Revolutionary Road

Revolutionary Road (2008)

| DVD
  • 4

Sam Mendesin ohjaaman voimakkaan parisuhdedraaman pääosissa loistavat Kate Winslet ja Leonardo Di Caprio.

julkaistu 2009-06-04 / päivitetty 04.06. klo 16:04

KUVA 4

Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet
Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet 

KUVA 3

Michael Shannon
Michael Shannon 

KUVA 2

Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet
Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet 

KUVA 1

Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet
Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet 

Revolutionary Road

Ohjaus Sam Mendes
Näyttelijät Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Michael Shannon, Kathy Bates
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 119 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 BBC Films, DreamWorks Pictures, Evamere Entertainment, Goldcrest Pictures, Neal Street Productions, Scott Rudin Productions ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Frank (Leonardo DiCaprio) ja April (Kate Winslet) ovat hieman yli 30-vuotiaita vanhempia, joiden elämä noudattelee suurin piirtein samaa kaavaa kuin muidenkin keskiluokkaisten amerikkalaisten 1950-luvulla. Frank tekee jotain ”ei kovin kiinnostavaa” työtä ja April hoitaa pieniä lapsia kotona. Arki koostuu rutiineista ja ennalta arvattavuudesta, jopa tylsyydestä, jota molemmat pakenevat omin tavoin. Frank ja April ovat vasta reilu kolmekymppisiä, mutta heidän suhteesta ei ole jäljellä enää juuri mitään. He ovat jo luopuneet nuoruuden unelmistaan. Itse asiassa he tuskin edes muistavat niitä, ennen kuin eräänä päivänä April käy läpi vanhoja valokuvia. Hän muistaa, kuinka villillä ja vapaalla Frankilla oli aikoinaan suunnitelmissa lähteä Ranskaan ja aloittaa uusi elämä siellä.

April tarttuu tähän toivon kipinään ja ehdottaa Frankille muuttamista Eurooppaan. Frank epäröi, mutta April saa vakuutettua hänet nopeasti. Kerran päätöksensä tehtyään pariskunnan elämä ja arki herää jälleen eloon. Heissä herää toivon kipinä: kaiken ei ehkä tarvitsekaan olla tylsää, ja ehkä elämällä on vieläkin jotain uutta ja innostavaa tarjottavana. Amerikkalaiseen keskiluokkaan jumittuneet naapurit ja ystävät eivät pysty, tai eivät halua ymmärtää pariskunnan radikaalia päätöstä elämänmuutoksesta. Se tuntuu hullulta, se ei sovi kaavaan. Frank ja April alkavat vähitellen näkemään, että he ovat eläneet valheessa jo liiankin pitkään.

Revolutionary Roadin ohjannut brittiohjaaja Sam Mendes palaa tällä elokuvalla hänen suosikkiaiheeseensa, amerikkalaisessa yhteiskunnassa sisäänrakennettuun perheen ja keskiluokan pahoinvointiin. Viimeksi hän käsitteli tätä aihetta elokuvassaan American Beauty. Nyt silkkihanskat on tosin riisuttu. Mukana ei ole huumoria keventämässä tarinaa. Revolutionary Road on brutaali ja täysin armoton kuvaus ihmisistä, jotka ovat jumittuneet niin jämäkästi perinteiseen amerikkalaiseen arvomaailmaan, että se muodostaa vankilan. Katkeran tarinasta tekee se tosiasia, että pakoteitä on kyllä olemassa, niihin tarttuminen vain vaatisi suurta rohkeutta.

Elokuva on rakennettu kaikin puolin alleviivaamaan Frankin ja Aprilin toivottomuutta. Lavastus on niukkaa, väritöntä ja tylsää, mutta siistiä. Kuvat ovat vähäeleisiä, mutta kauniisti suunniteltuja. Henkilöhahmot laahautuvat kuviin ja niistä ulos, mutta mikään ei muutu. Kotitalon sijainti onkin paradoksaalinen, se on Revolutionary Roadilla (revolutionary = vallankumouksellinen, kapinallinen). Talo kuvataan aluksi värikkäänä paratiisina, myöhemmin harmaana vankilana vailla toivoa.

Vahvoissa päärooleissa loistavaa Titanic-elokuvasta tuttu Hollywoodin kiiltokuvakaksikko Leonardo DiCaprio ja Kate Winslet. Heidän näyttelemisensä on kiihkeää ja ammattitaitoista. On miellyttävää huomata kuinka valtavasti DiCaprio on kasvanut näyttelijänä. Elokuvan kolmas mainio näyttelijä on Michael Shannon. Hänen roolityönsä ”henkisesti epävakaana” John Givingsinä on yhtä tärkeä kuin kaksi pääosaa. Tällä roolihenkilöllä on tärkeä funktio: se muistuttaa siitä, kuinka helposti yhteiskunnan ulkopuolinen henkilö näkee ne epäkohdat, joita muut eivät halua nähdä. Hän sanoo ääneen sen, mitä muut eivät uskalla edes ajatella. Siksi hänet on leimattu hulluksi. Mutta John ei ole hullu, hän paloi loppuun, koska ei kyennyt sopeutumaan elämään ilman toivoa.

DVD: Paramountin DVD-julkaisu on hyvää keskitasoa. 2.35:1 anamorfinen laajakuva on terävä ja värit toistuvat puhtaasti. Ääniraitana on 5.1 Dolby Digital, joka äänisuunnittelun hiljaisuuden ja vähäeleisyyden ansioista jää melko merkityksettömäksi.

Lisämateriaaleina levyllä on kymmenisen minuuttia poistettuja kohtauksia (joita voi katsella ohjaajan ja käsikirjoittajan, Justin Haythen, kommenttien kera) ja puolituntinen dokumentti Hiljaisen epätoivon täyttämää elämää: Näin Revolutionary Road tehtiin, joka on monilta osin kiinnostava, mutta myös selkääntaputtelussaan hieman pitkästyttävä ja superlatiiveja tuhlaileva. Mukana on myös ohjaajan ja käsikirjoittajan kommenttiraita.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202