Salaisuuksia ja valheita

Secrets & Lies (1996)

| DVD
  • 4

Mike Leighin teos siitä, kun adoptioon annettu nainen etsii aikuisena äitinsä.

julkaistu 2009-11-02 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 3

Secrets & Lies
Secrets & Lies 

KUVA 2

Secrets & Lies
Secrets & Lies 

KUVA 1

Secrets & Lies
Secrets & Lies 

Salaisuuksia ja valheita

Ohjaus Mike Leigh
Näyttelijät Timothy Spall, Phyllis Logan, Brenda Blethyn, Claire Rushbrook, Marianne Jean-Baptiste, Elizabeth Berrington, Michele Austin
Maa Ranska / Iso-Britannia
Pituus 142 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1996 Channel Four Films, CiBy 2000, Thin Man Films ja Atlantic Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mike Leigh toimii kuin sähköasentaja, hallitsee jännitteitä. Ne ovat yksilöiden ja perheiden välisiä tendenssejä ja tunnetilojen koordinaatteja. Salaisuuksia ja valheita (1996) kertoo nimessään keskeisen temaattisen sisällön, muttei sitä, että kaikki avataan ja päätetään katarttisesti. Nihilismi on poissa, ehkei sitä ole olemassakaan. Näyttelijät saavuttavat ihmisen muotokuvan. Kaikki on hiottua, brittiläisen elokuvan terävintä kärkeä.

Äitinsä elokuvan alussa hautaan saattava musta Hortense (Marianne Jean-Baptiste) kuuli jo 7-vuotiaana, että hänet on adoptoitu. Nainen on hyvässä ammatissa optikkona, mutta jotain puuttuu. Hän alkaa etsiä biologista äitiään huolimatta siitä, että biologinen äiti ei välttämättä halua tavata.

Ristiin leikataan toista sarjaa, enteellisesti: keski-ikäinen valkoinen Cynthia (Brenda Blethyn) tekee kehnopalkkaista tehdasduunia, haikailee nuoruuden kauneuttaan ja purkaa myrskyisät tunteensa pian 21 vuotta täyttävään tyttäreensä Roxanneen (Claire Rushbrook). Tilanne on pahimmillaan jäätävä ja närkästys molemminpuolista. Kun Cynthia kertoo, kuinka nuorena saatu lapsi pilasi hänen elämänsä, Roxanne vastaa, kuinka hän ei valinnut syntymäänsä.

Hortense on elokuvan salaisuus ja valhe. Hänen olemassaolonsa on kuin kiellettyä, adoptiolla hänet siirrettiin pois, mutta tapahtuma jäi elämään Cynthian ja hänen veljensä Mauricen (Timothy Spall) väliseksi varaukseksi. Pitäisikö Roxannelle kertoa, että hänelle on sisko? Häpeää lisää se, että Cynthian molemmat tyttäret ovat eri isiltä ja isät kadonneet.

Sosiaalisena kuvaajana Leigh ottaa mukaan luokkakierron ja luokkayhteiskunnan aiheuttaman kitkan, joskaan ”rotu” ei koskaan realisoidu edes kysymyksenasetteluna. Tässä varallisuussuhteet luovat epäluuloa ja alemmuudentunnetta. Cynthia ja Maurice elivät molemmat vaikean lapsuuden, mutta Mauricella on menestyksekäs valokuvausliike. Hän on ylempää keskiluokkaa, hänen ja hänen vaimonsa talo on palatsi verrattuna Cynthian vastaavaan.

Sokki, jonka Hortense ”luo”, saa pikkuveljestään äidillisellä rakkaudella huolehtivan Cynthian haukkumaan Mauricen vaimoa siipeilijäksi. Tämä on yksi lopussa purkautuvista jännitteistä. Se on ollut ilmassa vuosikausia, mutta häveliäisyyssyistä kuoliaaksi vaiettuna.

Aluksi koheesiota vaurioittavista purkauksista syytetään Hortensea. Yhtä nopeasti tajutaan, että hän on nyt osa perhettä ja perheenjäsenen vihaaminen mahdoton yhtälö. Piirre on keskeinen Cynthian ja Roxannen välillä.

DVD: Atlantic Filmin DVD-julkaisu on kaikin puolin hyvää tasoa, joskin kuva (16:9 anamorfinen 1.85:1) on hieman haaleahko. Ääniraitana on 2.0 englanti. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202