Särkyneet syleilyt

Los abrazos rotos (2009)

| Blu-ray
  • 4

Pedro Almódovarin uusin elokuva on hieno melodramaattinen tarina, pääosissa Penélope Cruz ja Lluís Homar.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-02-09 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Lluís Homar ja Penélope Cruz
Lluís Homar ja Penélope Cruz 

KUVA 3

Lluís Homar, Blanca Portillo ja Tamar Novas
Lluís Homar, Blanca Portillo ja Tamar Novas 

KUVA 2

Penélope Cruz José Luis Gómezin kynsissä
Penélope Cruz José Luis Gómezin kynsissä 

KUVA 1

Penélope Cruz blondina
Penélope Cruz blondina 

Särkyneet syleilyt

Ohjaus Pedro Almodóvar
Näyttelijät Penélope Gruz, Lluís Homar, José Luis Gómez, Blanca Portillo, Tamar Novas
Maa Espanja
Pituus 126 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 El Deseo S.A., Universal International Pictures (UI) ja Sandrew Metronome Distribution Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Särkyneet syleilyt kertoo suuresta rakkaudesta, menneisyyden varjoista ja särkyneistä unelmista. Elokuva vie katsojan mukanaan perimmäisten kysymysten äärelle.

Elokuvan päähenkilö on sokeutunut, entinen elokuvaohjaaja, Mateo Blanco. Mateo käyttää elokuvan alkaessa taiteilijanimeä Harry Caine ja tekee töitä käsikirjoittajana. Hän yrittää samalla unohtaa menneisyytensä ja siihen liittyvät traumaattiset muistot. Harry Caine (Lluís Homar) asuu ystävättärensä Judit Garcían (Blanca Portillo) ja Juditin pojan Diegon (Tamar Novas) kanssa. Judit auttaa Harrya selviämään arkiaskareista ja toimii myös hänen tuottaja-manageninaan työasioissa. Elokuvaa kerrotaan nykyisyyden ja menneisyyden tasoilla. Menneisyyteen mentäessä naispääosassa nähdään kaunis Lena (Penélope Cruz ), joka haaveilee näyttelijän urasta. Unelmaa rajoittaa bisnesmies Ernesto Martel, joka on tottunut saamaan kaiken haluamansa rahalla. Lena oli myös Mateon suuri rakkaus, joka tähditti hänen viimeiseksi jäänyttä elokuvaa. Haudattu tragedia nousee pintaan, kun menneisyydestä putkahtaa salaperäinen elokuvaohjaaja Ray X (Rubén Ochandiano.).

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Pedro Almodóvar, joka tunnetaan vaikuttavista melodramaattisista elokuvistaan. Särkyneet syleilyt-elokuvan tarinaa avataan almodovarilaisittain pala palalta. Tarinassa on viittauksia Almodóvarin aiempiin ohjaustöihin sekä myös yleisesti elokuvan tekoon ja elokuvan historiaan. Rakkauden, mustasukkaisuuden ja unelmien teemoja sivutaan monesta eri näkökulmasta. Särkyneiden syleilyjen tarina ei kuitenkaan ole Almodóvaria parhaimmillaan vaan siinä on eräänlaista vaisuutta. Esimerkiksi elokuvien Kaikki äidistäni ja Volver – paluu jälkeen katsojalle jäi tunne, että jotakin merkityksellistä on sanottu. Almodóvarin tapa ottaa kantaa yleensä ravisuttaa, mutta Särkyneiden syleilyjen kohdalla tunne jää vajaaksi. Lopullinen katharsis jää puuttumaan.

Elokuvan roolitus on onnistunut mainiosti. Almodóvar on valinnut taidokkaasti espanjattaret Penélope Cruzin ja Blanca Portillon päähenkilön läheisimpien naisten rooleihin. Nuori Lena ja vanhempi Judit ovat omalla tavallaan olleet Mateo Blancolle tärkeitä. Erityisesti Penélope Cruz sopii näyttelijäkaunottaren ja kohtalokkaan naisen rooliin mainiosti. Hän osaa oivasti tulkita erilaisia tunteita mustasukkaisuuden, pelon ja rakkauden ristiaallokossa. Myös Lluís Homar näyttelee roolinsa ansiokkaasti. Jokainen henkilöhahmo on kirjoitettu tarinaan hienosti. Jokaisella heistä on tarinaa eteenpäin vievä paikkansa elokuvassa.

Kaiken kaikkiaan Särkyneet syleilyt on hieno elokuva. Se vie katsojan tärkeiden teemojen äärelle ja laittaa miettimään myös omia elämän valintoja. Unelmat, särkyneetkin, voivat toteutua eivätkä muistot syleilyistä koskaan katoa. Särkyneet syleilyt ei ole Almodóvarin parhaimmistoa, mutta se on silti Almodóvaria. Tämän huikean ohjaaja-käsikirjoittajan käsissä mikään tarina ei jää keskinkertaiselle tasolle.

Blu-ray: Sandrew Metronomen julkaisu on hyvätasoinen. 1.85:1 kuvakoossa esitettävässä 1080p/24fps HD -kuva on teräväpiirtoista, häiriötöntä ja kaunista katseltavaa. Ääniformaattina elokuvassa on DTS HD Master Audio 5.1, joka on kuulostaa hyvältä. Elokuvan lisämateriaaleissa nähdään perinteisten trailerin ja poistettujen kohtauksien lisäksi lyhytelokuva The Anthropophagous Councillor. Lyhytelokuvan voi hyvin katsoa näkemättä Särkyneitä syleilyilyjä, vaikka siinä onkin elokuvan juoneen liittyviä viittauksia. Lyhytelokuva on oiva Blu-rayn lisämateriaali Almodóvarin ystäville. Lisämateriaalit voi katsoa myös normaalipiirtona.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Lue myös Heta Kämäräisen artikkeli Penélope Cruz – Almodóvarin luottonäyttelijätär

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202