Surrogates - sijaisrobotit

Surrogates (2009)

| DVD
  • 3

Tulevaisuudessa sijaisrobotit hoitavat kaiken, me ohjailemme. Väistämättä jokin menee pieleen.

Lasse Lepola
julkaistu 2010-02-04 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 4

Ving Rhamesin maskeeraus herättää hilpeyttä
Ving Rhamesin maskeeraus herättää hilpeyttä 

KUVA 3

Bruce ohjastaa robottiaan
Bruce ohjastaa robottiaan 

KUVA 2

Bruce Willis ihmisversiona
Bruce Willis ihmisversiona 

KUVA 1

Radha Mitchellin ja Bruce Willisin sijaisrobotit ratkovat rikosta
Radha Mitchellin ja Bruce Willisin sijaisrobotit ratkovat rikosta 

Surrogates - sijaisrobotit

Ohjaus Jonathan Mostow
Näyttelijät Bruce Willis, Radha Mitchell, Ving Rhames, James Cromwell, Rosamund Pike, Boris Kodjoe
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Touchstone Pictures, Mandeville Films, Road Rebel, Top Shelf Productions, Wintergreen Productions

Lähitulevaisuudessa jokaisella meistä on oma surrogaatti eli sijaisrobotti, jota ohjailemme mukavasti kotoa käsin. Tarve poistua neljän seinän sisältä on minimaalinen: surrogaatit hoitavat kaiken, mehän niitä kontrolloimme. Robottikloonien yleistyessä säädetään tiukat lait takaamaan järjestys. Pieni joukko ihmisiä on kuitenkin päättänyt vastustaa lakeja, ja etenkin koneita. Heidät suljetaan kaupungin laidalle omaan reservaattiinsa. Viha surrogaatteja kohtaan yltyy ja pian robotteja vastaan hyökätään uudenlaisella aseella, joka ei ainoastaan tapa laitetta vaan myös sitä ohjastavan ihmisen. Etsivä Tom Greer (Bruce Willis) ryhtyy tutkimaan tapausta ja löytää pian itsensä syvältä mahdollisen salaliiton uumenista. Suurin kynnys Greerille on astua oikeaan maailmaan, hyvin pitkän tauon jälkeen.

Robert Vendittin ideoimaan ja Brett Weldelen kuvittamaan sarjakuvaan perustuva Surrogates – sijaisrobotit on ajatuksena pahuksen mielenkiintoinen: ihmiskunta on edistynyt robottiteknologiassa niin paljon, että jokainen meistä voi ostaa sijaisrobotin, tuunauttaa sen nuoremmaksi painokseksi omasta itsestään ja pistää sen sitten hoitamaan tylsän arjen rutiineja. Venditti sai ideansa, mistäpä muualtakaan kuin internetistä, jossa jo nyt joillakin ovat menneet identiteetit pahasti sekaisin ja mökkihöperyys on saanut tuntuvan otteen. Lähtökohta ja visio on siis kuin Blade Runnerin ja I Robotin risteytys: Surrogates ei ole synkkä, mutta ei missään nimessä täyttä hömppääkään.

Käsikirjoitusta ovat pyöritelleet kahta viimeisintä Terminaattoria tekemässä olleet John D. Brancato ja Michael Ferris. Koneiden kapinointi näkyy myös tällä kertaa, varsinkin vauhdikkaasti toteutetuissa toimintajaksoissa, joissa ohjaaja Jonathan Mostow (niinikään Terminaattoreista tuttu) pääsee loistamaan parhailla avuillaan. Keskivaiheilla nähtävä takaa-ajokohtaus tuo väistämättä deja vu-tunnelmaa. Itse juoni on punottu tasapainotellen helppolukuisen ja vaikaselkoisen välimaastossa. Rakettitieteen välttäminen onkin ollut hyvä ratkaisu, mutta se kyllä tavallaan jättää Surrogatesiin pienimuotoisen tusinaleiman. En usko, että Surrogatesista muodostuu koskaan mitään elämää suurempaa, vaan se jää siivosti kultaiseen keskikastiin. Eniten Surrogatesin futuristisessa visiossa häiritsee se, että vaikka robotteja on jo lähes kaikkeen mahdolliseen, niin muut kulissit eivät ole kehittyneet mihinkään: kaduilla lipuu karvalakki-Chevyja, televisiot ovat samoja joita nytkin voit käydä kaupasta ostamaan ja käsiaseissa luotetaan yhä ysimilliseen luotiversioon.

Willis hoitaa ruutunsa palkkashekkinsä edellyttämällä tasolla. Näin jälkeenpäin voi hyvin kuvitella miksi Bruce on leikkiin ylipäätään lähtenyt: nuoremman roboversion ja vanhemman ihmisversion esittämisessä on ollut varmasti juuri sopivaa haastetta. Phone Boothista tuttu Radha Mitchell on myös rautaisessa vedossa ja saakin paljon kamera-aikaa Willisin vanavedessä. Sivuosanäyttelijät hoitavat ruutunsa kauttaaltaan hyvin, mutta joukosta löytyy kiistattomia pettymyksiä, kuten Ving Rhamesin pöljällä jamaikaparralla varustettu kapinallisjohtaja tai tavallisesti häijymmin ilkeilevä James Cromwell, joka ei tällä kertaa saa iskettyä tarvittavaa kipinää. Etenkin Cromwellin intensiivisemmällä panoksella olisi ollut tilausta.

Surrogates on mielenkiintoinen tulevaisuusviritelmä, joka olisi paikoin kaivannut aikuisempaa otetta ja rosoisten reunojen tasoittelua. Surrogates tarjoilee kuitenkin erittäin viihdyttävän ja ajatuksia nostattavan elämyksen, joka jaksaa viehättää vielä ensimmäisenkin kerran jälkeen. Nykytrendiä ei onneksi noudateta elokuvan pituudessa: kaikki olennainen on saatu niputettua 90 minuuttiin, joten siitä iso plussa.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

DVD: Kuvaformaatti: 16:9 Anamorphic widescreen 2.40:1, ääniformaatti: Dolby digital 5.1 / englanti, espanja. Tarkemmat tiedot ja DVD-arvostelu julkaistaan levittäjän toimitettua arvostelukappale.

DVD-teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202