Pientä säätöä

It's Complicated (2009)

| Blu-ray
  • 2

Pikkuporvarillisessa draamakomediassa näyttelevät Meryl Streep, Steve Martin ja Alec Baldwin.

julkaistu 2010-05-06 / päivitetty 09.06. klo 15:03

KUVA 4

Meryl Streep ja Steve Martin
Meryl Streep ja Steve Martin 

KUVA 3

Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin ja Lake Bell
Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin ja Lake Bell 

KUVA 2

Steve Martin
Steve Martin 

KUVA 1

Meryl Streep ja Alec Baldwin
Meryl Streep ja Alec Baldwin 

Pientä säätöä

Ohjaus Nancy Meyers
Näyttelijät Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski, Lake Bell, Hunter Parrish, Rita Wilson
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Universal Pictures, Relativity Media, Waverly Films, Scott Rudin Productions ja Universal Pictures Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Nancy Meyers on yksi Hollywoodin menestyneimpiä naisia. Hän on kirjoittanut, tuottanut ja ohjannut elokuvia jo kolmisenkymmentä vuotta – ja hyvällä menestyksellä vieläpä. Hänen edelliset ohjaustyönsä, Mitä nainen haluaa (2000), Jotain annettavaa (2003) ja The Holiday (2006) ovat saaneet kassakoneet laulamaan, vaikka kriitikot eivät olekaan aina osanneet ihailla Myersin hömppä-elokuvia. Studiolleen Meyers on kuitenkin kultaakin kalliimpi ja niinpä hänen annetaan tehdä aina työnsä rauhassa. Hänellä on jopa kuuluisa final cut -oikeus elokuviinsa, jota ei anneta kenelle tahansa.

Meyersin elokuvat uppoavat kansaan, koska ne ovat helppoja ja hyväntuulisia elokuvia. Ihmiset ovat kauniita, terveitä ja varakkaita, asuvat isoissa, hyvin sisustetuissa taloissa ja käyvät siistissä työssä Toyota Priuksella. Elämä on yleensä melko huoletonta. Paitsi tietenkin rakkauselämän puolella, siellä asiat ovat aina sotkussa. Tässä mielessä Pientä säätöä ei tarjoa mitään uutta. Se on kevyt ja sujuva draamakomedia, jonka pääosista löytyy turvallisen taitavia näyttelijöitä. Meyersin kanssa tietää mitä saa, eli sitä mitä tilaa.

Meryl Streep esittää Janea, kolmen aikuisen lapsen äitiä, joka on viimein päässyt omille jaloilleen kivuliaan avioeron jälkeen, josta on tosin kulunut jo kymmenen vuotta. Hänen ex-miehensä Jake (Alec Baldwin) on mennyt uudelleen naimisiin nuoren kaunottaren (Lake Bell) kanssa – saman naisen, jonka kanssa hän petti Janea.

Monien sattumien jälkeen Jane ja Jake päätyvät kostean baari-illan jälkeen samaan sänkyyn, ja tästä alkaakin melkoinen pyöritys molempien elämässä. Jakea alkaa vanha suola janottaa, kun taas Jane ei tiedä mitä ajatella. Sydän sanoo kyllä, mutta järki huutaa ei. Kaiken kukkuraksi Janen elämään ilmaantuu komea ja mukava arkkitehti (Steve Martin), joka selkeästi tekisi mielellään lähempääkin tuttavuutta Janen kanssa…

Niin helppo elokuva kuin Meyersin chick flick onkin, se ei sovi kaikille. Naiset lähes kaikista ikäluokista – jos nyt unohdetaan ihan nuorimmat – tulevat varmasti yleisesti ottaen viihtymään elokuvan ääressä, mutta miehet, varsinkaan nuoret miehet, tuskin nielevät näin yltiöromanttista elokuvaa nurisematta. Luvassa on kodak-hetkiä, suuria tunteita, kyyneleitä ja viisaita neuvoja tyttöjen viini-illassa, mutta kysymyksessähän on tosiaan chick flick, ja sillä hyvä.

Pientä säätöä on nykypäivän ensi-iltojen joukossa poikkeuksellisen näyttelijävetoinen elokuva. Se nojaa lähes täysin kolmeen pääosanäyttelijäänsä. Näyttelijät hoitavatkin osansa hyvin. Meryl Streep tuntuu roolissaan hyvin maanläheiseltä ja uskottavalta. Steve Martin pitää koomikon elkeensä jokseenkin kurissa ja tekee erittäin sympaattisen roolisuorituksen lempeän kilttinä arkkitehtina. Alec Baldwinkin hoitaa osansa kiitettävästi, vaikka aluksi tuntuikin vaikealta hyväksyä häntä romanttiseen komediaan Streepin vastanäyttelijäksi.

Kaiken kaikkiaan Pientä säätöä kuulunee samaan kategoriaan viime vuoden Kerran vielä, Harveyn (2008) kanssa: se on tukehtua konventioihinsa, eikä se tarjoa mitään yllättävää, tai edes erityisen mielenkiintoista, mutta siitä huolimatta sitä katsellessa viihtyy, jos osaa ottaa sen vastaan sellaisenaan. Meyersin ärsyttävästä, pikkuporvarillista elämäntapaa varauksetta ihannoivasta tyylistä huolimatta.

Blu-ray: Universalin Blu-ray julkaisussa on erinomainen kuvan- ja äänenlaatu. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva, ja ääniraitoina on DTS-HD Master Audio 5.1 ja DTS Surround 5.1.

Lisämateriaaleja on suhteellisen niukalti. Levyllä on n. 20 minuuttia kestävä perus making-of-dokumentti ja kommenttiraita, jossa elokuvan teosta kertovat ohjaaja/kirjoittaja/tuottaja Nancy Meyers, tuottaja Suzanne McNeill Farwell, kuvaaja John Toll ja leikkaaja Joe Hutshing. Kommenttiraita on täyttä asiaa, ja elokuvatekniikasta kiinnostuneille suurta herkkua.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202