Seth Rogen ja James Franco hörhöilevät Judd Apatowin tuottamassa komediassa.
Pineapple Express yhdistelee komediaa ja toiminnallisia aineksia tarinassa, jossa hörhö Dale (Seth Rogen) joutuu pakomatkalle velmun huumediilerinsä Saulin (James Franco) kanssa todistettuaan kaupungin huumeparonin ja mädän naispoliisin tekemää murhaa. Gary Colen ja Rosie Perezin muodostama parivaljakko pääsee pössyttelijöiden jäljille Dalen pudottaman Pineapple Express -nimistä ruohoa sisältävän sätkän perusteella ja soppa on valmis hämmennettäväksi. Mausteena mukaan lisätään Dalen teini-ikäinen tyttöystävä perheineen, pari gangsteria ja Saulin huumekontakti Red (Danny McBride), joka täydentää omintakeisen pääkolmikon.
Elokuva on osittain saanut inspiraationsa True Romance (1993) -elokuvan Floyd-hahmosta (Brad Pitt), jonka letkeää olemusta jäljittelee parhaiten Saulina hengaileva James Franco. Franco on palannut komedian pariin pitkästä aikaa sitten tv-sarja Freaks and Geeksin (1999-2001) ja onnistuu tekemään esittämästään huumediileristä suorastaan hellyttävän sympaattisen hahmon. Muuten Pineapple Express onkin kasannut kokoon joukon tuttuja, jokseenkin täysipäiväisesti komedian parissa puuhanneita, nimiä esimerkiksi elokuvasta Superbad (2007) aina tuottaja Judd Apatowista ja käsikirjoittajista (Seth Rogen ja Evan Goldberg) lähtien. Edellä mainitun pätkän kiehtova omituisuus ja hauskuus jäävät kuitenkin Pineapple Expressiä seuratessa yllättävän kaukaiseksi muistoksi. Paljon ollaan teeman puolesta velkaa myös 2004 julkaistulle Harold ja Kumar – täydellisen hampurilaisen metsästys -elokuvalle eikä tällaiseen vertailuun asettuminen ole tietenkään tarkoituksenmukaista. Jossain mielessä kyseessä tuntuu nyt olevan liian alleviivattu yritys olla hauska ja häviäminen vertailukohdille on täten sinetöity. Tarina ei muutenkaan ole tarpeeksi vinkeä kantamaan kaikkia siihen ahdettuja persoonallisuuksia ja improvisaatiolle annettua tilaa. Lisäksi Seth Rogen ei tällä kertaa onnistu yhdistämään näyttelijän ja käsikirjoittajan lahjojaan alkuunkaan sopivassa suhteessa ja hänen olisi voinut olla parempi jättäytyä sivurooliin. Juonellisesti oleellinen puute on myös se, että Rogenin hahmo ei vaikuta edes olevan pilvessä.
Kuten arvata saattaa pidennetty versio ei varsinaisesti tuo syvempää substanssia elokuvaan, vaan takaa vain hieman lisää aikaa kertoilla alapään vitsejä tai silpoa ruumiinosia. Sinällään harmillista, mutta väistämätöntä, että rimanalituksien määrä vie terää myös parhailta oivalluksilta kun komedia on näin epätasalaatuista kuin Pineapple Expressissä. Kaiken kaikkiaan ohjaaja David Gordon Green ei hämmästytä taidoillaan, vaan hän tuntuu oikeastaan tyystin unohtaneen ottaa vastuuta kokonaisuudesta.
Blu-Ray: Universal Pictures Finlandin tuottaman julkaisun formaatti on 2.40:1 teräväpiirtolaajakuva ja ääniraita TrueHD 5.1. Kummassakaan ei teknisesti ottaen valittamista, vaan jälki on oikein tarkkaa. Mistään aistimellisesta ilotulituksesta ei toki silti voida puhua.
Ekstroja on mukana kiitettävä määrä minidokkareista kommenttiraitoihin, sekä uutuutena blu-ray peli. Harmi vaan, että peliä ei pääse pelaamaan ilman rekisteröitymistä BD-liveen. Sinällään hauska ajatus, että ekstroja voi myös ladata lisää netistä.
Teksti: © 2009 Marjo Eskola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA