Siivekäs muutto

Le Peuple Migrateur (2001)

| BLU-RAY
  • 3

Siivekäs muutto on ainutlaatuinen dokumentti lintujen huikeasta matkasta maiden ja merten yli. Nyt myös Blu-Rayna.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-07-29 / päivitetty 04.08. klo 15:03

KUVA 4

Pelikaanit rannalla
Pelikaanit rannalla 

KUVA 3

Pariisin yllä
Pariisin yllä 

KUVA 2

Meren ylitys alkamassa
Meren ylitys alkamassa 

KUVA 1

Ohjaaja Jacques Perrin
Ohjaaja Jacques Perrin 

Siivekäs muutto

Ohjaus Jacques Perrin
Näyttelijät Philippe Labro (englannin kielinen kertoja), Jacques Perrin (kertojan alkuperäisäänenä)
Maa Ranska / Italia / Saksa / Espanja / Sveitsi
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Bac Films, Canal+, CNC, Commission Européenne, Conseil Général / Régional, Crédit Agricole, EDF, Eurimages, Eyescreen, Nordrhein-Westfalen, France 2-3 Cinéma, Galatée Films, JMH, Primagaz, TSR, Procirep, WDR, Wanda Visión, Pandora FP, Procirep
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Siivekäs muutto seuraa muuttolintujen matkaa arktisilta alueilta Amazonin sademetsiin ja Pariisista New Yorkiin. Viisi kuvaustiimiä seurasi neljän vuoden ajan muuttolintuja helikoptereilla, liitovarjoilla, kuumailmapalloilla ja lentokoneilla tallentaakseen ainutlaatuisella tavalla lintujen matkan yli maiden ja merten. Elokuva kierrättää katsojaa 40:n maan ja seitsemän maanosan läpi. Huikean kaunis luontoelokuva näyttää maisemakuvissaan maapallomme upeimmillaan ja on nyt saatavilla myös Blu-Rayna.

Elokuvan tarinallinen rakenne on sekava. Luontodokumenteille tyypillistä informaatiota tapahtumista annostellaan katsojalle kovin pienellä lusikalla. Katsoja putoaa jo elokuvan alkumetreillä kärryiltä lintulajeista ja muuttojen päämääristä. Siivekäs muutto onnistuu sananmukaisesti luomaan kauniita maisemia, mutta sisällöllisesti se jää ontoksi. Katsoja jää kaipaamaan tietoa muun muassa siitä miksi linnut muuttavat juuri kyseisiin paikkoihin, mikä niitä auttaa löytämään vuosi toisensa jälkeen samat reitit, mitkä lajien tyypilliset piirteet ovat ja kuinka usein linnut matkalla pysähtyvät. Elokuvassa kerrotaan katsojalle lähinnä vain lintulajin nimi ja muuttomatkan pituus. Ohjaaja Jacques Perriniltä ja käsikirjoitustiimiltä olisi toivonut panostusta tarinan rakenteen suunnitteluun. Käyttökelpoista kuvamateriaalia on eittämättä kertynyt runsaasti neljän vuoden aikana, mutta se ei riitä tekemään hyvää elokuvaa jos hyvä tarina jää puuttumaan. Elokuva sai Oscar-ehdokkuuden vuonna 2003 dokumenttielokuvasarjassa, mutta jäi syystä ilman palkintoa.

Siivekäs muutto on kuitenkin katsomisen arvoinen elokuva sen kuvauksen takia. Lintujen elämää on seurattu häkellyttävän läheltä ja katsoja saa todella tuntea lentävänsä niiden mukana. Linnut ovat kauniita ja maisemat upeita. Lisäksi luonnon julmuutta on kuvattu oivaltavasti. Bruno Coulais´n rauhallinen musiikki sopii hyvin kuvittamaan nähtyä.

Siivekäs muutto on kaunis elokuva, mutta luontodokumentiksi sitä on vaikeaa mieltää. Elokuva tarjoilee riemastuttavia hetkiä ja sopii hyvin myös kokoperheen lauantai-illan viihteeksi. Höyhenen kevyt ja henkeäsalpaavan lumoava elokuva.

Blu-Ray: Elokuvassa on remasteroitu teräväpiirtokuva ja ääniraitana 5.1 trueHD. Kuvan tarkkuus on hämmentävän hyvä. Lintujen yksityiskohdat ja jopa sulkien rakenne erottuvat teräväpiirteisesti. Myös taustalla näkyvät kirkkaasti upeat maisemat. Äänen laatu on myös laadukasta. Tämä elokuva on ehdottomasti saanut lisäulottuvuutta Blu-Ray muodosta.

Lisämateriaaleina elokuvassa on ohjaajan kommenttiraita, kaksi pienoisdokumenttia elokuvan teosta, elokuvan tekijöiden haastattelut ja valokuvagalleria. Lisämateriaalia on runsaasti ja jopa liikaa. Minidokumentit valottavat elokuvan tekoa ja taustoja, mutta niistä olisi voinut koostaa yhden dokumentin. Lisämateriaali ei ole Blu-Ray-muodossa ja sen huomaa. Tavallaan luo kontrastin verrattuna elokuvaan, mutta toisaalta miksi se on jätetty näin? Lisämateriaaleihin ei myöskään saa suomenkielistä tekstitystä, mikä on sekin harmillista.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202