Sattuman kauppaa

Then She Found Me (2007)

| DVD
  • 3

Neljääkymppiä lähestyvän naisen vauvahaaveita, vastuuton ex-mies, jännittävä uusi rakastaja ja asioita hämmentävä räväkkä äiti – Sattuman kauppaa on melko perinteinen romanttinen komedia, niin hyvässä…

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 09.05. klo 12:12

KUVA 4

Matthew Broderick ja Helen Hunt
Matthew Broderick ja Helen Hunt 

KUVA 3

Bette Midler.
Bette Midler. 

KUVA 2

Colin Firth ja Helen Hunt
Colin Firth ja Helen Hunt 

KUVA 1

Helen Hunt.
Helen Hunt. 

Sattuman kauppaa

Ohjaus Helen Hunt
Näyttelijät Helen Hunt, Colin Firth, Bette Midler, Matthew Broderick, Salman Rushdie.
Maa Yhdysvallat
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Blue Rider Pictures, John Wells Productions, Killer Films, Less Is More Pictures ja Nordisk Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Neljääkymppiä lähestyvän naisen vauvahaaveita, vastuuton ex-mies, jännittävä uusi rakastaja ja asioita hämmentävä räväkkä äiti – Sattuman kauppaa on melko perinteinen romanttinen komedia, niin hyvässä kuin pahassakin. Se, että se on myös romkom –kuningatar Helen Huntin (Anna hyvän kiertää) ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö, lisää sen kiinnostavuutta: kuinka lukuisia kertoja “sen oikean” löytänyt näyttelijätär aihetta lähestyy?

Elokuvassa Huntin itse näyttelemä April on 39 –vuotias hiirulaismainen opettaja, jonka maailma järkkyy kun lapsellinen siippa (Matthew Broderick) yllättäen päättää, ettei aviomiehen osa lopulta sovikaan hänelle. Seuraavaksi adoptioäiti kuolee, ja tämän paikkaa havittelemaan ilmaantuu paikallistelevisiossa talk show’ta juontava köyhän miehen Oprah (Bette Midler), joka väittää olevansa Aprilin biologinen äiti ja tämän isän olevan Steve McQueen. Vastuuttoman exän vastapainoksi romanttista lisäväriä Aprilin elämään tuo sympaattinen yh-isä Frank (tapansa mukaan darcyileva Colin Firth). Asiat mutkistuvat entisestään kun April huomaa rakastuvansa Frankiin, mutta olevansa raskaana ex-miehelleen. Suhteen luominen kuin tyhjästä ilmaantuneeseen äiti-Berniceen ei myöskään ole helppoa tai yksinkertaista.

James L. Brooksin tuottama elokuva tuntuu tavoittelevan samanlaista pienimuotoista arjen komiikkaa, mitä Brooksin ohjaama ja Huntin tähdittämä Elämä on ihanaa (1997) edustaa. Komiikkaa syntyykin, mutta elokuvan hahmot eivät kuitenkaan yllä samankaltaiseen sympaattisuuteen kuin Brooksin elokuvassa, vaan jäävät hieman irrallisiksi. Arkisuutta on lähdetty korostamaan erityisesti Aprilin hahmossa; muiden Hollywood –tähtien tapaan Hunt ei peittele ikääntymistään, vaan jopa tietoisesti korostaa sitä rooliaan varten.

Nimekkäiden näyttelijöiden tähdittämässä elokuvassa nähdään kelpo roolitöitä, muttei kuitenkaan mitään unohtumatonta. Midlerin esittämän räiskyvän Bernicen ja vaisun Aprilin suhteesta saadaan aikaan kelpoa komiikkaa ja toimivaa draamaa, mutta vastakohtaisten hahmojen dynamiikasta olisi voinut saada irti enemmänkin. Colin Firth tuntuu lähinnä näyttelevän Colin Firthiä romanttisessa komediassa. Salman Rushdie pikkuroolissaan Aprilin gynekologina herättää lähinnä huvituksen sekaista hämmennystä.

Aprilin tragikoomisessa tarinassa keskeiseksi teemaksi nousee äitiys. April joutuu kohtaamaan oman lapsettomuutensa haasteet ja adoptiosta niin lapsuudessa syntyneet kuin biologisen äidin kohtaamisen herättämät traumat. Äitien ja tytärten ajoittain vaikeatkin suhteet ovat elokuvan kantava voima, ja Hunt onkin omistanut elokuvan omalle tyttärelleen.

Hunt on aikaisemmin astunut ohjaajan kenkiin muutamissa Hulluna sinuun –sarjan jaksoissa, ja sitcom –tausta näkyy myös hänen ensimmäisessä kokopitkässä elokuvassaan: puutteistaan huolimatta elokuva säilyy suhteellisen juohevana kokonaisuutena loppuun asti. Se ei ole liian laahaava tai pitkitetty; varsinkin alussa tapahtumat vyöryvät eteenpäin hurjalla voimalla, mikä kuvastaa hyvin Aprilin elämän myllerryksiä. Elokuva on lopulta keskivertoa parempi romanttinen komedia, sillä vaikka se väliin kompastuukin kliseisiin, se onnistuu pääosin olemaan sympaattinen pieni elokuva.

DVD:n kuvaformaatti 16:9 anamorfinen 1.77:1. Ääniraita Dolby Digital 5.1. Ei ekstroja.

Teksti © 2008 Maria Koistinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202