Precious

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (2009)

| DVD
  • 4

Kahdella Oscarilla palkittu Precious on hienojen näyttelijäsuoritusten elokuva.

julkaistu 2010-06-01 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Gabourey Sidibe
Gabourey Sidibe 

KUVA 3

Gabourey Sidibe ja Paula Patton
Gabourey Sidibe ja Paula Patton 

KUVA 2

Mo'Nique
Mo'Nique 

KUVA 1

Gabourey Sidibe
Gabourey Sidibe 

Precious

Ohjaus Lee Daniels
Näyttelijät Gabourey Sidibe, Mo'Nique, Paula Patton, Lenny Kravitz, Mariah Carey
Maa Yhdysvallat
Pituus 109 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Lee Daniels Entertainment Smokewood Entertainment Group ja Future Film
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Precious poster

Kuten alkuperäisnimellä on haluttu kertoa, Precious pohjautuu muun muassa sosiaalityöntekijänä ja opettajana toimineen Sapphiren romaaniin Push. Siinä kirjailija käyttää tajunnanvirtatekniikkaa todellistamaan 16-vuotiaan Claireece Precious Jonesin elämää.

Tytön elämään ovat kuuluneet isän toistuvat raiskaukset, joista on seurannut kaksi raskautta ja äidin vuosia kestänyt henkinen pahoinpitely. Precious on lukutaidoton, vetääntynyt ja ylipainoinen, musta, asuu kurjassa New Yorkin kaupunginosassa ja käy huonoa koulua. Tyttö toimii äitinsä palvelijana ja sylkykuppina. Isoäiti huoltaa down-syndroomasta kärsivää esikoista, äiti kerää lapsilisät, toinen lapsi on tulossa.

Kirjoitettuna lista näyttää liioitellummalta kuin filmatisoinnissa. Geoffrey S. Fletcherin käsikirjoitussovitus saa raskaan dramaattisen aineiston muokattua todentuntuiseksi. Kyseessä on silti synkkä ja ahdistava todellisuus, joka ei alkupuoliskollaan tarjoa katsojalle juuri helpotusta. Ahdistavuus syntyy etenkin hädin tuskin valaistun kodin sairaalloisesta painostavuudesta, kotiin linnoittautuneen sadistisen ja myrkyllisen äidin (Mo’Nique) henkisestä ja fyysisestä väkivallasta.

Tämänkaltaisen teoksen arvo on näyttää katsojalle inhimillinen todellisuus latteuksien takana. Precious on vahvasti yhteiskunnallinen elokuva, sen metodi voimakas subjektivismi. Enkä epäile, etteikö tämä olisi osuva kuvaus monenkin yhteiskunnan laidoille ajetun elämästä. Silti, Precious (Gabourey Sidibe) on hahmona kovin äärimmäinen, kärsimysten katalogi. Kärsimyksen katsomisella tuskin on suurtakaan itseisarvoa, joten on kysyttävä onko hahmo ylidramatisoitu. Mitä tämä moniongelmaisuus todistaa? Onko hahmolla jalostavaa funktiota vai onko moraaliasetelma liian itsestäänselvä?

Amatöörinäyttelijä Gabourey Sidibe on joka tapauksessa täydellinen pääosassa, täydessä psykologisessa kilpikonnapuolustuksessa. Nimihenkilöstä ei muokata kliseiden mukaisesti kärsivää pyhimystä. Mo’Nique on ehdottoman vakuuttava ihmishirviönä, pahuuden takana piilee kaaos ja kauhu, ei sarvipää. Emotionaalinen rehellisyys äidin ja tyttären kohtauksissa on elokuvan suurin vahvuus.

Toiskertalaisen ohjaaja Lee Danielsin tyyliä ei sen sijaan voi pitää kaikilta osin toimivana. Päähenkilön kauheimmista hetkistä pelastavat toiveunelmat ovat jäykkiä, eikä niissä käytetyllä televisioestetiikalla saavuteta vapautusta. Kyllä lukutaidoton 16-vuotiaskin osaa unelmoida kauniimmin. Kehonkuvan ongelmien visualisointi jää sekin epätasapainoiseksi, yksi kohtaus peilin edessä on joko liikaa tai liian vähän. Tällaisenaan se kuormittaa hahmoa metaforisella painolla, jota on muutenkin paljon.

Mariah Carey sosiaalityöntekijänä ja Lenny Kravitz hoitajana, tähtirooleistaan riisuttuina, ovat todistamassa vähän näkyvien ammattikuntien hiljaista arvokkuutta. Precious onkin kunnianosoitus yhteiskunnallisten oireiden ensihoitajille. Erityiskoulun opettaja Blu Rain (Paula Patton) on tärkein ihminen päähenkilön vetämisessä kuilun laidalta. Kaikella tällä halutaan varmasti sanoa, että yhteiskuntaa ja sen ammattilaisia tarvitaan vakavien ongelmien ratkaisuun. Ja vaikeaa on sillä, joka elokuvan nähtyäänkin haluaa heti kirota kukkahattutätejä.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Blu-ray: Future Filmin julkaisu on hyvätasoinen, mutta ei loistava. Anamorfinen 1.77:1 -laajakuva ei ole hämärissä kohtauksissa terävin mahdollinen. Ääniraitoina on Dolby Digital 5.1 ja DTS HD 5.1, molemmat moitteettomia.

Lisämateriaalia on melko paljon, mutta kaikki ei ole laadullisesti erityisen hyvää. Laadukasta osastoa edustavat kaksi making of-dokumenttia, A Precious Ensemble (19 min.) ja A Project of Passion (10 min.), sekä noin 10-minuuttinen Lee Danielsin ja Saphiren keskustelu elokuvasta ja alkuperäisteoksesta. Dokumentti Lee Danielsista Tukholman elokuvafestivaaleilla (7 min.) tuntuu puolestaan turhalta markkinointimateriaalilta. Lisäksi mukana on yksi vaatimaton poistettu kohtaus ja elokuvan traileri. Mitään materiaalista ei ole tekstitetty.

Blu-ray teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202