Nyt tai ei koskaan

The Bucket List (2007)

| BLU-RAY
  • 2

Morgan Freeman ja Jack Nicholson esittävät syöpäpotilaita, jotka tekevät viimeisten toivomusten listan eli “veivilistan”, ja lähtevät matkalle. Ohjaajana Rob Reiner

julkaistu 2008-01-05 / päivitetty 22.09. klo 14:02

KUVA 3

Jack Nicholson ja Morgan Freeman edelleen
Jack Nicholson ja Morgan Freeman edelleen 

KUVA 2

Morgan Freeman ja Jack Nicholson
Morgan Freeman ja Jack Nicholson 

KUVA 1

Morgan Freeman ja Jack Nicholson
Morgan Freeman ja Jack Nicholson 

Nyt tai ei koskaan

Ohjaus Rob Reiner
Näyttelijät Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes ja Rob Morrow
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Storyline Entertainment, Two Ton Films ja Zadan/Meron
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Ohjaaja/tuottaja/kirjoittaja Rob Reinerin ura on ollut laskussa pitkään. Vaikka uralle mahtuu muutama hieno elokuva (Kunnian miehiä/1992, Kun Harry tapasi Sallyn/1989) ja yksi kerrassaan loistavakin (Spinal Tap – Hei me rokataan/1984), ovat useimmat hänen viimeisen 15 vuoden aikana valmistuneista elokuvistaan olleet lähes poikkeuksetta kammottavia (esim. Amerikan presidentti/1995, Tarina meistä kahdesta/1999).

Eikä tuo ura uuteen nousuun tule lähtemään tämänkään tunteellisen draamakomedian myötä, joka vetoaa lähinnä suuriin ikäluokkiin, joita ei yleisesti ottaen voisi elokuvat vähemmän kiinnostaa.

Loistavat veteraaninäyttelijät Jack Nicholson ja Morgan Freeman on palkattu näyttelemään kahta ikääntyvää miestä, jotka tutustuvat väkisinkin maatessaan vierekkäin sairaalan syöpäosastolla. Kun miekkoset saavat kuulla, että Viikatemies on muutaman kuukauden kuluttua tulossa väistämättäkin kylään, he alkavat pohtia taakse jäänyttä elämää, mitä oli jäänyt tekemättä ja mikä olisi pitänyt tehdä toisin. Kuoleman häämöttäessä Carter Chambers (Freeman) alkaa tehdä ”veivilistaa”, listaa asioista, jotka pitää ehdottomasti saada tehdä ennen kuin ”heittää veivin”.

Vaikka kuolemanläheisyys tuppaakin hieman masentamaan, Edward Cole (Nicholson) lähtee Carterin leikkiin mukaan. Onneksi Cole on moninkertainen miljonääri, joten veivilistan toiveissa on ainoastaan taivas rajana – rahaa Cole ei aio enää tässä vaiheessa säästellä. Niinpä Carterin alun perin liikuttavan vaatimaton ”Bucket list” paisuu koreilevaksi maailmanympärysmatkaksi. Uudet ystävykset pakkaavat siis laukkunsa, ja painuvat viimeiselle ”äijämatkalle”, jonka aikana on tarkoitus kokea kaikki ne maailman suurimmat asiat, jotta lusikka voidaan sitten lopulta heittää nurkkaan rauhallisin mielin.

Kuulostaa pirteältä, eikö? No ei niin. Justin Zackhamin käsikirjoituksessa ei väistellä kliseitä sen enempää kuin suuria tunteita tai syvällisyyksiäkään, eikä Reiner saa tätä tavanomaisuudella kyllästettyä draama”komediaansa” lentoon millään. Tämäntyyppiset draamat väännetään rapakon tuolla puolen aina pitkälti saman kaavan mukaan. Nyt tai ei koskaan ei jaksa edes pyristellä vastavirtaan sen kummemmin, vaikka mukaan yritetäänkin tuoda hieman kylmempää realismia näyttämällä elokuvan alussa, kuinka Cole kamppailee vaikeiden syöpähoitojen kanssa. Reiner alittaa aidan useammin sieltä mistä se on matalin.

Vaikka elokuva sinänsä onkin hieman tylsä ja tutunoloinen, ei se kuitenkaan täysin onneton ole. Nicholson ja Freeman eivät ehkä yllä käsikirjoituksen ja erityisesti dialogin heikon tason takia omille parhaille tasoilleen, mutta silti he kykenevät kannattelemaan tylsähköä elokuvaa niin hyvin kuin kukaan ikinä saattaa, olosuhteet huomioon ottaen. Nicholson on oma charmikkaan vintiömäinen itsensä, kun taas Freeman muovaa omasta sinänsä hieman tylsästä roolihahmostaan miellyttävän sympaattisen ja jopa viisaan oloisen vanhan miehen.

Huolimatta Nicholsonin ja Freemanin hyvistä roolisuorituksista, Nyt tai ei koskaan on tuskin katsomisen arvoinen, tyypillisen tunteellinen Hollywood ”star-vehicle”. Se on konventionaalinen, mausteeton ja persoonaton. Sen unohtaa välittömästi käveltyään ulos elokuvateatterista. Voisin aidosti suositella sen katsomista 60+ vanhemmilleni, muiden kannattaa harkita kahteen kertaan.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Blu-Ray: Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva, kuvan taso ei ole loistava.

Dolby Digital 5.1 äänessä ei ole moitteen sijaa.

Ekstroja on tasan yksi kappale, John Mayerin musiikkivideo “Say“, joka on siis tämän leffan tunnari.

BRD teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202