Orvot lapset viedään turvaan lumisten vuorten yli Roger Spottiswooden ohjaamassa elokuvassa.
Vuonna 1937 Kiinan ja Japanin välillä on väkivaltaisia konflikteja ja useat toimittajat ympäri maailmaa yrittävät päästä alueelle raportoimaan tapahtumista. Nuori brittiläinen toimittaja George Hogg (Jonathan Rhys Meyers) livahtaa japanilaisten kontrolloimaan Nanjingiin joutuen siellä vaaraan. Hän pakenee vihollisen linjojen taakse ja piiloutuu hylättyyn orpokotiin, jossa hän joutuu taistelemaan pitkään saavuttaakseen poikien luottamuksen. Japanilaisten joukkojen lähestyessä aluetta George päättää yhdessä australialaisen sairaanhoitajan Leen (Radha Mitchell) ja kiinalaisen sissijohtajan Chenin (Chow Yun-Fat) kanssa johtaa pojat turvaan Mongolian aavikon reunamille.
Roger Spottiswooden (Turner & Täystuho, Huominen ei koskaan kuole) ohjaama Pako Huang Shista on tositapahtumiin perustuvat tarina George Hoggin elinvuosista Kiinassa. Se pitää sisällään suuren tarinan: se on kertomus sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhden miehen taistelusta sitä vastaan. Elokuva on intiimi kuvaus ihmisistä, uhrauksista ja rohkeudesta. Elokuva kertoo myös rakastamisesta epätoivoisessa tilanteessa.
Tarina on kerrottu äärimmäisen yksinkertaisella tavalla. Se koskettaa viimeistään lopputekstien aikana, jolloin Huang Shin varttuneet orvot kertovat omin sanoin Hoggista ja matkastaan vuorten yli. Tämän olisi mieluusti nähnyt levyn lisämateriaaleissa kattavampana esityksenä.
Jonathan Rhys Meyers (Match Point , Tudors) on osoittanut moneen otteeseen olevan monipuolinen ja kiinnostava näyttelijä. Pako Huang Shissa Hogg kuvataan sankarillisena pyhimyksenä. Meyers ei kuitenkaan tässä roolissa vakuuta, vaikka hahmosta löytyykin roolin vaativa nöyryys ja ylpeys. Radha Mitchellin esittämä sairaanhoitaja omine vaikeuksineen on elokuvan yksi mielenkiintoisimmista hahmoista, joka valitettavasti jää kuitenkin pääosanesittäjän hahmon varjoon. Mitchellin esittämän sairaanhoitajan elämän kovuutta ja monimutkaisuutta olisi katsonut mieluusti pitempään. Chow Yun-Fatin ja Michelle Yeohin roolit jäävät varsin lyhytsanaisiksi, mutta sitäkin muistettavimmiksi.
Elokuva on kestoltaan hitusen liian pitkä, jolloin se sortuu epäoleellisiin seikkoihin. Tehokkaammalla ja tiivistetyllä juonenkerronnalla Pako Huang Shista olisi loistava, nyt se jää vain hienohkoksi tekeleeksi. Huono se ei kuitenkaan missään nimessä ole.
DVD: Scanbox Entertainmentin julkaisema dvd on hyvälaatuinen. Anamorfinen laajakuva 2.35:1 on terävä, mustan värisävyssä tosin on havaittavissa välillä varsin häiritsevää suttuisuutta. Ääniraitana tarjotaan Dolby Digital 5.1.
Levyltä ei valitettavasti löydy lisämateriaalia, lukuunottamatta elokuvan traileria.
Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA