Painajainen Elm Streetillä

A Nightmare on Elm Street (2010)

| DVD
  • 2

Freddy Krueger on palannut. Selviävätkö teinit unistaan hengissä uudelleen-filmatisoinnissa?

julkaistu 2010-10-25 / päivitetty 28.10. klo 13:01

KUVA 4

Jackie Earle Haley
Jackie Earle Haley 

KUVA 3

Jackie Earle Haley
Jackie Earle Haley 

KUVA 2

Painajainen Elm Streetillä
Painajainen Elm Streetillä 

KUVA 1

Jackie Earle Haley
Jackie Earle Haley 

Painajainen Elm Streetillä

Ohjaus Samuel Bayer
Näyttelijät Jackie Earle Haley, Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vuonna 1984 Freddy Krueger oli monien mielestä pelottavin valkokangashahmo, jonka kuvitella saattoi. 2000-luvun trendinä on ollut kierrättää klassisia kauhuhahmoja ja niinpä Freddykin palaa jälleen kerran elokuvateattereihin, veitsineen kaikkineen. Mutta mikä 80-luvulla oli uutta ja kauhistuttavaa, on vuonna 2010 pelkästään iljettävää.

Juoni on säilynyt melko lailla samana neljännesvuosisadan. Porukka teini-ikäisiä huomaa, että he kaikki näkevät joka yö painajaisia hattupäisestä palaneesta veitsikädestä, Freddy Kruegerista (Jackie Earle Haley). Pian he myös ymmärtävät, että jos Freddy tappaa heidät unessa, kuolevat he oikeastikin. Tämä tieto auttaa pysymään hereillä.

Ennen pitkään on kuitenkin pakko nukahtaa. Mitä tehdä, kun nukahtaa ei saisi, mutta hereilläkään ei voi pysyä ikuisesti? Kun vakavasta univajeesta kärsivät Quentin (Kyle Gallner) ja Nancy (Rooney Mara) alkavat analysoida uniaan he ymmärtävät, että Freddy ei ehkä sittenkään ole pelkkää mielikuvitusta. Menneisyyden arvoituksen selvittäminen saattaa pelastaa heidän henkensä.

Kauhuelokuvana uusi Painajainen Elm Streetillä on puistattavan suoraviivainen ja yhtä tylppä kuin vanhakin: henkilöhahmoja ei juuri esitellä, vaan heti ensimmäisissä kuvissa sukelletaan painajaismaiseen unimaailmaan. Eipä siinä teinien silpoutuminen juuri hetkauta.

Onneksi tarinaa on sentään syvennetty hieman entisestä, mikä tekee tästä uudesta versiosta itse asiassa alkuperäistä kiinnostavamman. Hetkeksi esille nousee kysymys menneisyyden teoista, niiden oikeudenmukaisuudesta ja vastuusta, jota naapuruston vanhemmat kantavat. Nyt Freddy ei enää olekaan pelkkä mieletön silpoja. Kun vanhempien kollektiiviset synnit nousevat esiin heidän lapsiaan tappavina unina, tarina tuntuu hetken ihan oikeasti kiinnostavalta.

Mutta sitten kaikki muuttuu jälleen, ja varovainen optimismi muuttuu tutuksi pettymykseksi, joka on niin yleinen tunne 2000-luvun kauhuelokuvien äärellä. Käsikirjoittajat Wesley Strick ja Eric Heisserer kosiskelivat ohimennen kiinnostavaa teemaa, mutta päättivät sittenkin vesittää keittonsa tyhjänpäiväiseksi säikyttelyksi ja vanhojen kliseiden mielikuvituksettomaksi kierrätykseksi.

Jackie Earle Haleyn Freddyä tullaan luonnollisesti vertaamaan alkuperäiseen Freddyyn, jota esitti Robert Englund. Kummankaan kohdalla ei voida puhua merkittävästä roolisuorituksesta, mutta Haley joutuu sentään muutamassa kohtauksessa näyttelemään – ja vieläpä ilman kasvoproteeseja.

Merkittävin muutos hahmoon on tullut kuitenkin käsikirjoituksen kautta: ennen Freddyä saattoi pelätä – nyt häntä vain inhoaa. Vanhaa Freddyä teki joidenkin mieli juosta karkuun – nyt hänet haluaisi etsiä käsiinsä ja antaa isän kädestä. Vuonna 2010 lapsien murhaaja ei ole enää mitään, on oltava kysymys jostain paljon niljakkaammasta.

DVD: Warnerin DVD-julkaisu näyttää ja kuulostaa hyvältä. Komeassa 2.40:1 anamorfisessa laajakuvassa ei ole suurempaa huomauttamista, Dolby Digital 5.1 -ääniraita palvelee myös hyvin.

Lisämateriaalipuolella ei ole hurraamista. Levyltä löytyy ainoastaan 13-minuuttinen making of-featurette.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202