Pimeyden ytimessä

Edge of Darkness (2010)

| DVD
  • 3

Martin Campbellin ohjaama jännäri on yksi julmimpia kostotarinoita muutamaan vuoteen. Mel Gibson tähdittää.

julkaistu 2010-06-28 / päivitetty 14.11. klo 18:06

KUVA 4

Mel Gibson
Mel Gibson 

KUVA 3

Jääkylmä Ray Winstone
Jääkylmä Ray Winstone 

KUVA 2

Mel Gibson ja Bojana Novakovic
Mel Gibson ja Bojana Novakovic 

KUVA 1

Mel Gibson
Mel Gibson 

Pimeyden ytimessä

Ohjaus Martin Campbell
Näyttelijät Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, Bojana Novakovic
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 118 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Warner Bros. Pictures, GK Films, BBC Films, Icon Productions ja Nordisk Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pimeyden ytimessä (2010) perustuu samannimiseen BBC:n minisarjaan vuodelta 1985. Minisarjan päivittäminen 2000-luvulle on uskottu sarjan alkuperäiselle ohjaajalle, Martin Campbellille, joka sovittaakin kuusituntisen sarjan hyvin valkokankaalle — olkoonkin, että Pimeyden ytimessä on jännäreiden ystäville tavallaan peruskauraa, jolla ei yritetäkään yllättää katsojaa. Nyt on kysymys oikeudesta, ja ennen kaikkea kostosta. Nyt tuntuu isän viha.

Mel Gibson esittää Thomas Cravenia, poliisia, jonka ainoa lapsi Emma (Bojana Novakovic) on saapumassa hänen luokseen vierailulle. Tapaaminen saa traagisen lopun, kun Emma ammutaan Thomasin syliin aivan hänen koti-ovellaan. Epäilyt kohdistuvat ensin luonnollisesti Thomasin oletettuihin vihamiehiin, joita poliisilla on pakko olla runsaasti.

Kun Thomas ryhtyy tutkimaan juttua, alkaa näyttää ilmeiseltä, että kysymys ei ollut sittenkään hänestä itsestään vaan hänen tyttärestään, joka oli työnsä ohessa ajautumassa mukaan vaaralliseen aseteollisuutta vastustavaan aktivistitoimintaan. Thomas alkaa selvittelemään tätä salaisuuksien vyyhtiä, joka johtaa lopulta hyvin vaikutusvaltaisiin ihmisiin asti. Viranomaisten lyhyet kädet eivät näihin miehiin yllä. Vihaisella isällä on ase mukana, eikä hän aio pidättää ketään.

Thomas: I’m not gonna arrest anyone.
Jedburgh: I never do.

Elokuvaa on kutsuttu moraalittomaksi oman käden oikeuden ylistykseksi. Todellisuudessa se on kaikkea muuta paitsi ylistys. Itse asiassa elokuvan mukaan kostopuuhissa saavutetaan onttoa oikeutta, lopulta kukaan ei voita. Mikään ei muutu, mutta kaikki menettävät jotain.

Pimeyden ytimessä on kuvaus miehestä, joka on pyhittänyt elämänsä lainvalvonnalle, mutta on nyt ainoan lapsensa murhan myötä valmis hylkäämään periaatteensa rangaistakseen niitä, joita kukaan muu ei tule koskaan rankaisemaan. William Monahanin ja Andrew Bovellin näpyttelemä käsikirjoitus ei koskaan väitä, että oman käden oikeus on Thomasin viimeinen oljenkorsi, vaan että se on käsillä olevista keinoista tehokkain.

Thomas tietää rikkovansa lakia, mutta hän ei välitä, nyt on kysymys oikeasta ja väärästä — “isän tytön murhaajien on maksettava teoistaan verellä”. Sanoma, jota kaikki eivät varmastikaan hyväksy, mutta useimmat ymmärtävät. Tässä mielessä väite oman käden oikeuden ylistämisestä saattaa kuulostaa ymmärrettävältä, mutta lopputuloksesta välittyy selkeä sanoma, joka viittaa päinvastaiseen.

Oikeaa ja väärää pohtinee myös tarinan kolmas merkittävä roolihahmo, mystinen herra Jedburgh (Ray Winstone), joka joutuu miettimään viimeisten tekojensa oikeallisuutta ja merkityksellisyyttä. Virallisesti tämän valtion epämääräisen agentin on tarkoitus olla se, joka joko palauttaa kostonhimoisen isän ruotuunsa tai lähettää hänet vihreämmille niityille. Jedburgh tekee kuitenkin samat johtopäätökset kuin Thomas. Rajansa kaikella. Jonkun on maksettava. Aina.

Juonellisesti Pimeyden ytimessä ei ole erityisen haastava, eikä katsojan alta yritetäkään nykiä mattoa. Katsoja pysyy juonessa hyvin mukana, eikä sen suurempia yllätyksiä viritellä. Homman jujuna on seurata sitä, kuinka tapahtumien vyyhti aukeaa vähitellen surevalle isälle. Sellaisenaan elokuva toimii erinomaisesti, vaikka pituudesta (118 min.) olisi voitu tinkiä parisenkymmentä minuuttia.

Näyttelijät tekevät työnsä erittäin hyvin. Skandaalien ryvettämä Mel Gibson tekee vakuuttavan paluun valkokankaalle tekemällä yhden kaikkien aikojen parhaista roolisuorituksistaan (joka ei ehkä monien mielestä ole paljon sanottu). Ray Winston on mies paikallaan kuten aina. Ikävä vain, ettei hänen roolihahmolleen ole tarpeeksi aikaa. Viiniä ja juustoja nautiskeleva, laskevaa aurinkoa hieman surullisena ihasteleva kovanaama tekee omista kohtauksistaan ne elokuvan mielenkiintoisimmat.

DVD: Nordiskin DVD-julkaisu on jokseenkin vaatimaton. Teknisesti laatu on kuitenkin kohtuullista. Kuvaformaattina on 2.40:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitoja on kaksi: DTS ja Dolby Digital 5.1, molemmat hyviä. Levyltä ei löydy valitettavasti minkäänlaisia lisämateriaaleja.

Teksti: 2010 © Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202