Runaways, The

The Runaways (2010)

| Blu-ray
  • 3

Dakota Fanning ja Kristen Stewart loistavat teinibändin vaiheista kertovassa rock-elokuvassa.

julkaistu 2010-10-10 / päivitetty 26.10. klo 16:04

KUVA 3

The Runaways
The Runaways 

KUVA 2

The Runaways
The Runaways 

KUVA 1

Dakota Fanning ja Kristen Stewart
Dakota Fanning ja Kristen Stewart 

Runaways, The

Ohjaus Floria Sigismondi
Näyttelijät Dakota Fanning, Kristen Stewart, Michael Shannon, Riley Keogh, Stella Maeve, Johnny Lewis
Maa Yhdysvallat
Pituus 106 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

70-luvulla villinneen rockbändi The Runawaysin ja sen kuuluisimpien jäsenten, Cherie Currien ja Joan Jettin tarina on viimein taittunut elokuvaksi. Musiikkivideomaailmassa aiemmin vaikuttaneen Floria Sigismondin vahvassa esikoisohjauksessa parasta ovat hienosti näyttelevät ja laulavat Kristen Stewart ja Dakota Fanning, sekä klassikkorockin kyllästämä soundtrack tyyliin Melkein julkkis (2000).

Teinibändi The Runaways syntyi vastavaikuttajaksi 70-luvun miesvaltaiselle rock-skenelle. Eksentrisen levytuottaja Kim Fowleyn (Michael Shannon) luotsaaman bändin näkyvimmiksi jäseniksi muodostuivat blondin villikissan mainetta kantanut Cherie Currie (Fanning) ja katu-uskottava kovis Joan Jett (Stewart), jotka toimittivat myös pääsolistien virkaa. Tyttöbändi muutti piinkovaa musiikkimaailmaa kapinallishenkisillä lyriikoillaan ja uskaliaalla live-esiintymistyylillään.

Rankka kiertue-elämä, kateus ja yhtyettä sisältä päin repivät riidat koituivat kuitenkin liian paljon liian nuorina saaneiden tähtien kohtaloksi. The Runaways toimi ponnahduslautana Joan Jettin menestyksekkäälle soolouralle, mutta huumeilla mahdollisuutensa tuhonneen Cherie Currien tähti hiipui yhtyeen mukana epätoivoisista elvytysyrityksistä huolimatta. Nykyään rock-legendan asemassa paistatteleva Jett oli myös tiiviisti mukana bändin noususta ja tuhosta kertovan elokuvan teossa.

Cherie Currien ja Joan Jettin suuret saappaat ovat kuin räätälöidyt Dakota Fanningille ja Kristen Stewartille. Paljon loistavia roolisuorituksia ja –valintoja tehnyt Fanning ottaa selvää pesäeroa aikaisempiin, puhtoisempiin rooleihinsa heittäytymällä täysillä Currien maneereihin. Tämän hetken suosituin teini-idoli Stewart taas palauttaa uskon kykyihinsä Twilight-törttöilyjen jälkeen.

Tyttöjen arvaamatonta manageria, pelottavasti rähisevää Kim Fowleyta esittävä Michael Shannon on turhan ylenkatsottu lahjakkuus. Vuoden 2008 parisuhdedraamassa Revolutionary Road (2008) Shannon jätti jopa Kate Winsletin ja Leonardo DiCaprion pölyynsä yskimään, ja vie myös lyhyissä The Runaways-kohtauksissaan huomion nuorilta päätähdiltä.

The Runaways ottaa epäilijöiltä luulot pois jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Elokuva maalaa räikeän värikästä ajankuvaa kultaisesta 70-luvusta, eikä käsikirjoitus hempeile läpikäydessään musiikkimaailmaa mullistaneen bändin vaiheita. Taustalla pauhaava soundtrack ja upeasti esiintyvät Stewart ja Fanning tekevät kokonaisuudesta viimeisen päälle rock-uskottavan elokuvallisen matkan takaisin rocklegendojen syntysijoille.

Blu-ray: Teknisesti FS Filmin levy ei eroa totutusta teräväpiirtolaadusta (kuva 1080p HD laajakuva 2.35:1 ja ääni 5.1 DTS-HD). Lisämateriaaleina haastatteluista ja kulissien takaisesta materiaalista kokoon kursitut yhdentekevät koosteet ”Plugged In: Making the Film” ja ”The Runaways”, jotka kierrättävät samoja pätkiä, sekä oikean bändin jäsenen Joan Jettin ja elokuvan tähtien Kristen Stewartin ja Dakota Fanningin rennon kommenttiraidan.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202