Pyövelin laulu

The Executioner's Song (1982)

| DVD
  • 2

Norman Mailerin tosipohjaisen romaanin koruton sovitus. Pääosassa Tommy Lee Jones.

julkaistu 2011-07-07 / päivitetty 07.07. klo 14:02

KUVA 4

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

KUVA 3

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

KUVA 2

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

KUVA 1

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

Pyövelin laulu

Ohjaus Lawrence Schiller
Näyttelijät Tommy Lee Jones, Christine Lahti, Rosanna Arquette
Maa Yhdysvallat
Pituus 136 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Norman Mailerin kirjoittama — tai valmiista materiaalista vain kokoama, Tom Wolfen herjaa lainatakseni — samanniminen tiiliskiviromaani on saanut Pyövelin laulusta (1982) koruttoman filmatisoinnin, vaikka se on Mailerin itsensä käsikirjoittama ja hänen ystävänsä ohjaama.

Tosipohjainen tarina, eräänlainen kapea biopic, on köyhemmän valkoisen väestön tragedia. Vankilasta vapautuva Gary Gilmore (Tommy Lee Jones) on viettänyt siellä puolet elämästään. Äkkipikainen mies ei ole kovan kundin arkkityyppi vaan päinvastoin, provosoiduttuaan hän on itse ensimmäisenä ottamassa lukua.

Hän rakastuu naiseen, jollaisen pariin otteeseen eronneen ja sosiaalituilla mukuloitansa elättävän heikkolihaisen hirviön voi löytää konservatiivin palopuheesta. Molemmille on tehty henkistä ja fyysistä väkivaltaa, millä halutaan selittää paljon, varsinkin jo kuljettua polkua ja sitä, minne se päättyy.

Vapautuneen Garyn arkea kuvataan sosiologin silmällä, realismia tavoitellen ja vankilateollisuuskompleksia kritisoiden. Siviilien seassa Gary on pihalla kuin alien. Hän tuntee vain vankilan. Hän on laitostunut.

Elämä on on/off-parisuhteesta, on/off-duunista ja sukulaisten on/off-tuesta huolimatta raskas taival kuljettavaksi. Garyn toiminta on oireellisesti ja spiraalia syventäen oman pienuuden kompensointia väkivallalla. Lähtöruutuun palataan nopeasti — tyttöystävän pahoinpitelyt, aseiden pimeä myynti, kostoteloitus, ryöstö ja murha.

Garysta tuli mediailmiö ja tarinasta kertomisen arvoinen, kun hänet tuomittiin kuolemaan. Uuden käsittelyn sijaan hän vaati rangaistuksen täytäntöönpanoa, melkein kampanjoi kuolemansa puolesta. Viimeisenä tekonaan hän ikään kuin asetti naurunalaiseksi kuolemanrangaistuksen pelotevoiman ja koko byrokratian.

Ulkomaailman kiinnostus Garya kohtaan näkyy haluna ostaa oikeudet hänen tarinaansa. Garyn pilke silmäkulmassa esittämä ehdotus esimerkiksi siitä, kenen tulisi näytellä häntä hänestä kertovassa elokuvassa, kertoo aavemaisesti jo arkipäiväistyneestä toiminnasta eli massamurhaajien mediahallinnasta ja strategioista turvata jälkimaine.

Pyövelin laulu etenee kuin yliviivautuva muistilista ja on välillä ärsyttävän irtonainen. Tärkeämpää on kaataa runsaan lähdemateriaalin tarjoamaa infoa kuin luoda side katsojaan. Kohtaukset tuntuvat yhdellä kertaa purkitetuilta; välillä näyttelijät liikkuvat kameran edessä kuin sinne eksyneinä.

Hyvä esimerkki tästä ovat henkilöitä avaavat dialogit, joiden pitäisi kertoa henkisten ja fyysisten arpien syntysyyt. Näissä vain teoriassa voimakkaissa kohtauksissa Tommy Lee Jonesin tasoinen näyttelijä on jätetty yksin hukkumaan.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision heinäkuussa 2010. Kuva on ok täysikuva, ääniraitana stereo englanti. Ei sisällä lisämateriaalia. Tekstityksessä on joitakin virheitä. Pakkaamattomat kuvakaappaukset julkaisusta: kuva #1, kuva #2, kuva #3, kuva #4 ja kuva #5.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202