Pirtua pirtua

Pirtua pirtua (1991)

| DVD
  • 1

Visa Mäkisen Pirtua pirtua on jännittävä kertomus ihmiskohtaloista kieltolain aikana.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-06-04 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 4

Mikko Jurkka
Mikko Jurkka 

KUVA 3

Matti Mäntylä pahiksena
Matti Mäntylä pahiksena 

KUVA 2

Raittiusseuran kokouksessa kerrotaan viinan vaaroista
Raittiusseuran kokouksessa kerrotaan viinan vaaroista 

KUVA 1

Matti Kainulainen viinatrokarin roolissa
Matti Kainulainen viinatrokarin roolissa 

Pirtua pirtua

Ohjaus Visa Mäkinen
Näyttelijät Martti Kainulainen, Mikko Jurkka, Matti Mäntylä, Ahti Kuoppala, Taneli Rinne, Aarno Sulkanen ja Henry Kapulainen
Maa Suomi
Pituus 92 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1991 Visa Mäkinen Productions
  • Kuva 3
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pirtua pirtua

Porilaisen amatööriohjaajan Visa Mäkisen hieman yli vuosikymmenen kestänyt ura alkoi lähestyä loppuaan 1990-luvulle tultaessa. Liekö Mäkisellä ollut ennakkoaavistus uuden vuosikymmenen vaikeuksista vai oliko kyseessä pelkästään halu kokeilla jotain vakavampaa, kun hän päätti kääntää elokuviensa suunnan pois komediallisten ainesten parista. Mäkisen tunnetuimpien teosten joukkoon lukeutuva Pirtua pirtua ei kuitenkaan nostanut ohjaajan uraa sen suurempaan menestykseen kuin aiemmatkaan teokset, joten tämän vuonna 1991 valmistuneen alakuloisen kertomuksen myötä Visa Mäkisen ura pitkien näytelmäelokuvien ohjaajana tuli päätökseen.

Kunnianhimon puutteesta ei Mäkistä ainakaan voi syyttää, Reijo Ahtokarin samannimisen romaanin filmaaminen olisi ollut suurtuotanto osaavammallekin kaartille. Rahoitusongelmista huolimatta elokuva saatiin kuitenkin kuvattua loppuun ja vaikka kyseessä ei millään muotoa kaksinen teos olekaan, on Pirtua pirtua silti ainakin yhden katselukerran ansaitsema osa kotimaista elokuvahistoriaa.

1930-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa seurataan kieltolain aikaista elämää kahdelta taholta. Toisaalla ovat juuri vankilasta vapautunut Masto (Mikko Jurkka), joka haluaisi jättää rikollisen uran taakseen ja värväytyä merivartiostoon. Mieltä kuitenkin kalvaa kuinka hänen iäkkäät vanhempansa (Martti Kainulainen, Hilkka Ollikainen) pärjäävät, varsinkin kun isä on myös mukana pirtutouhuissa. Vastassaan heillä on pirtumiljonääri Tuorila (Ahti Kuoppala), jonka kylmäverinen murhamies Shemeikka (Matti Mäntylä) ei epäröi listiä jokaista poikkiteloin tielleen osuvaa.

”Näetkös, viinalla saa valtaa ja voimaa…” Shemeikka

Pirtua pirtua ei ole umpisurkea elokuva, jollaisina Visa Mäkisen ohjauksia tunnutaan poikkeuksetta pidettävän. Potentiaalia tarinassa olisi vaikka mihin, mutta Mäkisen rajalliset taidot estävät elokuvan puhkeamisen täyteen voimaansa. Suurin ongelma on kokonaisuuden tylsyys: puolentoista tunnin kestosta huolimatta elokuvassa ei ole sen enempää tunnetta kuin jännitettäkään, mikä on luonnollisestikin anteeksiantamatonta. Toimintaa, jolla tyhjäkäyntiä olisi voinut vauhdittaa, on tuskin nimeksikään ja silloin kun sitä on, ovat valaisijat ratkaisseet asian niin, ettei hämärämiesten puuhasteluista saa selvää katsojatkaan.

Tarina lyö tyhjää, tekniikka takkuaa eivätkä näyttelijäsuorituksetkaan ole häävejä. Mikko Jurkassa on jurkkamaista kankeutta ja juuri hän olisi tarvinnut kipeimmin osaavaa näyttelijäohjaajaa avukseen. Martti Kainulainen ja Matti Mäntylä saavat sentään jotain eloa hahmoihinsa eikä Simpauttajana (1975) muistettu Ahti Kuoppalakaan pirtumiljonäärinä toivoton ole. Samaa ei voi sanoa nimismiestä esittävästä Taneli Rinteestä, joka ei saa hahmoonsa minkäänlaista uskottavuutta. Kotimaisen viihdealan monitoimimies Timo Koivusalo tekee ensiesiintymisensä näytellen humoristista pirtutrokaria.

Pirtua pirtua olisi korkeintaan keskiverto elokuva aloittelevan ohjaajan uralla, mutta Visa Mäkisellä oli takanaan jo yksitoista pitkää teosta, joten lopputulos ei jätä selittelemisen varaa. Mäkisen epäonnistuminen on harmillista, sillä aineistosta olisi ollut huomattavasti parempaankin lopputulokseen. Nyt kokonaisuus on tylsä, tasapaksu ja väritön puolitoistatuntinen, jonka pariin tuskin tulee palattua uudelleen.

DVD: Pirtua pirtua on osa Pan Visionin julkaisemaa Visa Mäkinen Collectionia. Kuva on todennäköisesti hyvin lähellä alkuperäistä kuntoaan, sillä siinä on selkeästi roskaisuutta ja pehmeyttä, eivätkä väritkään vaikuta aivan luonnollisilta vaan hieman haalistuneilta. Kuvasuhde on kuitenkin alkuperäinen 1.66:1. Ääniraita on mono eikä siinä ole valittamista sen enempää, kuin mitä alkuperäismateriaali on ollut.

Visa Mäkinen Collectionin jokaisessa julkaisussa on lisämateriaalina kuvagalleria sekä dokumentti Visa Mäkisen elokuvaurasta. Ohjaajan teoksia tuntemattomalle dokumentti on tutustumisen arvoinen. Tämä julkaisu ei sisältänyt elokuvatraileria, mikä oli ainakin itselleni pettymys.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202