Pride and Glory

Pride and Glory (2008)

| DVD
  • 2

Vahvoilla näyttelijöillä maustettu poliisidraama sijoittuu jälleen korruption ja ahneuden maailmaan.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-06-12 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 4

Jon Voight ja Noah Emmerich
Jon Voight ja Noah Emmerich 

KUVA 3

Colin Farrell ja Shea Whigham
Colin Farrell ja Shea Whigham 

KUVA 2

Edward Norton
Edward Norton 

KUVA 1

Colin Farrell ja Edward Norton
Colin Farrell ja Edward Norton 

Pride and Glory

Ohjaus Gavin O'Connor
Näyttelijät Edward Norton, Colin Farrell, Noah Emmerich, Samantha Morton, Lake Bell, Jennifer Ehle, Jon Voight, Shea Whigham, John Ortiz, Frank Grillo
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 133 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 New Line Cinema, Solaris, O'Connor Brothers, Avery Pix ja FS Film Oy.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“We sold our shields off to the highest bidder.”

Mukiinmenevästä jääkiekkoelokuvasta Miracle (2004) muistettava ohjaaja Gavin O’Connor valmisteli pitkään ja hartaasti ikiomaa poliisijännäriään ja onnistui saamaan pääosiin useammankin monipuolisen luonnenäyttelijän. Siksi onkin todellinen sääli, ettei Pride and Glory ole tusinatavaraa kummoisempaa. Tämä itse asiassa huomattiin jo useita vuosia sitten ja käsikirjoitus jäi pölyttymään elokuvastudion takahuoneeseen, mutta sieltä se jostain syystä palasi kummittelemaan.

Kesken New Yorkin poliisien jalkapallo-ottelun saapuu suru-uutinen: neljä virkaveljeä on saanut surmansa epämääräisissä olosuhteissa. Francis Tierney Sr. (Jon Voight) kutsuu toimistohommiin hautautuneen poikansa Rayn (Edward Norton) tutkimaan tapausta, sillä osallisina ovat vanhempi veli Francis Jr. (Noah Emmerich) sekä tulisieluinen vävypoika Jimmy (Colin Farrell). Ray pääsee oitis tapahtumaketjun jäljille, mutta vain huomatakseen kulkevansa jokusen askeleen tutkimuksia jarruttavien henkilöiden perässä.

Pride and Glory on vanhahtavaa poliisidraamaa, joka lainailee estoitta kaikista mahdollisista korruption synkkään maailmaan sijoittuvista virkaveljistä kuten Internal Affairs (1990) ja Training Day (2001) mutta kaikkein härskimmin juonivarkaissa käydään vuonna 2002 valmistuneen Dark Bluen taskuilla. Kaiken muun lisäksi Pride and Glory on melkoista unilääkettä yli kaksituntisena könttinä. Alusta alkaen on selvää, että roimempi saksiminen olisi ollut suorastaan suotavaa. Tekninen puoli O’Connorilla on hallussa: kamera työskentelee hillitysti, kaduilla on ahdistavaa ja sisätiloissa kravatti vasta alkaakin hiertämään. Tällä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä, sillä tarina on täysin hengetöntä soutamista.

Alussa mainitsin luonnenäyttelijöistä ja niitä todella samoista kansista löytyy. Colin Farrellin faneille on toki sanottava, että tällä kertaa ei ole syntynyt mitään ähinää ja parransängen paukuttelua kummoisempaa. Farrell jää tylysti toisen pääosan esittäjän eli Edward Nortonin jalkoihin. Norton istuu pienen alkushokin jälkeen tunnollisen ja elämän kolhineen kytän huppariin paremmin kuin hyvin. Velipoikana nähtävä Noah Emmerich (Cellular) tulkitsee hänkin omantunnontuskiaan onnistuneesti.

Mutta se mikä näissä stereotyyppisissä rooleissa pistää todella kismittämään on, että roolit on jaettu totaalisesti väärin: Norton ei istu Emmerichin veljeksi sen enempää kuin Jon Voight isäksi. Ihan sama miten päin kuvakulmaa vääntää. Nortonille ilmetty valkokangasveli olisikin ollut Colin Farrell, näkeehän sen jo kuvia vilkaisemalla. Roolitus, vai pitäisikö sanoa käsikirjoitus, on onnistuttu pilaamaan myös tunkemalla tarinaan useampi juonen kannalta täysin merkityksetön sivuhenkilö. Käsikirjoituksestakin vastuussa olleen O’Connorin kädet eivät lopulta riitäkään sivujuonteiden solmimiseen, vaan paketoi ne mahdollisimman isolla nippusiteellä. Tämä korulause olkoot hiljainen protestini Pride and Gloryn tylsälle loppunäytökselle…

Pride and Glory ei ole oikea valinta nautinnolliseen leffailtaan, mutta kotisohvalta sen jaksaa tähystää muutaman jaloittelutauon kera.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.78:1 laajakuva, ja ääniraitoina löytyy DD 2.0 ja DD 5.1. Kuva on selkeä ja virheetön, ja ääniraita toistuu kirkkaana.

Lisämateriaalina levyllä on kattava dokumentti Source of Pride: The Making of Pride and Glory. Stephen Earnhartin ohjaama yli tunnin mittainen dokkari seuraa elokuvaprojektin kehitystä ensimmäisistä castingeista kuvausten loppuun asti.

Kattava dokumentti antaa oivan kuvan siitä, miten Pride and Glory valmistui ja ketkä lopputuotteeseen vaikuttivat. Ohjaaja Gavin O’Connor on suhtautunut projektiin ilmeisen intohimoisesti, ja pikkutarkkana tunnettu Edward Norton kantaa hänkin kortensa kekoon. Nämä kaksi miestä, ryyditettynä vielä Noah Emmerichillä, muodostavat dokumentin perusteella sen ydinryhmän, joka eniten muokkaa tarinan kulkua ja hahmoja.

Tekijöiden metodit ovat olleet paikoin ihailtavat. Näyttelijät ovat käyneet pitkiä keskusteluja hahmoistaan ja niiden historiasta, ja tiukan käsikirjoituksen sijaan heille on annettu tilaa hengittää rooleissaan. Myös roolitus on siinä mielessä poikkeuksellinen, että aidot poliisit näyttelevät poliiseja ja statistit on poimittu suoraan kaduilta. Tuloksena on ainakin tekijöiden mielestä ennennäkemättömän autenttinen elokuva – vaikka valkokankaalla totuus olisikin toinen. Dokumentti onkin moninverroin mielenkiintoisempi kuin itse elokuva, mikä on jo itsessään saavutus.

Mielenkiintoista dokkarissa on se, että Colin Farrellia ei nähdä edes vilaukselta. Miestä ei haastatella, ja kuvamaistiaisetkin on leikattu niin, ettei Farrellin pärstä näy. Syitä tähän voi olla monia, mutta miehen maine jossain määrin hankalana tyyppinä ei liene näistä vähäisin. Voisiko olla, että joku on suututtanut Farrellin, tai toisinpäin?

DVD Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202