Prinsessa Mononoke on ajaton animaatio ihmisen ja luonnon kohtaamisesta.
Pieneen kylään hyökkää demoni, joka joutuu prinssi Ashitakan surmaamaksi. Ashitaka saa yllensä demonin langettaman kirouksen, jonka seurauksena nuori mies joutuu matkaamaan kauas itään etsimään kuolettavaan sairauteen parannusta.
Matkalla hän kohtaa Lady Eboshin johtaman kylän, joka raivaa metsää tieltänsä saadakseen rautamalmia ja tehdäkseen itselleen tuliaseita. Taistelua käydään niin muita heimoja kuin myös luontoa vastaan. Metsänjumalat eivät katso hyvällä metsän tuhoamista, joten tuon tuosta kyläläiset joutuvat metsän olentojen hyökkäyksen kohteeksi.
Jumalten puolella taistelee susien kasvattama ihmislapsi San, prinsessa Mononoke, joka haluaa suojella metsää ihmisiltä. Ashitaka haluaa sairauteensa parannuksen, mutta löytää pian itsensä keskeltä taistelua. Hänen on tehtävä valinta taistellako tuhoajia vastaan vai heidän puolesta.
Hayao Miyazakin ohjaama Prinsessa Mononoke kertoo ihmisen ja luonnon kohtaamisesta, mutta siinä ei ole kuitenkaan selvää hyvän ja pahan välistä taistelua. Se muistuttaa teemaltaan pitkälti Tuulen laakson Nausicaä, sillä ajatusmaailmana on ihmisen ja luonnon tasapainon järkkyminen ja sen korjaaminen. Vaikka animaatiolla on ekologinen teema ja yhteiskunnallinen sanoma, se ei moralisoi ja sorru saarnaan.
Animaatio on juoneltaan monitahoinen, välillä jopa vaikeaselkoinen. Kerros kerrokselta elokuva paljastaa itsestään enemmän kuin mitä se näyttää. Miyazaki on saanut aikaan ihmeellisen tarinan, joka ei sorru kliseisiin.
Prinsessa Mononoke on yksi Miyazakin kauneimmista, lumoavimmista ja aikuismaisimmista elokuvista. Teema on toki tuttu, mutta kuvaus on astetta kovempaa. Se on sävyltään tummanpuhuva ja tunnelmaltaan surumielinen. Nähtävä väkivalta on graafista, joka puolestaan korostaa elokuvan raakuutta. Kauniisti kuvattu romantiikka on vastapainona kauheuksille pehmentäen elokuvaa. Joe Hisaishin säveltämä upea musiikki säväyttää ja luo osaltaan oikeanlaisen tunnelman.
Animaation laatu on taattua Miyazakia, jopa paria astetta parempaa. Fantasiamaailman sijaan kuvaus on realistisempaa: se ei ole niin mielikuvituksellista kuin mihin on totuttu, eikä toimintakaan ole räiskyvää ja huomiota herättävää. Myös tuttu eurooppalainen maisemakuvaus on vaihtunut keskiajan Japanin maaseutuun. Historiallisesta taustasta huolimatta Miyazaki tulkitsee aikakautta varsin vapaalla kädellä. Tarkoilla ja viimeiseen asti hiotuilla yksityiskohdilla luodaan realistinen ja kaunis kuva.
Prinsessa Mononoke on ainutlaatuinen ja ajaton animaatio, joka tempaisee katsojan mukaan tarinankulkuun. Hayao Miyazakin kirjoittamien ja ohjaamien loistavien anime-elokuvien sarja saa jatkoa.
Kahden levyn erikoisjulkaisussa ekstroina tarjotaan runsaalla kädellä Ghibli-trailereita ja promoja niin Prinsessa Mononokesta kuin studion muistakin animaatioista. Toisella levyllä on mahdollisuus vaihtaa kuvakulmapainikkeella elokuvan kuvakäsikirjoituksen ja valmiin animaation välillä. Tämän ominaisuus valottaa hieman elokuvan suunnitteluprosessia.
Kahden levyn erikoisjulkaisu on pienoinen pettymys, sillä animaation taustoja ja tekotapaa ei dvd:llä esitellä. Toki kuvakäsikirjoitus on jo hieno lisä sinänsä, mutta Ghibli-fani toivoisi ekstroihin syväluotaavamman otteen.
Teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA