Robin Hood

Robin Hood (2010)

| Blu-ray
  • 3

Ridley Scottin ohjaama Robin Hood on komea, mutta hieman persoonaton keskiaikaseikkailu.

julkaistu 2010-10-13 / päivitetty 26.10. klo 16:04

KUVA 4

Alan Doyle, Kevin Durand, Russell Crowe ja Scott Grimes
Alan Doyle, Kevin Durand, Russell Crowe ja Scott Grimes 

KUVA 3

Robin Hood
Robin Hood 

KUVA 2

Russell Crowe ja Cate Blanchett
Russell Crowe ja Cate Blanchett 

KUVA 1

Russell Crowe on Robin Hood
Russell Crowe on Robin Hood 

Robin Hood

Ohjaus Ridley Scott
Näyttelijät Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William Hurt, Mark Strong, Oscar Isaac, Danny Huston, Eileen Atkins, Mark Addy, Kevin Durand, Scott Grimes
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 141/157 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Edellisestä kokopitkästä Robin Hood -elokuvasta on vierähtänyt jo melkein parikymmentä vuotta. Vuoden 1991 filmatisoinnista, jonka pääosassa nähtiin Kevin Costner, ei romantiikkaa puuttunut ja nyt Ridley Scott marssittaa valkokankaalle täysin erilaisen Robin Hoodin ystävineen.

Kevin Costnerin Robin Hood oli romanttinen ja varhaisten seikkailu-elokuvien perinteitä kunnioittava sankari, ja koko elokuva oli imenyt paljon vaikutteita 80-luvun brittiläisestä TV-sarjasta (1984-86), jossa mystiikalla ja magialla oli merkittävä osa. Ridley Scottin näkemys Robin Hoodista myyttinä ja henkilönä on täysin erilainen. Romantiikka on korvattu realismilla ja legenda tiukalla historialla. Tuloksena on visuaalisesti huikaisevan hieno, mutta hieman innoton epookki.

Eletään vuotta 1199. Robin Longstride (Russell Crowe) on palaamassa ristiretkiltä kuningas Rikhard Leijonamielen (Danny Huston) sotajoukon mukana. Kuningas saa kuitenkin surmansa Ranskassa, joten Robin irtautuu sotajoukosta ystäviensä kanssa, ja he matkustavat Englantiin peitenimien suojissa.

Englannissa Robin joutuu erinäisten sattumien kautta omaksumaan kuolleen miehen henkilöllisyyden ja päätyy auttamaan Nottinghamin kyläläisiä epätoivoisessa kapinassaan uutta kuningasta, Juhanaa (Oscar Isaac) vastaan.

Ridley Scottin epookki poikkeaa aikaisemmista Robin Hood-filmatisoinneista realistisessa tyylissään. Kun Robin Hoodin hahmosta riisutaan kaikki romantiikka ja mytologia, on jäljellä enää tavallinen mies ja historia. Robin Hoodin iloinen rosvojoukkokin loistaa käytännössä poissaolollaan, sillä hänen lähimmät legendaariset ystävänsä Little John (Kevin Durand), veli Tuck (Mark Addy) ja Will Scarlett (Scott Grimes) ovat hyvin pienissä rooleissa, ja heidän suhde Robiniin jää etäiseksi. Lady Marion (Cate Blanchett) on sentään edelleen tarinan keskiössä. Tällä kertaa Marion on nainen, jonka aviomiehen roolia Robinin täytyy peitenimensä vuoksi esittää, ja tästä seuraa tietenkin aitoa rakkautta. Marionin vuoksi Robin myös kiinnostuu Nottinghamin kyläläisten ahdingosta ja päätyy heidän henkiseksi johtajakseen.

Scott on päättänyt antaa Robin Hoodin hahmolle ensimmäistä kertaa hyvin todellisen historiallisen kontekstin. Brian Helgelandin kirjoittama käsikirjoitus leikittelee sellaisilla teemoilla kuin hamassa tulevaisuudessa häämöttävä demokratian ja kansallisvaltion synty, mutta luonnollisesti nämä toimivat vain muodollisena taustana Robinin tarinalle.

Verrattuna aikaisempiin Robin Hood -elokuviin Scottin versio on hieman väritön ja iloton. Voidaan kysyä, olisiko elokuva toiminut paremmin ilman Robin Hood-leiman rasitetta, sillä juuri sellaiseksi Robin Hoodin mytologian paino elokuvalle monin paikoin osoittautuu.

Keskiaikakuvauksena ja toimintaelokuvana Robin Hood (2010) puolestaan toimii hyvin. Elokuva on kuvattu, lavastettu ja puvustettu erinomaisesti. Samoin Marc Streitenfeldin säveltämä soundtrack antaa kauniin ja mahtipontisen taustan seikkailulle. Scottin Robin Hood on tuotantoarvoiltaan niin komea teos, että sen parissa kyllä viihtyy pari tuntia oikein hyvin. Sinänsä sääli, että Ridley Scottista on tullut synonyymi persoonattomille, mutta komeille viihde-elokuville.

Näyttelijät hoitavat osansa ammattitaitoisesti, mutta pääosanäyttelijät Russell Crowe ja Cate Blanchett eivät kuitenkaan hurmaa. Parhaiten näyttelijöistä jää mieleen Danny Huston historiallisesti uskottavasti kuvattuna sotilaskuninkaana ja veteraaninäyttelijä Max von Sydowin liikuttava roolisuoritus Nottinghamin vanhana aatelisena.

Blu-ray: Universalin Blu-ray-julkaisu on teknisesti korkeatasoinen, kuten Universalin julkaisut yleensäkin. Kuvaformaattina on 2.40:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DTS-HD Master Audio, kummassakaan ei mitään huomautettavaa.

Lisämateriaaleja on Blu-ray-mittakaavalla todella vähän. Levyltä löytyy 15 minuuttia alkuperäistä versiota pitempi ohjaajan versio, ja lyhyitä videoleikkeitä ja valokuvagallerioita elokuvan teosta, lavastuksesta ja puvustuksesta. Erikoisominaisuudet on piilotettu harvinaisen raivostuttavien ja monimutkaisten valikoiden taakse sekavaksi sillisalaatiksi.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202