Pom Poko

Heisei tanuki gassen pompoko (1994)

| DVD
  • 3

Nostalginen animaatiofantasia ilottelee japanilaisilla kansantaruilla ja selvittää vihreän liikkeen syntyä.

julkaistu 2011-03-07 / päivitetty 24.11. klo 13:01

KUVA 3

Pom Poko
Pom Poko 

KUVA 2

Pom Poko
Pom Poko 

KUVA 1

Pom Poko
Pom Poko 

Pom Poko

Ohjaus Isao Takahata
Näyttelijät Shinchô Kokontei, Makoto Nonomura, Yuriko Ishida, Norihei Miki, Nijiko Kiyokawa, Shigeru Izumiya, Gannosuke Ashiya, Takehiro Murata
Maa Japani
Pituus 119 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pom Poko poster

Ghibli-mestari Isao Takahatan nostalginen fantasia ilottelee japanilaisilla kansantaruilla ja selvittää samassa vihreän liikkeen syntyhistoriaa. Vähemmän tunnettu teos sisältää runsaasti esoteerisiä viittauksia, jotka aukeavat vain kulttuuria tunteville.

Tanukilla, japanilaisella pesukarhun sukulaisella on mytologian mukaan maagisia voimia. Kertomuksessa suuri asumishanke uhkaa tanukiyhteisön elämää. Vastarintaan ryhtyvät sirpaloituvat pian kolmeen ryhmään: radikaaleiksi ekoterroristeiksi, lempeiksi puunhalaajiksi ja “realisteiksi”, sopeutuviksi konformisteiksi.

Muodonmuutokset ovat animaation ominaista peruskuvastoa. Tanukien olomuotoja elävöitetään piirrosjäljen vaihteluilla. Realistiset hahmomallit ja poikkeukselliset manga-vaikutteet sulautuvat animaatiostudion tavaramerkilliseen maagiseen realismiin. Takahatan ohjaustöissä tyylilliset kokeilut ovatkin tutumpi näky kuin Miyazakilla.

Viimeisenä voimannäytöksenään tanukit järjestävät paraatin, jonka varjolla animaattorit ovat todella päässeet revittelemään kotimaansa rikkaalla ja ilkikurisella luonnonhenkien kirjolla. Kohtauksen olennot muistuttavat Henkien kätkemän jumalten kylpylästä.

Pom Poko on outo lintu Ghiblin kirjastossa. Sen huumori on absurdia ja vahvasti kotimaan yleisöille suunnattua. Allegorian muotoon puetun ympäristöteeman käsittely on manifestinomainen. Teknisesti animaatio on huippulaatua, sävyiltään murretut vesiväritaustat ja haikea musiikkiraita ovat jälleen keskeisiä tunnelmanrakentajia.

DVD: Cinema Mondon DVD on täsmälleen samaa laatua aiempien Ghibli-julkaisujen kanssa. Anamorfinen 1.85:1 -laajakuva on pehmeähkö ja hieman pikselöityvä, kuvan laidoille jää ohuet mustat palkit. Ääniraita on riittävä Dolby Digital 2.0. Lisämateriaalina vain 7-minuuttinen esittelypätkä elokuvasta.

Teksti: © 2010-11 Aleksi Salonen

Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2010 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleja. Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202