Rakkauskirjeitä Julialle

Letters to Juliet (2010)

| Blu-ray
  • 1

Gary Winickin ohjaama kehno melodraama ratsastaa italialaisuuden karnevalisoinnilla.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2011-02-07 / päivitetty 07.02. klo 19:07

KUVA 4

Gael García Bernal ja Seyfried
Gael García Bernal ja Seyfried 

KUVA 3

Christopher Egan ja Seyfried
Christopher Egan ja Seyfried 

KUVA 2

Vanessa Redgrave ja Seyfried
Vanessa Redgrave ja Seyfried 

KUVA 1

Amanda Seyfried
Amanda Seyfried 

Rakkauskirjeitä Julialle

Ohjaus Gary Winick
Näyttelijät Amanda Seyfried, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Christopher Egan, Gael García Bernal
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Rakkauskirjeitä Julialle

Gary Winickin (Morsianten sota) ohjaama Rakkauskirjeitä Julialle ratsastaa italialaisuuden karnevalisoinnilla ja kehnolla melodraamalla. Ytimessä on rakkaustarina, joka onnistuu olemaan epäuskottavampi kuin sen pehmoiset puitteet.

Toimittajan työtä janoava Sophie (Amanda Seyfried) matkaa Veronaan ennenaikaiselle häämatkalle. Tuleva aviomies, ravintolapäällikkö Victor (Gael García Bernal), on kuitenkin kiinnostuneempi työnteosta kuin huvittelusta.

Sophie kyllästyy ja lähtee katselemaan nähtävyyksiä. Keskeltä vanhaa kaupunkia löytyy sisäpiha, jolla nyyhkyttävät naiset kirjoittavat kirjeitä, jotka on symbolisesti osoitettu Shakespearen kuulun tragedian Julialle. Sisältönä on sydänsuruja, rakkaudentunnustuksia ja avunpyyntöjä.

Päivän päätteeksi kirjeet kerätään, ja pieni naisjoukko vastaa jokaiseen yksittäin. Sophie pääsee osalliseksi salarinkiin, ja vastaa kirjeeseen, jonka tulee löytäneeksi irtotiilen takaa. Teksti on yli 50 vuoden takaa, mutta rakkaus ei ehkä vanhentunut: Sophien kirje saapuu perille Lontooseen, ja eläkeikään yltänyt Claire (Vanessa Redgrave) saapuu Italiaan etsimään rakastettuaan, jonka aikanaan joutui jättämään jälkeensä.

Mukanaan Claire tuo nuoren pojanpoikansa, Charlien (Christopher Egan). Tämä suhtautuu projektiin skeptisesti, luottaen jähmeästi järkeen ja rationaalisuuteen. Mieli alkaa kuitenkin muuttua, kun kolmikko lähtee etsimään kauan kadonnutta Lorenzo Bartolinia. Sophien aviomies, joka kuluttaa aikaansa viinihuutokaupassa toisessa kaupungissa, on pian muisto vain.

On vaikea päättää, mikä elokuvassa on puistattavinta. Toisaalta lemmentarinan miljöö on häikäilemättömän keinotekoinen ja romantisoitu: paikallisväestö on täynnä tuhteja stereotypioita, maisemat ovat kuin postikortista. Loppupuolen viinitarhat ja valkoiset oriit kruunaavat ajattelun.

Toisaalta keskiöön nouseva rakkaustarina kolisee kolkkouttaan. Iäkäs Claire suorastaan tyrkyttää poikaansa epävarmalle Sophielle, joka puolestaan lankeaa tyrmäävän helposti koppavan pojan charmiin. Tämä charmi on sellaista, joka dialogissa toistuu usein, jottei katsoja unohtaisi sen tosiasiallisuutta.

Se sen sijaan pitäisi unohtaa, että kuviossa on mukana tuleva aviomies. Tämä on esitetty yksitasoisena tohelona (lahjakas Bernal hutiroolissa), jonka pettäminen on täten oikeutettua, jopa suotavaa. Riittää, että välillä alleviivataan Sophien ja Charlien sielunkumppanuutta: ainut ilmeinen linkki tosin on, että molemmat ovat menettäneet yhden tai molemmat vanhempansa.

Amanda Seyfried nähtiin keväällä toisessa rakkauskirjeitä sisältäneessä elokuvassa. Siitä nauttineille tämä lienee taas omiaan, vaikka sparksilainen uskontotematiikka ei olekaan nyt niin hallitsevaa – olkoonkin että seksiin ei edes viitata.

Tilalla on taskulämmintä fatalismia ja pinnallista rakkausmystiikkaa. Siis sitä, mistä kaikki menestyneet amerikkalaiset lemmendraamat on tehty.

Blu-ray: Nordisk Filmin julkaiseman Blu-rayn kuva (1080p HD 2.35:1-kuvasuhteella) ja ääni (DTS-HD Master Audio 5.1 tai DD 5.1) ovat moitteettomia. Lisämateriaalina ainoastaan trailereita.

Teksti: © 2010-2011 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202