Päivä jona maailma pysähtyi

The Day the Earth Stood Still (2008)

| DVD
  • 2

Keanu Reeves esittää avaruusolento Klaatua, joka saapuu maapallolle kertomaan, että ihmisten aika on käymässä vähiin…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-04-25 / päivitetty 03.05. klo 12:12

KUVA 4

David Richmond-Peck ja Keanu Reeves
David Richmond-Peck ja Keanu Reeves 

KUVA 3

Kathy Bates, Jennifer Connelly ja Jon Hamm
Kathy Bates, Jennifer Connelly ja Jon Hamm 

KUVA 2

Keanu Reeves
Keanu Reeves 

KUVA 1

Jennifer Connelly
Jennifer Connelly 

Päivä jona maailma pysähtyi

Ohjaus Scott Derrickson
Näyttelijät Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, Jaden Smith, John Cleese, Jon Hamm
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Earth Canada Productions, Twentieth Century-Fox Film Corporation ja FS Film Oy.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“Jos maapallo kuolee, kuolee ihminen. Jos ihminen kuolee, maapallo selviää!”

Yllä oleva iskulause kiteyttää kaiken: Telluksemme on hieno luomus, jota pitäisi käsitellä kuin lainatavaraa. Avaruudesta, tai ties mistä käsin ihmiskunnan harjoittamaa maapallon piittaamatonta tuhoamista tarkkaillaankin huolestuneina. Viis he meistä ihmisistä, mutta planeettamme on himpun verran liian arvokas pilattavaksi. Niinpä kaukaa ”jostakin” lähetetään tuomiopäivän komissio – ihmishahmon ottanut avaruusolio nimeltä Klaatu ja robottinsa Gort – telluksellemme kertomaan, että peli on vihelletty poikki. Jotta maapallo pelastuu, elämän tulee alkaa täysin alusta. Tämä puolestaan tietää sitä, ettei ihmiskunta kuulu pelastettavien joukkoon.

Päivä jona maailma pysähtyi on uudelleenfilmatisointi vuoden 1951 klassikosta Uhkavaatimus maalle (The Day the Earth Stood Still). On eduksi, mikäli katsoja ei ole alkuperäistä nähnyt – jolloin tuskin pahoittaa mieltään. 2008 version juonta on viritelty nykypäivään sopivaksi ja sehän ei nykyisellä maailmanmenolla ole lainkaan vaikeaa. Tällä kertaa keskeisenä näyttämönä on (Washingtonin sijaan) New York ja sen liepeet. Tämä on merkityksellistä sikäli, että vaikka mystisiä aluksia ilmaantuu jokaiseen maailmankolkkaan, niin kaikki oleellinen pyörii Yhdysvaltain – ja etenkin New Yorkin akselin ympäri. Arvokkaasti alkanut sci-fi jännäri lipsahtaakin nopeasti Independence Day tyyppiseksi citymaratoniksi ja kokemattoman ohjaajan Scott Derricksonin viimeisestäkin vararenkaasta suhahtaa ilmat sen siliän tien. Osan kritiikistä voi ottaa vastaan myös veteraani Jeffrey A. Okunin johtama tehosteyksikkö, jonka työjälki on sensaatiomaisesta hehkutuksesta huolimatta melkoista tuherrusta. Massiivinen robotti Gort’kin muistuttaa nyt erehdyttävästi Iron Manin haarniskaa ja ei mikään ihme, että peltikasa lopulta unohdetaan keskelle erämaata.

Ulkoavaruuden ilmestyksenä mutruileva Keanu Reeves on aina riskiveto, oli leffa sitten komedia tai sci-fi trilleri. Ensimmäiseen Reeves ei sovi yhden perusilmeensä vuoksi ja jälkimmäisestä hänet muistetaan ikuisesti Matrixin Neo’na. Reeves ei nytkään osaa tuoda mitään uutta paloa maailmanlopun messiaan (haastavaan) hahmoon, joten katseet kohdistuvat välittömästi avaruustutkija Helen Bensoniin, jonka rooli on langennut Oscar voittaja Jennifer Connellylle (Kaunis mieli). Maailmanpelastajan saappaat ovat kuitenkin niin stereotyyppiset, että ihan pahaa tekee. Liekö kyseessä Connellyn huonoin veto ikinä.

Kliseessä löytyy lisääkin, sillä tokihan mukana kuvioissa on “pakollinen” Yhdysvaltain hallinnon edustaja (Kathy Bates: Piina) joka jakelee armeijan liipasinherkille komentajille päiväkäskyjä ja jossain välissä neuvoa käydään kysymässä vielä pakollisemmalta viisaalta tietäjältä (John Cleese). Sivuosaroolit ovat ylipäätään ponnettomia ja tuskallisen värittömiä. Jokaisessa mahdollisessa välissä katsojalle myös tuputetaan jenkkityyliin elämänkatsomuksen lyhyttä oppimäärää ja korostetaan Yhdysvaltain osuutta shakkilaudalla. Aina hiljaisen hetken tullen turvaudutaan ”nasevaan” dialogiin:

Ministeri Regina Jackson: This is our planet!
Klaatu: No. It is not.

Päivä jona maailma pysähtyi ei siis tarjoa yhtikäs mitään uutta, mullistavaa tai edes ihokarvoja nostattavaa visiointia. On jo yksistään riittävän suuri mysteeri, miksi tämä remake on käyty tekemässä. Kaikki kun on jo nähty tai kuultu ennenkin myös hieman tuoreimmissa seikkailuissa: ID4, Maailmojen Sota, Cloverfield… jälkimmäinen tulee pakostakin mieleen, sillä tapahtumat taitavat molemmissa rainoissa päättyä samaisen sillan alle. Sillan alle jäävät loppupisteetkin.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

DVD: FS Filmin DVD-julkaisussa on komea 2.35:1 anamorfinen laajakuva ja jykevä Dolby Digital 5.1-ääniraita.

Lisämateriaalia on runsaasti, ja suurin osa materiaalista on laadukasta. Poistettuja kohtauksia löytyy vain parin hassun minuutin verran, mutta dokkaripuolella homma muuttuu hieman keskivertoa mielenkiintoisemmaksi. Making of-dokumentti on laadukas ja pituuttakin on puolisen tuntia. Reilu 10-minuuttisessa Unleashing Gort-dokumentissa syvennytään Gortin suunnitteluun ja Watching the Skies: in Search of Ekstraterrestrial Life-dokumentti on yli 20-minuuttinen pohdinta maapallon ulkopuolisesta elämästä. Julkaisun ehkä kiinnostavin osa on noin 15-minuuttia pitkä dokumentti The Day The Earth Was Green, jossa kerrotaan tuotantotiimin ja Foxin pyrkimyksestä tehdä kyseinen elokuva luontoystävällisellä tavalla.

Lisäksi mukana on käsikirjoittaja David Scarpan kommenttiraita ja still-kuvia. Julkaisun mukana tulee bonus-levy, jolla elokuvasta voi tehdä itselleen digitaalisen kopion tietokoneelle.

DVD-teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202