Menestysnäytelmään pohjautuvassa kotimaisessa taiteilijadraamassa seurataan Lauri Viidan ja Aila Meriluodon myrskyisää avioliittoa kuvitteellisen tyttären silmin.
Helsinkiläisessä Q-teatterissa muutama vuosi sitten loppuunmyydyille yleisöille pyörinyt, kriitikoiden ylistämä Putoavia enkeleitä kääntyy myös erinomaiseksi elokuvaksi. Elokuvan keskeiset näyttelijät ja ohjaaja, Heikki Kujanpää, ovat samat kuin teatteriversiossa, mutta muuten teatterimaisuudesta ei ole tietoakaan.
Putoavia enkeleitä kuvaa kahden merkittävän suomalaisrunoilijan, Aila Meriluodon ja Lauri Viidan avioliitosta. Perinteinen taiteilijakuvaus se ei kuitenkaan ole: elokuvassa nousee merkittäväksi Meriluodon ja Viidan fiktiivisen Helena-tyttären (Elina Leeve) perspektiivi. Isänsä muistoa palvova, tämän runoja lausumalla itsensä elättävä Helena joutuu kohtaamaan todellisen, karumman kuvan isästään äitinsä kirjoittaman elämäkerran sivuilla. Äidin ja tyttären muistot sekoittuvat takaumissa, joissa sukelletaan 1950-luvulle, myrskyisän taiteilija-avioliiton alkuvaiheille.
Lauri Viita (Tommi Korpela) on menestyvä runoilija, nerokas sanankäyttäjä ja elämää suurempi persoona. Perheellisen Viidan kohdatessa nuoren, juuri esikoiskokoelmansa julkaisseen Aila Meriluodon (Elina Knihtilä) syttyy suuri rakkaus, jota ajan sosiaaliset normit eivät pidättele. Intensiivisen Viidan tunteet kuitenkin heittelevät luovista huipuista aallonpohjiin. Viidan rinnalla Aila alkaa jättäytyä suhteessa taka-alalle antaakseen tilaa miehensä luomisvoimalle ja suurelle persoonalle, jolloin hänen oma uransa jää toissijaiseksi. Dramaattiseen yhteiseloon mahtuu niin onnenhetkiä ja suurta luovuutta kuin alistamista ja henkistä väkivaltaa. Kiihkeä suhde ajautuu syvemmälle epätoivon kurimukseen Viidan jo tuloaan tehneen skitsofrenian puhjetessa. Sairaus johtaa lopulta perheen hajoamiseen, jolloin isä katoaa perheen lasten elämästä lopullisesti. Isän menettäminen jättää Helenaan lopulliset arvet.
Helena hakee yhteyttä mielisairauteen kadonneeseen isäänsä tämän runojen kautta. Helenan mielikuva isästään, sairauden tuhoamasta luovasta nerosta ohittaa hänen äitinsä ja perheensä kärsimykset. Hänen äitinsä kirjoittaessa elämäkertaa Viidasta, on Helenan vaikea ymmärtää äitinsä näkökulmaa. Lukiessaan äitinsä käsikirjoitusta joutuu elämään kipeät muistot uudelleen ja samastumaan rakkautensa vuoksi kovia kokeneeseen äitiinsä. Elokuva toteuttaa Helenan kehityskaaren mielenkiintoisella, suomalaiselle elokuvalle epätyypillisen kokeellisella tavalla: Elina Leeve tekee erinomaisen kaksoisroolin esittäessään Helenaa ja nuorta Aila Meriluotoa Helenan takaumissa, joissa kuljetaan läpi niin äidin kuin tyttären kipeitä muistoja.
Näyttelijöiden puolesta elokuva onkin eräänlainen suomalaisen elokuvan Kuka kukin on –teos: Lauri Viidan roolissa nähtävä Tommi Korpela on suomen karismaattisimpia miesnäyttelijöitä, Elina Knihtilä Aila Meriluotona on eriomainen, taattua työtä tekee myös Oiva Lohtander.
Putoavia enkeleitä ei ole perinteinen suomalainen taiteilijakuvaus, se välttää mahtipontisuuden kuvaamalla Lauri Viitaa monisyisenä ihmisenä, eikä pelkkänä taiteen merkkimiehenä. Aila Meriluodon Lauri Viita – legenda jo eläessään -kirjaan perustuva elokuva on kiehtova tarina kahden luovan ihmisen rinnakkaiselon vaikeudesta, jaetusta hulluudesta ja rakkauden eteen tehdyistä uhrauksista.
DVD:n anamorfinen 1.85:1 laajakuva sekä DD 5.1 ääniraita ovat hyvälaatuiset. DVD:llä on lisämateriaaleina traileri, poistettuja kohtauksia, mielenkiintoinen kulissien takana –kooste sekä ohjaajan ja käsikirjoittajan kommenttiraita.
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA