Pikkuporvarillisessa draamakomediassa näyttelevät Meryl Streep, Steve Martin ja Alec Baldwin.
Nancy Meyers on yksi Hollywoodin menestyneimpiä naisia. Hän on kirjoittanut, tuottanut ja ohjannut elokuvia jo kolmisenkymmentä vuotta – ja hyvällä menestyksellä vieläpä. Hänen edelliset ohjaustyönsä, Mitä nainen haluaa (2000), Jotain annettavaa (2003) ja The Holiday (2006) ovat saaneet kassakoneet laulamaan, vaikka kriitikot eivät olekaan aina osanneet ihailla Myersin hömppä-elokuvia. Studiolleen Meyers on kuitenkin kultaakin kalliimpi ja niinpä hänen annetaan tehdä aina työnsä rauhassa. Hänellä on jopa kuuluisa final cut -oikeus elokuviinsa, jota ei anneta kenelle tahansa.
Meyersin elokuvat uppoavat kansaan, koska ne ovat helppoja ja hyväntuulisia elokuvia. Ihmiset ovat kauniita, terveitä ja varakkaita, asuvat isoissa, hyvin sisustetuissa taloissa ja käyvät siistissä työssä Toyota Priuksella. Elämä on yleensä melko huoletonta. Paitsi tietenkin rakkauselämän puolella, siellä asiat ovat aina sotkussa. Tässä mielessä Pientä säätöä ei tarjoa mitään uutta. Se on kevyt ja sujuva draamakomedia, jonka pääosista löytyy turvallisen taitavia näyttelijöitä. Meyersin kanssa tietää mitä saa, eli sitä mitä tilaa.
Meryl Streep esittää Janea, kolmen aikuisen lapsen äitiä, joka on viimein päässyt omille jaloilleen kivuliaan avioeron jälkeen, josta on tosin kulunut jo kymmenen vuotta. Hänen ex-miehensä Jake (Alec Baldwin) on mennyt uudelleen naimisiin nuoren kaunottaren (Lake Bell) kanssa – saman naisen, jonka kanssa hän petti Janea.
Monien sattumien jälkeen Jane ja Jake päätyvät kostean baari-illan jälkeen samaan sänkyyn, ja tästä alkaakin melkoinen pyöritys molempien elämässä. Jakea alkaa vanha suola janottaa, kun taas Jane ei tiedä mitä ajatella. Sydän sanoo kyllä, mutta järki huutaa ei. Kaiken kukkuraksi Janen elämään ilmaantuu komea ja mukava arkkitehti (Steve Martin), joka selkeästi tekisi mielellään lähempääkin tuttavuutta Janen kanssa…
Niin helppo elokuva kuin Meyersin chick flick onkin, se ei sovi kaikille. Naiset lähes kaikista ikäluokista – jos nyt unohdetaan ihan nuorimmat – tulevat varmasti yleisesti ottaen viihtymään elokuvan ääressä, mutta miehet, varsinkaan nuoret miehet, tuskin nielevät näin yltiöromanttista elokuvaa nurisematta. Luvassa on kodak-hetkiä, suuria tunteita, kyyneleitä ja viisaita neuvoja tyttöjen viini-illassa, mutta kysymyksessähän on tosiaan chick flick, ja sillä hyvä.
Pientä säätöä on nykypäivän ensi-iltojen joukossa poikkeuksellisen näyttelijävetoinen elokuva. Se nojaa lähes täysin kolmeen pääosanäyttelijäänsä. Näyttelijät hoitavatkin osansa hyvin. Meryl Streep tuntuu roolissaan hyvin maanläheiseltä ja uskottavalta. Steve Martin pitää koomikon elkeensä jokseenkin kurissa ja tekee erittäin sympaattisen roolisuorituksen lempeän kilttinä arkkitehtina. Alec Baldwinkin hoitaa osansa kiitettävästi, vaikka aluksi tuntuikin vaikealta hyväksyä häntä romanttiseen komediaan Streepin vastanäyttelijäksi.
Kaiken kaikkiaan Pientä säätöä kuulunee samaan kategoriaan viime vuoden Kerran vielä, Harveyn (2008) kanssa: se on tukehtua konventioihinsa, eikä se tarjoa mitään yllättävää, tai edes erityisen mielenkiintoista, mutta siitä huolimatta sitä katsellessa viihtyy, jos osaa ottaa sen vastaan sellaisenaan. Meyersin ärsyttävästä, pikkuporvarillista elämäntapaa varauksetta ihannoivasta tyylistä huolimatta.
Lisämateriaaleja on suhteellisen niukalti. Levyllä on n. 20 minuuttia kestävä perus making-of-dokumentti ja kommenttiraita, jossa elokuvan teosta kertovat ohjaaja/kirjoittaja/tuottaja Nancy Meyers, tuottaja Suzanne McNeill Farwell, kuvaaja John Toll ja leikkaaja Joe Hutshing. Kommenttiraita on täyttä asiaa, ja elokuvatekniikasta kiinnostuneille suurta herkkua.
Teksti: © 2009 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA