Seitsemän elämää

Seven Pounds (2008)

| DVD
  • 1

Will Smith yrmistelee verotarkastajana alakuloisessa ja verkkaisesti etenevässä draamassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 19.06. klo 12:12

KUVA 4

Will Smith ja Rosario Dawson
Will Smith ja Rosario Dawson 

KUVA 3

Rosario Dawson
Rosario Dawson 

KUVA 2

Woody Harrelson ja Will Smith
Woody Harrelson ja Will Smith 

KUVA 1

Will Smith
Will Smith 

Seitsemän elämää

Ohjaus Gabriele Muccino
Näyttelijät Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson
Maa Yhdysvallat
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Columbia Pictures, Relativity Media, Overbrook Entertainment ja Escape Artists
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Bel Airin prinssinä näyttelijänuransa aloittanut Will Smith on viime vuodet puuhannut ankaraa kasvojenkohotusta vakavasti otettavaksi näyttelijäksi. Työ kantoi hedelmää kaksi vuotta sitten, kun Smith palkittiin Oscar-ehdokkuudella opportunismin ilosanomaa kantaneesta keskinkertaisesta Onnen potkuja -draamasta. Nyt mies on jälleen yhdistänyt voimansa elokuvan ohjaajan, Gabriele Muccinon kanssa. Kultapokaalia hamutaan taas.

Saalis jää kuitenkin näillä eväillä laihaksi, sillä Seitsemän elämää on suorastaan tuskastuttavan hengetön tuote, jonka ainut ilmeinen funktio on Will Smithin näyttelijästatuksen pönkittäminen. Keinot tähän ovat kuitenkin väärät, kun elokuva on koko kestonsa ajan surullisen tai koskettavan sijaan pelkästään yhdentekevä.

Ben Thomas (Smith) on samaan pukuun päivä toisensa jälkeen sonnustautuva verotarkastaja, joka tuntuu puuttuvan epätavallisen paljon asiakkaidensa asioihin. Mies pitää huolta vanhasta naisesta ja hoitaa hakatun kotiäidin lapsineen turvaan, mutta puhtaan altruismin sijaan Thomas tuntuu pitävän toimiaan velvollisuutenaan, ja kasvoille pakotetun hymyn takaa löytyy surua. Tämän surun prosessointiin apua saattaisi tarjota nuori, huonon sydämensä kanssa kamppaileva Emily (Rosario Dawson), jonka veroasioita Thomas saapuu hoitamaan.

Juonesta on vaikea kertoa kovin paljoa, sillä oikeastaan sen koko rakenne perustuu viimeisen näytöksen paljastuksiin, jolloin hahmojen teot ja motiivit saavat pohjan. Tässä on myös elokuvan pahin riippakivi: ensimmäisen tunnin aikana katsoja ei kirjaimellisesti ymmärrä näkemästään mitään. Muccino ei myöskään kykene verhoamaan omituisen irrallisia tapahtumia mysteerin kiehtovaan kaapuun, jolloin katsoja huomaa pian tylsistyvänsä. Kun irtokohtauksia lopulta aletaan sitoa yhteen, on jo auttamatta myöhäistä.

Will Smithin kasvoilta ei ole luettavissa riittävästi emootioita, vaan hahmo jää kovasta yrityksestä huolimatta etäiseksi. Smithin tuima katse ja tuskasta vääntelevät kasvot tuntuvat ulkoaopituilta ja jättävät katsojan ulkopuolelleen. Rosario Dawson sen sijaan onnistuu olemaan uskottava roolissaan naisena, joka yrittää murtaa Thomasin tyynen ulkokuoren.

Elokuvan konsepti itsessään on käsittelyn arvoinen, ja viimeiset 15 minuuttia tarinan parasta antia. Ikävä kyllä sinne päästäessä ketään ei enää jaksa kiinnostaa. Seitsemän elämää syö alakuloisuudellaan katsojasta elämänilon, ja uhkaa muuttaa tämän päähenkilönsä kaltaiseksi kohtauksesta toiseen vaeltavaksi zombieksi. Sellaisella ei Oscareita rohmuta.

DVD: Sonyn julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.40:1 laajakuva, ja ääniraitana toimii Dolby Digital 5.1. Julkaisu on laadultaan erinomainen: kuva on selkeä ja kirkas, eikä kohinaa tai virheitä ole havaittavissa. Ääniraita on niinikään selkeä ja tasapainoinen.

Lisämateriaalienkin puolesta DVD on huipputasoa. Mukana on kattava valikoima dokumentteja, poistettuja kohtauksia, ohjaajan kommenttiraita ja trailereita.

Dokumentit valaisevat elokuvan tekoprosessia kiitettävän syvällisesti. Ensimmäinen antaa puheenvuoron yksi kerrallaan niin käsikirjoittajalle, tuottajille, ohjaajalle, kuvauspaikkavastaavalle, suunnittelijalle, leikkaajalle kuin säveltäjällekin. Toisissa uppoudutaan mm. näyttelijävalintoihin ja kahteen elokuvassa keskeistä roolia näyttelevään tekijään: meduusoihin ja vanhoihin painokoneisiin. Näennäisen irralliset tietoiskut ovat mielenkiintoinen lisä, joka kruunaa kokonaisuuden.

Poistetut kohtaukset ovat melko turhia, eikä kukaan jää niitä kaipaamaan. Ohjaajan kommenttiraita on mielenkiintoinen, mutta miehen italialaisaksentti on paikoin vahva eikä raitaa ole tekstitetty, joten osa jutuista saattaa mennä kuulijalta ohi.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202