Rajattu maa

Crossing Over (2009)

| DVD
  • 2

Los Angelesiin sijoittuva, Crashin hengessä ihmiskohtaloita yhdistelevä draama saarnaa ja puuduttaa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-10-07 / päivitetty 07.10. klo 21:09

KUVA 4

Harrison Ford ja Alice Braga
Harrison Ford ja Alice Braga 

KUVA 3

Alice Eve ja Ray Liotta
Alice Eve ja Ray Liotta 

KUVA 2

Ogechi Egonu ja Ashley Judd
Ogechi Egonu ja Ashley Judd 

KUVA 1

Harrison Ford
Harrison Ford 

Rajattu maa

Ohjaus Wayne Kramer
Näyttelijät Harrison Ford, Ray Liotta, Ashley Judd, Summer Bishil, Cliff Curtis
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 C.O. Films, The Kennedy/Marshall Company, Movie Prose, Road Rebel ja The Weinstein Company
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Rajattu maa

Wayne Kramerin (The Cooler, Running Scared) kolmas täyspitkä on mm. Crashin ja Babelin hengessä irrallisia ihmiskohtaloita yhteennivova kertomus, joka erilaisten henkilöiden kautta pyrkii kertomaan jotain ajastaan. Ensin mainitun tavoin Los Angelesiin sijoittuva Rajattu maa kompuroi kuitenkin liki joka käänteessä.

Hahmokaarti on laaja, mutta jonkinlaiseksi keskushenkilöksi nousee vanhentuneen Harrison Fordin rutiinilla tulkitsema maahanmuuttoagentti Max Brogan. Kollegoidensa parissa hyväsydämiseksi humanistiksi leimaantunut Brogan törmää laitonta vaatepajaa ratsatessaan nuoreen Mireyaan (Alice Braga), joka pyytää miestä huolehtimaan pikkupojastaan. Alkuun vastahakoinen mies kokee piston rinnassaan, ja päättää auttaa naista.

Samaan aikaan paikallisella yläasteella nuori muslimityttö Taslima (Summer Bishil) tekee kouluesitelmän jossa tämä osoittaa ymmärrystä 9/11:ä kohtaan. Opettaja ottaa yhteyttä viranomaisiin, ja pian tytön ovelle kolkuttaa FBI. Maailmanpolitiikasta kiinnostunut, Islamiin perehtynyt tyttö ei sopeudu edes huoneensa sisustukseltaan tavallisen teinitytön rooliin, jolloin hallitus älähtää ja tekee rajuja linjauksia. Samaan soppaan sotkeutuu mm. kaupungin puolustusasianajaja Denise Frankel (Ashley Judd), jonka oma mies (Ray Liotta) kiristää samaan aikaan seksillä viehättävää aussi-imigranttia (Alice Eve).

Juonilankoja on paljon, eikä Kramer edes yritä sitoa niitä yhteen kuin idean tasolla. Elokuvan temaattinen huipennos, kansallistamistilaisuus elokuvan loppupuolella, tuo hahmot samaan tilaan, mutta tarinat eivät varsinaisesti risteydy kuin satunnaisten linkkien myötä.

Rajatun maan herättämät kysymykset ovat asiallisia, mutta keinot niiden herättämiseen ovat väärät. Kramer käyttää pitkin elokuvaa otoksia Los Angelesin loputtomasti risteilevistä teistä symboleina tarinan ihmiskohtaloille. Alleviivaavuus jatkuu ohjaajan itse kynäilemässä käsikirjoituksessa, joka kärsii yllätyksettömistä ratkaisuista ja kliseisestä dialogista. Hahmoja on paljon, jolloin ne jäävät auttamatta yksiulotteisiksi. Broganin altruismi perustellaan sivulauseessa tämän miehestä vieraantuneella tyttärellä, Ray Liottan lipevä syyttäjä on elokuvan pakollinen konna.

Kiehtovin hahmo on Australiasta Hollywood-uran perässä Yhdysvaltoihin muuttanut Claire, joka yrittää rakentaa toimivaa parisuhdetta toisen laittoman imigrantin, juutalaiskoulussa musisoivan Gavinin (Jim Sturgess) kanssa, mutta jokin tuntuu aina tulevan tielle. Ensin nainen metsästää amerikkalaista aviomiestä saadakseen työluvan, ja sitten hän taipuu vastentahtoisesti seksisuhteeseen saadakseen pysytellä maassa.

Kramerille Rajattu maa on askel kohti vakavaa draamaa kahden viihteellisemmän pätkän jälkeen. Mies yrittää kuitenkin haukata liian suuren palan kakkua: alle kahdessa tunnissa Kramer yrittää kunnianhimoisesti tarkastella maahanmuuttoa jokaisesta mahdollisesta näkökulmasta ja jokaisen kuviteltavissa olevan kansallisuuden kautta. Lopputulos on ähky, jota elokuvan kuivakka kerronta ei varsinaisesti helpota.

Crash ja Babel toimivat, koska niiden ohjaajilla oli draamantajua ja kykyä pukea paikoin huteratkin juonikyhäelmät viihdyttävään muotoon. Rajattu maa ei viihdytä: se saarnaa ja puuduttaa. Tämän olisi huoletta voinut tuoda suoraan DVD:lle.

DVD: Ja DVD:lle elokuva saapui Nordisk Filmin toimesta. Kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.35:1-kuvasuhteella, ja ääniraidan virkaa toimittaa Dolby Digital 5.1. Julkaisu on kaikin puolin laadukas: kuva on väreiltään tasapainossa ja tarkka, ja ääniraita toistuu moitteetta. Elokuvan äänimaailma ei ole monipuolisin mahdollinen, mutta kanavia käytetään silti hyvin hyödyksi.

Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202