Sisarrakkautta

Gray Matters (2006)

| DVD
  • 2

Veljensä vaimoon rakastuvasta manhattanilaisnaisesta kertovan pirteän romanttisen komedian pääosissa nähdään mm. Heather Graham ja Tom Cavanagh.

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 09.05. klo 12:12

KUVA 4

Tom Cavanagh, Heather Graham
Tom Cavanagh, Heather Graham 

KUVA 3

Bridget Moynahan, Gloria Gaynor, Heather Graham
Bridget Moynahan, Gloria Gaynor, Heather Graham 

KUVA 2

Heather Graham
Heather Graham 

KUVA 1

Bridget Moynahan, Tom Cavanagh
Bridget Moynahan, Tom Cavanagh 

Sisarrakkautta

Ohjaus Sue Kramer
Näyttelijät Heather Graham, Tom Cavanagh, Bridget Moynahan, Sissy Spacek.
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006-2008 Archer Entertainment, Bella Films, Bob Yari Productions, Contagious Entertainment, El Camino Pictures, Gray Matters Productions ja Nordisk Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kaipa tämänkin elokuvan piti tulla tehdyksi ennemmin tai myöhemmin. Onhan hauskojen homomiesten ja näiden hulvattomien naisystävien – faghagien – seikkailuja nähty valkokankaalla lukemattomia kertoja, joten asetelman ympärikääntyminen oli lopulta vain ajan kysymys. Identiteettiään hakevan ikisinkun rakkauden etsinnästä ei tosin Sisarrakkauden kohdalla seuraa muuta kuin pikkunäppärää hymistelykomediaa.

Kolmikymppinen sisaruspari Gray (Heather Graham) ja Sam (Tom Cavanagh) viettävät unelmaelämää Manhattanilla jakaen kaiken upeasta ullakkoasunnosta rakkauteen vanhoihin Hollywood -musikaaleihin. Sisarusduolla synkkaa niin hyvin, että monet erehtyvät luulemaan heitä seurustelevaksi pariskunnaksi. Sinänsä ymmärrettävää, sillä erottamattoman kaksikon elämään ei muita suhteita tunnu mahtuvan. Toistuvista sekaannuksista johtuen kaksikko päättää järjestää toisilleen treffiseuraa, jota Samille melko nopeasti löytyykin. Upean Charlien uusi tuttavuus sisarusten kanssa johtaa salamahäihin, kun Sam ihastuu tähän päätä pahkaa. Charlien (Bridget Moynahan) polttari-iltana Gray kuitenkin huomaa, että kaiken muun yhteisen lisäksi hänellä ja veljellään taitaa olla myös samanlainen naismaku.

Menestyvä kolmikymppinen copywriter saakin käsiinsä melkoisen kriisin: kuinka kohdata seksuaalinen hämmennys aikuisiällä, etenkin kun hämmennystä aiheuttaa oma käly? Apuaan yrittävät tarjota niin omalaatuinen terapeutti (Sissy Spacek) kuin Grayn kanssa ystävystyvä skottilainen taksikuskikin (Alan Cumming).

Sue Kramerin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva pyrkii saavuttamaan samanlaista kepeää tunnelmaa kuin 1930 ja 40-lukujen Hollywood – klassikoissa, joihin se toistuvasti viittaa. Nuori nainen etsii rakkautta suurkaupungissa -asetelma on toki klassinen, mutta kulunut, joten sen oivaltava päivittäminen vaatisi enemmänkin kuin sukupuolirooleilla leikittelyä ja mukavekkuleita henkilöhahmoja. Elokuvan optimistinen ote Ginger Rogers – tanssinumeroineen ja keilahalliterapioineen on vain paikoin viihdyttävää ja käy lopulta ärsyttäväksi. Varsinkin, kun elokuvan käsikirjoitus on täynnä toinen toistaan nokkelampia itsetietoisia sutkautuksia. Päähenkilökin on saanut nimensä vain sen yhden ilmeisen sanaleikin pohjustukseksi.

Heather Graham varastaa show’n hössöttävänä Grayna, eikä muissa roolihahmoissa kyllä siihen riittävää sisältöä löytyisikään, sillä kaikki roolihahmot ovat lopulta vain yhden piirteen varaan rakennettuja hymyileviä kasvoja. Elokuva yrittää kurkotella myös syvällisempiin suuntiin Grayn identiteettikriisin varjolla, mutta yritys jää kaikessa epäuskottavuudessaan lähinnä naurettavaksi: New Yorkin kantakaupungin luovan luokan keskuudessa homoseksuaalisuuden sosiaalinen stigmahan on tunnetusti raskas risti kantaa.

Romanttisissa komedioissa on ollut aina sijaa viihdyttäville ja hauskoille homomiehille, joten on virkistävää nähdä myös viehättävä lesbonainen komediallisessa roolissa, vaikka se jäisikin auttamattoman pinnalliseksi. Romanttista komediaa on tietysti kehno kritisoida pinnallisuudesta, mutta Sisarrakkauden tapauksessa yritys tehdä koskettava ja lämminhenkinen elokuva yhdistelemällä draamaa kepeään ihmissuhdekomediaan tuntuu väkinäiseltä.

Toimiva, koskettava ja hauska romkom on valitettavasti harvinaista herkkua. Sisarrakkautta (2006, Yhdysvallat) ei sellaiseen yllä, muttei myöskään ole täysin sietämätön. Se sortuu pahimpiin ylilyönteihin vasta loppua kohden, ja edustaa pääosin genrensä alempaa keskitasoa.

DVD:n anamorfinen laajakuva ja DD 5.1 ääniraita ovat perushyvää laatua. DVD:llä ei lisämateriaaleja.

Teksti © 2009 Maria Koistinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202