Splice

Splice (2009)

| Blu-ray
  • 3

Geenimuuntelun ja tieteen etiikan lisäksi mm. vanhemmuutta käsittelevä tarina on genrejen sekoitus.

julkaistu 2010-11-24 / päivitetty 07.12. klo 17:05

KUVA 4

Dren (Delphine Chanéac)
Dren (Delphine Chanéac) 

KUVA 3

Dren ja Elsa
Dren ja Elsa 

KUVA 2

Sarah Polley ja Adrien Brody
Sarah Polley ja Adrien Brody 

KUVA 1

Ystävä vai vihollinen?
Ystävä vai vihollinen? 

Splice

Ohjaus Vincenzo Natali
Näyttelijät Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac, Brandon McGibbon, Simona Maicanescu, David Hewlett, Abigail Chu
Maa Kanada / Ranska / Yhdysvallat
Pituus 104 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Splice on aiheensa mukaisesti itsekin hybridi. Se on sekoitus tieteiselokuvaa, trilleriä, draamaa ja kauhua. Paikoin elokuva saa myös koomisia vivahteita, vaikka musta huumori pidetäänkin visusti aisoissa. Lopputulos on fuusio hidasta ja muutamiin päähahmoihin keskittyvää kerrontaa, hiipivää odottelua ja vain hetkittäin räjähtävää toimintaa ja visuaalisia taidonnäytteitä.

Elokuvallaan Cube (1997) läpilyönyt Vincenzo Natali onnistuu yhdistelmällään kohtalaisen hyvin. Kenties Splice on kuitenkin joitakin vuosia myöhässä synnyttääkseen aivan niitä tuntemuksia, joihin se pyrkii, vaikka lienee toisaalta tehostevaatimusten osalta aiheellista, että Splice tehtiin vasta nyt.

Splice on ohjaaja-käsikirjoittaja Natalin kauan kypsyttelty idea, joka sai alkunsa vuonna 1997 maailmaa shokeeranneista kuvista, joissa hiirellä kasvaa selässään ihmisen korvaa muistuttava rustomuodostelma. Yhdessä Antoinette Terry Bryantin ja Doug Taylorin kanssa kirjoitettu tarina syventyy polemiikkia herättäneeseen aiheeseen geenimuuntelusta sen polttavimman aiheen eli ihmisen DNA:n manipuloinnin kautta.

Kunnianhimoinen nörttikaksikko Clive (Adrien Brody) ja Elsa (Sarah Polley) rakentaa suuren lääkeyhtiön rahoittamassa laboratoriossaan eri eläinlajien DNA:sta koostettuja olioita. Suunnitelmissa siintää kuitenkin myös ihmisen ja eläimen hybridi, jonka pariskunta saattaa salaa alulle rahoittajan keskittyessä tuotantoa edistäviin löydöksiin.

Cliven ja Elsan nimet viittaavat vuonna 1935 valmistuneessa Frankensteinin morsian -elokuvassa näytelleisiin Colin Cliveen ja Elsa Lanchesteriin. Kieltämättä Splice muistuttaa muutenkin mieliin monia aiempia hirviöelokuvia suorasukaisessa tavassaan kyseenalaistaa ihmisen oikeutta sekaantua luontoon.

Splice on kuitenkin paitsi tieteellisen toiminnan eettisyyttä pohtiva ja ennen kaikkea juuri ihmisen hirviömäisiä luonteenpiirteitä luotaava myös vanhemmuutta erikoisella tavalla tutkiva elokuva. Tässä mielessä etenkin Elsan hahmosta on rakennettu varsin mielenkiintoinen.

CGI-tekniikka toimii elokuvassa saumattomasti. Delphine Chanéac on tiedemiesten luomana Dreninä painajaismaisen kaunis. Naaraspuolisessa lajikkeessa yhdistyvä lapsenomaisuus ja seksuaalisuus ovat nekin osaltaan Splicen levottomuutta herättäviä piirteitä.

Splicen osalta on siis hiukkasen vaikea sanoa onko se lintu vai kala. Vaikka elokuvassa on runsaasti hyviä elementtejä, saattaa se vaikuttaa joko liian hitaalta ja tylsähköltäkin tai vaihtoehtoisesti käsitellä teemoja ja kuvaa, jotka ovat osalle katsojista liian häiriintynyttä materiaalia.

Blu-ray: Cinema Mondon levittämässä julkaisussa on anamorfinen HD-laajakuva (1.85:1) ja DTS-HD Master Audio 5.1/2.0 äänet. Kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen vaan pientä suttuisuutta esiintyy. Äänenlaatu on hyvää perustasoa. Lisämateriaalina traileri sekä kaksi puolituntista making of -koostetta, jotka olisi hyvin voinut tiivistää yhdeksi lyhyemmäksi. Extroissa mielenkiintoisinta on erikoisefektien suunnittelua kuvaava jakso.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202