Nim ja salainen saari

Nim's Island (2008)

| DVD
  • 4

Kauniilla saarella asustava Nim ei jää neuvottomaksi kun merirosvot saapuvat kylään. Nim kutsuu apua yllättävältä taholta. Raikas kokoperheen seikkailu.

julkaistu 2009-03-01 / päivitetty 19.03. klo 10:10

KUVA 4

Abigail Breslin.
Abigail Breslin. 

KUVA 3

Jodie Foster.
Jodie Foster. 

KUVA 2

Gerard Butler.
Gerard Butler. 

KUVA 1

Abigail Breslin.
Abigail Breslin. 

Nim ja salainen saari

Ohjaus Jennifer Flackett, Mark Levin
Näyttelijät Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler, Michael Carman
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Walden Media ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Autiosaari keskellä Tyyntä valtamerta, se on kotina Nim (Abigail Breslin) nimisellä 11-vuotiaalla tytöllä. Kuvankauniissa maisemissa isänsä, meribiologi Jack Rusoen (Gerald Butler) kanssa asuvalla tytöllä on eräänä päivänä tulla hätä käteen kun isä lähtee riuttaa tutkimaan, mutta ei palaakaan sovitusti takaisin. Jack on joutunut myrskyn yllättämäksi ja kamppailee kaikin keinoin henkensä edestä. Nimille isän apu olisi nyt enemmän kuin tarpeen, sillä häijyt merirosvot ovat valtaamassa paratiisisaarta. Hädän ollessa suurin Nim keksii pyytää suosikkikirjojensa sankarin, Alex Roverin, apuun. Hän vain ei tiedä totuutta Alexin todellisesta henkilöllisyydestä. Alex Rover kirjojen takana on nimittäin Alexandra Rover (Jodie Foster) joka elää suurkaupungissa pelokkaana erakkona. Kaikista peloistaan huolimatta Alexandra päättää lähteä pelastamaan ihailijaansa saarelta, mutta matka sinne ei olekaan likimainkaan niin helppo miltä ensin näyttää…

Nim ja salainen saari (2008, Yhdysvallat) on laadukkaista produktioistaan tunnetun Walden Median tuotantoa, eli saman yhtiön, joka on loihtinut mm. Narnian tarinoiden maailman elokuvayleisölle. Nimin ohjaajina toimivat aiemmin lähinnä käsikirjoituksia rustanneet Mark Levin ja Jennifer Flackett (mm. Matka maan keskipisteeseen 3D). Hyvin onnistuneen ohjauksen myötä tarinaan on löytynyt raikasta sisältöä. Nimin seikkailut eivät myöskään sisällä ainaista väkivaltaa, ja kerrankin tarina onnistuu oikeasti opettamaan, etenkin perheen pienimmille katsojille, monenlaisia tärkeitä asioita. Nim ja salainen saari kehottaa ennen kaikkea pääkaksikkonsa, Nimin ja Alexandran välityksellä, olemaan oman elämänsä sankari.

Oscar-ehdokas Abigail Breslin (Little Miss Sunshine) onnistuu roolissaan todella hyvin. Breslin osaa näytellä valloittavasti niin avutonta kuin myös rohkeaa ja ylpeää isin pikku tyttöä, jota merirosvotkaan eivät onnistu ajamaan pakosalle. Myöskään Nimin isän roolissa esiintynyt Gerald Butler (P.S. Rakastan sinua) ei ansaitse suorituksestaan huonoa arvosanaa. Butlerin tulkinta esimerkillisestä isästä, joka tahtoo päästä takaisin tyttärensä luo keinolla millä hyvänsä, on mainio esikuva jokaiselle. Alexandra Roverin roolissa harvinaisesti seikkailukomediassa mukana oleva Oscar-voittaja Jodie Foster saa myöskin täyden tunnustuksen työstään. Ulkomaailmaa pelkäävä Alexandra näyttää Fosterin välityksellä, että pahimmatkin pelot ovat voitettavissa. Kyseessä on tätä nykyä yhden elokuvan per vuosi -tahdilla filmaavan Fosterin ainoa roolisuoritus vuonna 2008.

Nim ja salainen saari, joka on kuvattu Australian upeissa maisemissa, on juoneltaan todella onnistunut ja koukuttaa mukaansa välittömästi. Koko perheelle suunnattu seikkailuelokuva etenee vauhdikkaasti eteenpäin eikä takkuile missään vaiheessa paikallaan. Tämänlaisia elokuvia toivoisi valmistettavan enemmänkin. Nim ja salainen saari on puolelleen valloittava seikkailu kaikenikäisille, myös perheen vanhimmille, vaikka ikäraja takakannessa onkin 7 vuotta.

DVD: Kuvanlaatu on silmämääräisesti hyvä (2.35:1). Äänimaailmassa on monta eri vaihtoehtoa: halutessaan Nimin seikkailut voi katsastaa DD 2.0 tai 5.1. tilaäänellä. Myöskin puheen saa valittua peräti neljän eri kielen väliltä (englanniksi, norjaksi, tanskaksi ja ruotsiksi, mutta ei valitettavasti suomeksi).

Lisämateriaaleihin on niin ikään jaksettu panostaa melko hyvin. Dvd:ltä löytyy niin poistetut kohtaukset kuin kommentit elokuvan tekemisestä. Working on Water kertoo millaista oli tehdä vedessä tehtyjä kohtauksia. Mukana on myös Nim’s Friends jossa kerrottaan Nimin eläinystävistä ja niiden kanssa tehdyistä kuvauksista. Abigail’s Journey puolestaan valottaa Abigailin tarinaa kuvausten aikana.

Teksti © 2009 Tuomo Keskinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202