Planeettamme Maa - elokuva

Earth (2007)

| DVD
  • 3

BBC:n suurtuotantoon pohjaava luontodokumentti on kaunis, muttei pärjää TV-sarjalle.

julkaistu 2010-03-02 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Planeettamme Maa - elokuva
Planeettamme Maa - elokuva 

KUVA 3

Planeettamme Maa - elokuva
Planeettamme Maa - elokuva 

KUVA 2

Planeettamme Maa - elokuva
Planeettamme Maa - elokuva 

KUVA 1

Planeettamme Maa - elokuva
Planeettamme Maa - elokuva 

Planeettamme Maa - elokuva

Ohjaus Alastair Fothergill, Mark Linfield
Näyttelijät Patrick Stewart (kertoja)
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat / Saksa
Pituus 99 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Greenlight Media AG, BBC Natural History, BBC Worldwide, Discovery Channel, Disneynature
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Earth juliste

Yleisradioyhtiö BBC:n kolmen vuosikymmenen kokemus luonnonhistoriallisista yleisesityksistä – alkaen vuoden 1979 sarjasta Life on Earth – huipentui eräällä tavoin muutama vuosi sitten, elokuvatason kameroilla kuvatussa televisiosarjassa Planeettamme Maa (Planet Earth). Kaikkien aikojen budjetilla valmisteltu luontodokumenttisarja erottuu BBC:n aiemmista tuotannoista etenkin yleisellä suureellisuudellaan. Sen kerronta on huikeaa melodraamaa, jonka ennennäkemättömät ja uudessa mittakaavassa esitetyt tapahtumat ja romanttinen musiikkiraita muodostavat kokonaisuutena televisiohistorian tunteellisesti vetovoimaisimman luontodokumenttisarjan. David Attenborough’n viisikymmenvuotinen kokemus naturalistina ja televisiodramatiikan ammattilaisena ilmentyy narraation kaunopuheisissa ja tiivistyneissä viisauksissa.

Planeettamme Maa – elokuva on, kuten saattaakin arvata, koostettu televisiosarjaa varten kuvatusta materiaalista. Euroopassa jo 2007 laajalti esitetyn elokuvan tulo kotimaisiin teattereihin on syystä tai toisesta kestänyt melko kauan. Mutta miksi juuri omassa lajissaan erittäin onnistuneesta ja hyvin tiiviisti editoidusta sarjasta pitäisi ilmeisimpien motiivien lisäksi tuottaa elokuva? Muotonsa puolesta kyseessä on toki omintakeinen projekti; kahdeksan tunnin televisiodokumentin virtaviivaistaminen perheystävälliseksi puolitoistatuntiseksi.

Tarkka katsoja huomaa kyllä senkin, että elokuvaan on päässyt alkuperäissarjassa leikkaamon lattialle jäänyttä kuvaa, eikä se tässä yhteydessä ole lainkaan huono asia. Ekosysteemien mukaan järjestelty sarja seuraa elokuvamuodossaan kolmen keskeisen “eläinperheen” tarinaa, hieman hittielokuvan Pingviinien matka (2006) tapaan. Pingviinejä nähdään nytkin, mutta pääosassa ovat etenkin ilmastonmuutoksen symboli jääkarhu, sekä elefantti- ja valasperheet. Ongelmaksi muodostuu ohjaaja-käsikirjoittajaparivaljakon (Alastair Fothergill ja Mark Linfield) halu esitellä palasia sieltä ja täältä, linjakkaan kokonaisuuden kustannuksella. Assosiatiiviset siirtymät ovat usein pakotettuja, välillä hypätään maapallon puolelta toiselle selittämättä.

Ylisanoja poikkeuksetta kerännyt kuvaus ja kuvat ansaitsevat tulla nähdyiksi valkokankaalta. Karibujen massamuutto Pohjois-Amerikassa on entistä vaikuttavampi, kuten elokuvan lukuisat muutkin helikopteri- ja lentokoneajoin toteutetut kuvaustekniikan taidonnäytteet. Elokuvalle ainutlaatuiset time-lapse -ilmakuvat Himalajalta ovat lähes henkeäsalpaavia. Kokonaista elokuvaa ei ainakaan tässä tapauksessa rakenneta joukosta hienoja yksittäisiä kohtauksia, eivätkä maapallon tilasta varoittavat ekotietoiskut riitä (ehkä onneksi) kokoamaan dokumenttia. Televisiosarjan ansioihin kuului sen kyky herättää aitoa myötätuntoa elävää luontoa kohtaan. Huoli on tämän tunteen luonnollinen seuraus, eikä pelottelevalla sävyllä luultavasti olisi saavutettu mitään. Välttämätöntä kiirehtimistä lukuunottamatta elokuva on sekin vahvasti ja taidolla dramatisoitu. George Fentonin säveltämällä ja Berliinin Filharmonikkojen esittämällä alkuperäismusiikilla on jälleen iso rooli.

Vertailu David Attenborough’n kanssa on ehkä epäreilu, mutta alkuperäismateriaalista usein sanasta sanaan samanlaisena toistuva narraatio kuulostaa teatteritaustaisen Patrick Stewartin suusta värähtelevän yhtäältä turhan pateettisesti, kun taas toisinaan tulkinta on hieman elotonta. Toisto ei myöskään helpota tarpeettoman kierrättämisen vaikutelmaa, joka vaivaa sinänsä laadukasta dokumenttia. Suomalaisten lapsikatsojien kannalta on valitettavaa, ettei dokumenttia ole käännetty, sillä tässä jos milloin alan osaaminen on riittävällä tasolla ja perusteet käännökselle riittäviä. Ja sarjan nähneet aikuiset jäävät nyt joka tapauksessa kaipaamaan Attenborough’n sielukasta luentaa.

Etenkin televisiosarjaa tuntemattomille luvassa on huikea kuvallinen ilotulitus, jonka ansiot ylittävät puutteet helposti ja kaiken sanotun jälkeen on epäilemättä syytä korostaa, että kyseessä on eräs kaikkien aikojen kauniimpia otoksia sisältävä luontodokumentti.

DVD: Futuren DVD-julkaisussa on hyvälaatuiset anamorfinen 1.85:1 -laajakuva ja Dolby Digital / DTS 5.1 -ääni. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2009-10 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202