Puu

The Tree (2010)

| DVD
  • 4

Julia Bertucellin ansiokas draama sijoittuu Australian upeisiin maisemiin.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2011-09-11 / päivitetty 18.09. klo 15:03

KUVA 4

Myrskyn jälkeen
Myrskyn jälkeen 

KUVA 3

Äiti ja lapset
Äiti ja lapset 

KUVA 2

Charlotte Gainsbourg
Charlotte Gainsbourg 

KUVA 1

Morgana Davies
Morgana Davies 

Puu

Ohjaus Julie Bertuccelli
Näyttelijät Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies ja Marton Csokas
Maa Ranska/Australia
Pituus 100 min
Ikäraja 11
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Viime syksynä Rakkautta ja anarkiaa – elokuvafestivaaleilla Suomen ensi-iltansa saanut Puu on ilmestynyt vihdoin myös DVD-julkaisuna. Julia Bertucellin ohjaama ansiokas draama sijoittuu Australian upeisiin maisemiin.

Ajatus elokuvaan lähti, kun Julie Bertuccelli luki Italo Calvinon teoksen Paroni puussa ja viehättyi puuhun sijoittuvasta tarinasta. Tuon kirjan oikeuksia ei kuitenkaan voitu ostaa, joten seuraavaksi lähdeteosehdokkaaksi nousi Judy Pascoen Our Father Who Art in the Tree- kirja. Puuteeman lisäksi sen tarina sopi hyvin ohjaajan henkilökohtaiseen elämään sillä hetkellä. Tämän kirjan elokuvaoikeudet olivat kuitenkin jo australialaisella tuottajalla Sue Taylorilla, mutta onneksi hänellä ei ollut valittuna vielä ohjaajaa. Näin alkoi ranskalais-australialainen yhteistyö, jonka lopputuloksena syntyi Puu.

Elokuvan kertomus alkaa, kun kaikki on vielä hyvin. Onnellinen nelilapsinen perhe elää arkeaan keskellä maaseutua. Perheen äiti ja isä ovat onnistuneet säilyttämään keskinäisen kipinänsä, suuressa talossa on hyvin tilaa kaikille ja lapset voivat temmeltää suurelle pihamaalla ja siitä aukeavilla pelloilla. Eräänä päivänä koko asetelma muuttuu yllättäen, kun perheen isä menehtyy. Perhe jää suremaan, kukin jäsen omalla tavallaan.

Tarinassa keskitytään seuraamaan suruprosessia etenkin perheen 8-vuotiaan Simonen ja hänen äitinsä näkökulmasta. Surua ja hämmennystä käsitellään luonnon ja erityisesti suuren pihapuun kautta, jonka sisältä Simone uskoo kuulevansa isänsä puhetta. Puusta tulee läheinen myös perheen äidille, joka käsittelee sen kautta niin miehensä kaipuuta kuin uuden elämän esille tuomia haasteita.

Morgana Daviesille on annettu valtavat saappaat täytettäviksi Simonen roolissa. Hänen roolisuorituksensa on huikea. Nuoresta iästään huolimatta Davies onnistuu ilmentämään tunteita ja aiheuttamaan katsojassa liikutuksen väreitä. Henkilöohjaus on kaiken kaikkiaan loistavaa. Se, että ohjaaja Bertucelli on jäänyt itse nuorena leskeksi, näkyy ja tuntuu elokuvaa katsottaessa.

Tarinan käännekohdat esitellään myös pihapuun kautta. Voi jopa sanoa, että pihapuu on yksi keskeisimmistä hahmoista, miespäähenkilön korvike isän kuoltua. On vain harvoja elokuvia, joissa luonto näyttelee yhtä suurta roolia kuin Puussa. Tämä piirre tekeekin siitä erityisen.

Puuta voi lämpimästi suositella kaikille hyvän draaman ystäville. Vaikka kuolema onkin raskas aihe, sitä onnistutaan tässä tapauksessa käsittelemään kauhistelematta ja samalla hienotunteisesti. Pelkistetty dialogi ja rauhallinen musiikki rytmittävät tarinaa. Elokuvan kauneus piilee pihapuun oksistossa.

DVD: Pan Visionin DVD-julkaisu on teknisesti hyvätasoinen. Ääni (Dolby Digital 5.1) ja kuva (anamorfinen 16:9) ovat häiriöttömiä.

Lisämateriaalina levyllä on perinteisten poistettujen kohtausten lisäksi liki tunnin mittainen Making of –dokumentti. Se valottaa elokuvan teon taustoja ja vie katsojan mukanaan kuvauspaikoille. Lisämateriaaleihin jaksetaan harvoin panostaa näin paljon. Dokumentti tuo oivan lisän elokuvaan.

Teksti: © 2011 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202