Palomuuri

Firewall (2006)

| DVD
  • 2

Tuiki tavallinen pankkipäivä kääntyy painajaiseksi, kun Harrison Fordin esittämän pankin turvallisuusgurun kotiin marssii rosvokopla ja perhe otetaan vangeiksi. Taustalla on tietenkin raha.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 11.06. klo 15:03

KUVA 2

Mary Lynn Rajskub ja Harrison Ford
Mary Lynn Rajskub ja Harrison Ford 

KUVA 1

Paul Bettany ja Harrison Ford
Paul Bettany ja Harrison Ford 

Palomuuri

Ohjaus Richard Loncraine
Näyttelijät Harrison Ford, Paul Bettany, Virginia Madsen, Mary Lynn Rajskub, Robert Patrick, Robert Forster, Alan Arkin, Jimmy Bennett
Maa Yhdysvallat
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Warner Bros. Pictures, Village Roadshow Pictures, Beacon Communications LLC, Beacon Pictures ja Thunder Road.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Viimeaikoina hiljaiseloa viettänyt Harrison Ford (Murha Hollywoodissa, Salaisuus pinnan alla) otti vastaan mielenkiintoisen roolin pankin turvallisuusasiantuntijana, jonka erikoisalaa ovat tietosuojaus sun muut bittitemput. Tuiki tavallinen pankkipäivä kääntyy painajaiseksi, kun tämän leppoisan isukin kotiin marssii ryöstökopla ja perhe otetaan vangeiksi. Taustalla on tietenkin raha: Valuuttaa pitäisi saada pankista tai muuten perhe kokee kovia. Idea ei ole nerokas. Ei siis mikään ihme, että Palomuuri vedettiin pois teatterilevityksestä ja viskattiin suoraan dvd-alekoriin.

Fordin leffavalinnat ovat jo vähän aikaa hämmästyttäneet miehen suurimpia faneja, joihin itsekin lukeudun mielelläni. K-19 oli miellyttävä poikkeus, mutta muuten Harrisonin ura on pahassa laskussa eikä persmäki tunnu pysähtyvän ennen neljättä Indiana Jonesia, jos silloinkaan. Palomuurissa Ford on erittäin väsähtäneen oloinen eikä istu nuorekkaaksi perheenisäksi sitten millään. Pienimmätkin stuntkohtaukset sujuvat kömpelösti ja ovat varmasti vaatineet useamman kymmenen uusintaottoa. Tietokoneen käytössäkin on kaiketi turvauduttu sijaiskäsiin.

Ford ei ole leffan ainut rahastaja, sillä myös kelpo britti Paul Bettany (Da Vinci -koodi) tekee tähän astisen uransa synkimmän roolin, eikä lainkaan positiivisessa mielessä. Sivuosiin on saatu ihan hyviäkin näyttelijöitä, mm. Alan Arkin ja Robert Forster, mutta tällä kertaa heidän kohtalokseen koituu paitsioon jääminen kameran keskittyessä Fordin puuskuttamiseen. Yksi Hollywoodin ihmejutuista on sekin, ettei kylästä löydy koskaan uusia lapsinäyttelijöitä, vaan nytkin Poseidonista ja Panttivangista tuttu Jimmy Bennett joutuu urakoimaan.

Palomuuri ei tarjoa mitään uutta tai mullistavaa. Tämä tuskin oli kenellekään yllättävä tieto. Hetken on ihan kiva seurata miltä näyttää pankin palvelutiskin takana, mutta pitemmän päälle meno kyllästyttää. Ryöstöporukan touhut muistuttavat 24 -sarjan toista tuotantokautta eikä asetelmaa paranna sekään, että Harrisonin sihteerinä heiluu samasta sarjasta tuttu Mary Lynn Rajskub. Enää puuttuisi Jack Bauer! Jotain väristyksiä elokuva sentään aiheutti: Pankinjohtajille tuli jälleen kerran kova kiire vakuuttaa, ettei Palomuurissa esitetyt temput oikeasti voisi onnistua. Olen vakaasti samaa mieltä, sen verran köykäinen idea ryöstön taustalla on. Jossain puolivälin kohdalla saadaan pientä säpinää aikaiseksi ja Ford sohii sormellaan kuin Takaa-ajetussa konsanaan, mutta sitten pannukakku lässähtää uudelleen ja palaa pohjaan loppukohtauksen tylsyydessä.

DVD: Bonusmateriaaleissa Ford ja ohjaaja Loncraine höpöttelevät yleispäteviä, joten niistäkään ei ole leffan pelastajaksi. Nyt kaikki peukut pystyyn, että Ford löytää itselleen pätevämmän agentin kalastelemaan parempia rooleja.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202