa pariin otteeseen. Elokuva kestää useamman katselun, ja jopa antaa jokaisella kerralla katsojalleen jotain lisää.

Synecdoche, New York on aivan erityislaatuinen elokuva. Se on absurdi, hauska, hämmentävä ja jättää jälkeensä tunteen oman elämän rajallisuudesta. Kukapa meistä ei Caden Cotardin tavoin etsisi täyttä tunnetta elämästä, jonka haluaisi välittää myös eteenpäin.

DVD: FS Filmin kuvan ja äänen laatu on tasokasta. Elokuvan kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.35:1 ja ääniraitana on Dolby Digital 5.1.

DVD:n lisämateriaali tukee hyvin elokuvaa. Elokuvan parissa kohtauksessa taustalla pyörii animaatio televisiosta. Nuo animaatiot ovat Kaufmanin käsialaa, ja ne ovat kokonaisuudessaan lisämateriaaleissa. Animaatioiden dialogi on absurdia ja hahmot hieman omituisia, hyvin Kaufmanin tyylille sopivia.

Lisäksi elokuvan bonuksena ovat tarina Caden Cotardista ja Charlie Kaufmanin haastattelu. Caden Cotardista ja samalla elokuvasta yleensä on kertomassa pääosaa esittävä Philip Seymour Hoffman. Tarinan kautta elokuva avautuu paremmin katsojalle ja valottaa myös näyttelijän työtä. Kaufmanin haastattelun myötä tehdään tunnetuksi ohjaaja-käsikirjoittajan tausta ja aiemmat teokset. Kaikkineen tämän DVD:n lisämateriaaleilta ei voisi enempää toivoa. Ne tuovat elokuvaan kiinnostavaa lisätietoa, joka monesta elokuvasta valitettavasti puuttuu.

Teksti © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202