Rankka päivä

Falling Down (1992)

| DVD
  • 3

Joel Schumacherin ohjaama, mustalla huumorilla höystetty yhteiskuntakriittinen elokuva. Pääosassa nähdään loistava Michael Douglas.

Kari Glödstaf
julkaistu 2004-02-12 / päivitetty 01.08. klo 15:03

KUVA 4

Michael Douglas
Michael Douglas 

KUVA 3

Robert Duvall
Robert Duvall 

KUVA 2

Michael Douglas
Michael Douglas 

KUVA 1

Michael Douglas
Michael Douglas 

Rankka päivä

Ohjaus Joel Schumacher
Näyttelijät Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1993 Alcor Films, Le Studio Canal+, Regency Enterprises ja Warner Bros.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Helteinen kesäpäivä Los Angelesissa. Entinen valtion ohjustehtaan työntekijä, William “D-FENS” Foster menettää malttinsa liikenneruuhkassa ja päättää kävellä kotiin. Tästä alkaa kujanjuoksu, joka on kaukana leppoisasta sunnuntaikävelystä.

Joel Schumacherin (Batman Forever) aikoinaan Cannesin elokuvajuhlilla Kultaiseen Palmuun ehdolla ollut Rankka päivä on läpileikkaus amerikkalaisesta yhteiskunnasta ja sen ihmisistä. Elokuvaa on toisinaan verrattu Martin Scorsesen Taksikuski-klassikkoon, käsitteleväthän molemmat samaa asiaa – moraalin ja yhteiskunnan rappeutumista. Siinä missä Taksikuski esittää asiansa syvällisemmin ja paikoittain totisestikin, on Schumacherin teos vauhdikkaampi, huumorilla höystetty toimintaelokuva, joka vyöryttää katsojan nähtäväksi sellaisen joukon yhteiskunnallisia epäkohtia, että heikompaa melkein hirvittää.

Rankkaa päivää voidaan pitää pienimuotoisena klassikkona – kovin montaa elokuvia seuraavaa henkilöä ei liene, joka ei olisi sitä nähnyt. Kohtaukset niin lähiöjengin parissa, hampurilaisbaarissa kuin golfkentälläkin ovat kaikille tuttuja, kuten myös Michael Douglasin (Wall Street, Traffic) esittämän D-FENSin repliikitkin. Tästä huolimatta tulee mieleen, onko elokuva niin hyvä kuin annetaan olettaa?

Rankan päivän erinomaisuus riippuu aivan miltä kantilta sitä katsoo. Viihteenä se on erinomainen sadepäivien ajanviete, jonka parissa ei pääse pitkästymään. Jos taas etsii elokuvasta jotain syvällisempää, kuten Schumacherilla lienee tavoitteena ollut, ei se loppujen lopuksi nouse juuri keskitason yläpuolelle. Elokuvantekijöiden halu näyttää yhteiskunnan epäkohtia on karannut käsistä, ja aiheesta on yritetty ottaa kirjaimellisesti kaikki irti. Valitettavasti tällainen mässäily syö katsojan mielenkiintoa tämän keskittyessä odottamaan ainoastaan mitä seuraavaksi tulee. Hieman paremmalla toteutuksella Rankka päivä olisi voinut nousta suurten klassikoiden joukkoon, nyt käteen jää hieman ylipitkä toimintarymistely.

Douglas on elementissään moraalin puolestapuhuja D-FENSinä, samoin Barbara Hershey (Kristuksen viimeinen kiusaus) on erinomainen tämän entisenä vaimona. Robert Duvallin (Kummisetä) työskentely on vakuuttavaa, sääli vain, että hänen roolihahmostaan on tehty mitäänsanomaton. Varsinkin loppukohtaus on ennalta arvattava ja korni.

DVD: Warnerin julkaisu on anamorfinen, kuvasuhde on 2.35:1. Kuvan laatu ei ole paras mahdollinen, vaan varsinkin vaakasuorilla pinnoilla on ongelmia läpi elokuvan. Kuvasta löytyy myös minimaalista rakeisuutta ja paikoittain, varsinkin alkupuolella, kuva väreilee. Kuva on kuitenkin katselukelpoinen televisiossa, tykin omistajien kannattaa jälleen kerran olla varuillaan.

Ääniraitoja elokuvassa on kolme (englanti, saksa, espanja) ja kaikki on miksattu 2.0 stereomuotoon. Pääasiassa dialogista koostuva raita on perustavaraa. Tekstityksiä on 21, joista kaksi heikkokuuloisille. Ekstroja julkaisusta ei löydy, ei edes traileria.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202