Stepfather, The

The Stepfather (2009)

| Blu-ray
  • 3

80-luvun helmen päivityksessä projektina on täydellinen perhe, jollaista ei ole. Sitten viuhuvatkin teräaseet.

julkaistu 2010-06-21 / päivitetty 25.10. klo 11:11

KUVA 4

Penn Badgley, Dylan Walsh
Penn Badgley, Dylan Walsh 

KUVA 3

Amber Heard
Amber Heard 

KUVA 2

Dylan Walsh
Dylan Walsh 

KUVA 1

Penn Badgley
Penn Badgley 

Stepfather, The

Ohjaus Nelson McCormick
Näyttelijät Dylan Walsh, Sela Ward, Penn Badgley, Amber Heard, Sherry Stringfield, Paige Turco, Jon Tenney, Nancy Linehan Charles
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Screen Gems, Maverick Films, Imprint Entertainment, Granada Entertainment ja Sony Pictures Entertainment.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Alkuperäinen trilleri The Stepfather (1987) on kompakti paketti perhekäsitteen ja jenkkiyhteiskunnan satiiria, harhamielistä ilmapiiriä ja tietenkin teräasepainotteista runnontaa. Puhdaspiirteisen jännitysnäytelmän uusi versio vuodelta 2009 on tapahtumiltaan tarpeettomasti paisunut.

Perusasetelma on säilynyt. Sinkkunaisia kihlaava psykopaatti yrittää rakentaa harmonisen perheonnen, mikä realistisesti katsottuna on mahdoton päämäärä. Entinen aviomies kytkeytyy häiritsevästi yhtälöön kolmanneksi pyöräksi. Lapset joko hylkivät tai vierastavat perheenpääksi haluavaa isäpuolta.

Vastoinkäymiset kasaantuvat ja etenkin kasvavat, sillä painetta poistavaa venttiiliä ei löydy. Vanha perhe teurastetaan. Hanketta jatketaan puhtaalta pöydältä muualla. Kuvio on itseriittoinen, sillä mies on kuin luuppiin jäänyt kone. Kierteen voi katkaista vain virkavallan väliintulo.

The Stepfather alkaa jälkipyykistä. Hyväntuulinen David (Muodon vuoksi -sarjan Dylan Wash) muuttaa peilin edessä ulkonäköään. Kamera seuraa tämän kulkua verisen olohuoneen läpi keittiöön. Ruumiita on talossa pitkin poikin. Lopulta mies astelee ulos, hyppää autoonsa ja vaihtaa maisemaa.

Vieraalla paikkakunnalla David iskee silmänsä välittömästi uuteen kohteeseen. Hetken arki on kuin unta eronneen naisen löydettyä unelmiensa miehen. Sotilaskoulusta kotiin palaava poika Michael (Penn Bagdley) kuitenkin huomaa Davidin omituisen, salailevan käytöksen. Tyttöystävänsä (Amber Heard tutussa koristeroolissa) kanssa he alkavat selvittää taustoja.

Kaavamaiseen trilleriin tuo lisäpotkua maanläheisyys. Narsistinen David ei ole varjoissa lymyilevä Michael Myers. Hän on enemmän aidon sarjamurhaajan kaltainen, joka viettää ulospäin rattoisaa arkea keskiluokkaisessa naapuristossa. Kurissa pitävä selväjärkisyyden naamari alkaa kuitenkin repeillä.

Klassinen ja ennen kaikkea kylmäävä on alkuperäisestä lainattu kohtaus, jossa hajoamispistettä lähestyvä David sekoaa sanoissaan. Hän ei ole enää varma, mikä perhe on tällä kertaa kierroksessa — aiempien uhrien tosiasiallinen suuri lukumäärä tuodaan julki yhdellä lauseella ja häiriintyneellä kehonkielellä.

Poikkeavaa on, että Davidin syyllisyys kerrotaan heti aloituksessa eikä elokuva leiki esimerkiksi epäluotettavalla kertojalla. Sen sijaan teoksesta kasvaa raaka peli, jossa David reagoi jokaiseen häntä uhkaavaan tekijään. Jännitteen laatu muuttuu juonittelusta julmaksi väkivallaksi. Osansa saavat naapuri ja perheen ystävät.

Show’ta kannatteleva Dylan Walsh on mainio roolissaan mieleltään sirpaloituneena murhamiehenä, jolla kiltteys on jäänyt pahuuden ikuiseen niskalenkkiin. The Stepfather toimisi paremmin, jos kestoa leikattaisiin häivyttämällä hedelmätön sivujuoni, joka seuraa Davidia jäljittäviä etsiviä. Nyt se on vain OK, osiensa summa.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Blu-ray: Sonyn Blu-ray-julkaisu on laadukas, kuten yleensäkin. Kuvaformaattina 2.40:1 teräväpiirtokuva ja ääniraitana 5.1 DTS HD Master Audio, kummassakaan ei mitään huomautettavaa.

Lisämateriaaliakin on kohtuullisesti. Mukana on Penn Badgleyn, Dylan Walshin ja ohjaaja Nelson McCormickin kommenttiraita, 20-minuuttinen making of-dokumentti Open House, stuntteihin syventyvä dokumentti (n. 12 minuuttia). Lisäksi levyltä löytyy viisiminuuttinen gag reel, eli pilalle menneitä otoksia, ja kasa trailereita.

Blu-ray-teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202