Perikato

Der Untergang (2004)

| Blu-ray
  • 5

Adolf Hitlerin viimeisiä hetkiä kuvaava Perikato on henkilö- ja sotadraamana yksi kaikkien aikojen merkittävimpiä.

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 28.08. klo 11:11

KUVA 4

Bruno Ganz
Bruno Ganz 

KUVA 3

Bruno Ganz
Bruno Ganz 

KUVA 2

Alexandra Maria Lara
Alexandra Maria Lara 

KUVA 1

Juliann Köhler, Bruno Ganz ja Heino Ferch
Juliann Köhler, Bruno Ganz ja Heino Ferch 

Perikato

Ohjaus Oliver Hirschbiegel
Näyttelijät Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes, Juliane Köhler, Heino Ferch, Christian Berkel, Ulrich Noethen
Maa Saksa / Italia / Itävalta
Pituus 156 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © Newmarket Films, Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Perikato kertoo Adolf Hitlerin ja koko Kolmannen valtakunnan viimeisistä hetkistä ja romahduksesta. Kesällä 1945 liittoutuneiden joukot – Neuvostoliiton joukot idästä ja USA:n joukot lännestä – lähestyvät Saksan sydäntä ja viimeistä linnaketta Berliiniä. Lopun alku nähdään väistämättömänä edessä Hitlerin bunkkerissakin, syvällä Berliinin maan alla, jossa pelataan aikaa ja tehdään viimeisiä ratkaisevia päätöksiä. Jäljellä on enää Hitler ja hänen lähimmät ystävänsä, esim. Eva Braun (elokuvassa häntä esittää Juliane Köhler) ja sihteeri Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), kuten myös lähimmät upseerit Joseph Goebbels (Ulrich Matthes) perheineen ja Albert Speer (Heino Ferch). Himmler (Ulrich Noethen) oli kaukaa viisaana jättänyt Berliinin hetkeä aikaisemmin.

Perikato on historiallisesti tarkka ja hämmennyttävän autenttisen näköinen kuvaus Kolmannen valtakunnan viimeisistä päivistä. Bernd Eichingerin kirjoittama käsikirjoitus nojautuu useisiin historian teoksiin, kuten Traudl Jungen omaelämänkertaan ja Joachim Festin Der Untergang-kirjaan, jonka pohjana on mitä ilmeisimmin käytetty hyvin vahvasti Anthony Beaverin klassikkoa Berliini 1945-teosta. Perikato ei ole dokumentti, mutta se on – sikäli kuin me tiedämme – mahdollisimman tarkka kuvaus tapahtumista.

Ohjaaja Oliver Hirschbiegel on saanut Perikadon näyttämään ja tuntumaan ahdistavalta. Hitlerin bunkkerin tunnelma on toisaalta hyisen kylmä ja toisaalta makaaberin riehakas, kun viimeiset jäljelle jääneet sotilaat ovat juoneet itsensä humalaan ja tanssivat bunkkerin käytävillä kuin mielipuoliset. Seuraavassa huoneessa toinen sotilas työntää aseen piippunsa suuhunsa ja vetää liipaisimesta. Taustalla soi hilpeä swing-musiikki. Hitlerin omissa huoneissa tuoksuu kuolema. Hitler on tunnustanut tappion ja jakelee viimeisiä, jo täysin mielipuolisia ja järjettömiä käskyjään, joita hänen lähimpien upseeriensakaan on enää vaikea ottaa tosissaan.

Elokuva on lähes kolmetuntinen, mutta aika sujuu kuin siivillä. Elokuva on kirjoitettu sujuvaksi, ei itseään toistavaksi, ja näinkin lyhyttä ajanjaksoa kuvaavaan elokuvaan on saatu rakennettua miellyttävä kaari. Ulkoiset tuotanto-arvot ovat myös kohdallaan, sillä Berliinin keskustan taistelukohtaukset on kuvattu realistisen oloisesti ja lavastettu tarkasti.

Kokonaan saksalainen ja tietenkin saksaa puhuva näyttelijäkaari toimii kaikilta osin. Alexandra Maria Lara ja Julianne Köhler tuovat bunkkerikuviin naisellista pehmeyttä ja tunnetta, jota mieshenkilöhahmoista ei välittyisi. Ulrich Matthes on pelottava julman näköisenä propagandaministeri Goebbelsina.

Korkeimman tunnustuksen roolityöstään saa kuitenkin Bruno Ganz Adolf Hitlerinä. Hän tekee roolista täysin omansa, jonka myötä kaikki edelliset Hitler-tulkinnat voi suoraan sanottuna unohtaa. Rooliinsa hukuttautunut Ganz opiskeli Hitlerin maneerit huolellisesti ja tuo työ näkyy valkokankaalla karmaisevan pelottavana roolityönä, jossa on mukana mitä pienimmät yksityiskohdat.

Hitleristä ja hänen sisäpiiristään on tehty lukemattomia elokuvia, mutta Perikato tekee tälle ”genrelle” sen, mitä Das Boot – Sukellusvene U-96 teki sukellusvene-elokuville: nämä elokuvat nähtyään muut samaa aihetta käsittelevät elokuvat eivät näytä tai kuulosta enää miltään. Perikato on täydellinen historiallinen draama.

Blu-ray: Valitettavasti Sandrew Metronomen muuten laadukkaalla julkaisulla ei ole lainkaan lisämateriaaleja, mikä sinänsä on outoa, koska Perikadosta on jo julkaistu aiemmin runsailla lisämateriaaleilla höystetty tupla-DVD.

Kuvaformaattina on 1080p / 24fps HD-kuva. Kuvakoko on 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitoja on kaksi, DTS HD 5.1 tai perinteinen Dolby Digital 5.1.

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202