Paholainen pukeutuu Pradaan

The Devil Wears Prada (2006)

| DVD
  • 4

Vastavalmistuneella ja naivilla toimittajanalku Andrealla (Anne Hathaway) on kaksi vaihtoehtoa: Hakea töitä autolehdestä tai suuresta muotimaailman julkaisusta, Runwaysta.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 11.06. klo 15:03

KUVA 2

Anne Hathaway ja Stanley Tucci
Anne Hathaway ja Stanley Tucci 

KUVA 1

Anne Hathaway, Meryl Streep ja Emily Blunt
Anne Hathaway, Meryl Streep ja Emily Blunt 

Paholainen pukeutuu Pradaan

Ohjaus David Frankel
Näyttelijät Meryl Streep, Anne Hathaway, Stanley Tucci, Emily Blunt
Maa Yhdysvallat
Pituus 109 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Fox 2000 Pictures, Twentieth Century-Fox Film Corporation ja Peninsula Films
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vastavalmistuneella ja naivilla toimittajanalku Andrealla (Anne Hathaway) on kaksi vaihtoehtoa: Hakea töitä autolehdestä tai suuresta muotimaailman julkaisusta, Runwaysta, jota pidetään alan raamattuna. Andrea päätyy jälkimmäiseen ja kaikkien suureksi yllätykseksi tämä muotitiedoton tyttö saa pestin myrskyisän päätoimittaja Miranda Priestlyn (Meryl Streep) assistenttina. Tästä alkaa lennokas kertomus, joka vie katsojansa muodin pyörteisiin.

Paholainen pukeutuu Pradaan on loistava elokuvakäännös Lauren Weisbergerin bestseller kirjasta. Weisbergerin väitetään kirjoittaneen teoksensa suoraan omista kokemuksistaan ollessaan Vogue lehden päätoimittaja Anna Wintourin assistenttina. Wintourissa ja Priestlyssa onkin hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä. Niin tai näin, tarina on valloittava ja tuo heti vahvasti mieleen 80-luvun komedian Working Girl, jossa kapinallishenkinen Melanie Griffith eteni raketin lailla bisnesmaailmassa. Nyt tapahtumapaikkana on yrityskaupan sijaan kuvitteellinen Runway muotilehden toimitus, jota siis dominoi Miranda Priestly, tulikivenkatkuinen päätoimittaja ja uranainen isolla U-kirjaimella. Pelkkä tieto Mirandan saapumisesta saa työntekijät varpailleen. ”Siinä kaikki” lause päättää keskustelun kuin keskustelun ja Miranda saa tahtonsa läpi. Kunnollista assistenttia hän ei kuitenkaan ole onnistunut löytämään ennen kuin Andrea tupsahtaa halvassa puserossaan toimistolle. Miranda päättää antaa muotitiedottomalle tyttörukalle elämänsä mahdollisuuden henkilökohtaisena assistenttinaan, sillä muut muotimaailman pyrkyritkään eivät ole pestiä saaneet hoidettua yhtään paremmin. Kyseessä on työ, josta ”miljoonat tytöt olisivat valmiita tappamaan”. Andreaa tämä ei hetkauta, sillä hänelle assistentin tehtävä olisi pelkkä ponnahduslauta jatkoa ajatellen.

PPP omaa kaikki hyvän komedian ainekset. Tarina on omaperäinen ja hittikirjaan pohjaavana jo valmiiksi suuren yleisön mielenkiinnon kohteena. Näyttelijävalinnat ovat osuneet napakymppiin: Anna Hathaway (mm. Brokeback Mountain) loistaa ja ihastuttaa Andrean roolissa ja veteraani Meryl Streep (Hiljaiset sillat) välittää inhoa orjapiiskurin lailla päiväkäskyjä tulittavana päätoimittajana. Pääkaksikon takana vahvaa päivätyötä tekevät myös Emily Blunt epäonnisena sihteerikollegana ja aina pätevä Stanley Tucci, joka vihdoinkin tekee roolisuorituksen, josta hänet muistetaan myöhemminkin. Taustatiimiin on saatu hieman tuntemattomamman ohjaaja David Frankelin tueksi alan moniosaajia, kuten toisen polven kuvaaja Florian Ballhaus, pirteään brittityyliin editoiva Mark Livolsi ja etenkin Sinkkuelämää tv-sarjassa ihastusta herättänyt puvustaja Patricia Field, jolle muotimaailmaan sijoittuvan elokuvan tekeminen oli varmastikin suurta herkkua.

Paholainen pukeutuu Pradaan ei ole pelkästään ”naisten juttu” vaan se saa, kumma kyllä, miehetkin hyvälle tuulelle. Elokuva kannattaa katsastaa jo pelkästään omia työhaastatteluita ja uravalintoja silmällä pitäen. Extrapuolelta löytyy poikkeuksellisen laaja kommenttiraita ja paljon muotialan hehkutusta. Lyhyesti sanottuna PPP on vuoden muodikkain elokuva.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202