Neljä joulua yhdessä päivässä

Four Christmases (2008)

| DVD
  • 2

Reese Witherspoonin ja Vince Vaughnin tähdittämä hajuton ja mauton komedia, jossa kaivellaan lapsuuden traumoja.

julkaistu 2009-11-20 / päivitetty 28.10. klo 08:08

KUVA 4

Katy Mixon ja Jon Favreau
Katy Mixon ja Jon Favreau 

KUVA 3

Ja tapahtui niinä päivinä...
Ja tapahtui niinä päivinä... 

KUVA 2

Dwight Yoakam ja Mary Steenburgen
Dwight Yoakam ja Mary Steenburgen 

KUVA 1

Reese Witherspoon, Vince Vaughn ja oksuvauva
Reese Witherspoon, Vince Vaughn ja oksuvauva  

Neljä joulua yhdessä päivässä

Ohjaus Seth Gordon
Näyttelijät Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek, Jon Voight, Jon Favreau, Mary Steenburgen, Katy Mixon, Tim McGraw, Dwight Yoakam, Kristin Chenoweth
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 88 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Birnbaum/Barber, New Line Cinema, Ott Medien, Spyglass Entertainment, Type A Films, Wild West Picture Show Productions, FS Film
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Elokuvassa Neljä joulua yhdessä päivässä lähinnä lyhytelokuvia aiemmin ohjannut Seth Gordon on yhdessä käsikirjoittajien Matt Allenin ja Caleb Wilsonin kanssa tarttunut teemoihin, jotka olisivat parhaassa tapauksessa voineet päätyä osaksi hauskalla tavalla realistisia ongelmia käsittelevää elokuvaa. Lähtökohtana ovat naistenlehtien sivuilta tuttu problematiikka siitä, voiko lapseton aikuinen itse päättää kuinka joulunsa viettää, kuinka monessa kodissa vieraillaan ja missä kulloisenakin joulun pyhistä. Realistisuus kuitenkin uhrataan kärjistäen suurin osa hahmoista karikatyyreiksi.

Tarinassa siis dinkkupariskunta Kate (Reese Witherspoon) ja Brad (Vince Vaughn) karkaavat joka joulu kahdestaan ulkomaille välttääkseen vaivaannuttavan kierroksen eronneiden vanhempiensa koteihin. Tänä vuonna suunnitelma kuitenkin kariutuu ja rundi perheen parissa on väistämätön. Bradin veljet Denver ja Dallas (Jon Favreau ja Tim McGraw) ovat moukkamaisia, väkivaltaisia imbesillejä. Bradin New Age -henkinen äiti Paula (Sissy Spacek) taasen heilastelee miehen lapsuudenystävän kanssa. Katea puolestaan odottavat Courtney-sisaren (Kristin Chenoweth) vauvan kaaressa lentävät oksennukset, nolot lapsuusmuistelot ja limaiseen pastori Philiin (Dwight Yoakam) ihastunut vamppi-äiti Marilyn (Mary Steenburgen). Riemua revitään myös joulukuvaelmaan osallistumisesta, epäonnisesta antennin asennuksesta, pomppulinnaan liittyvästä lapsuuden traumasta ja vaivaannuttavista seurapeleistä. Loput tietää katsomattakin. Kaiken tämän kurimuksen keskellä pääpari tajuaa eläneensä valheessa ja muuttaa mieltään naimisiin menosta ja lapsen hankkimisesta.

Huolimatta siitä, että tekijöiden mielikuvitus estää parisuhde- ja perheteemojen uudenlaisen käsittelytavan elokuvan suurin puute on komedian väkinäisyys. Neljä joulua yhdessä päivässä kirvoittaa korkeintaan hymähdyksen tai pari. Samalla on yritetty tehdä edes jollain tasolla koskettavaa ihmissuhdedraamaa, josta sitten tietysti puuttuvat tunne ja syvyys, koska koheltaminen ei jättänyt aikaa rakentaa hahmoista moniulotteisia toimijoita. Kaiken kukkuraksi elokuvasta ei tule mukava jouluinen mieli. Sitä eivät lopussa epäloogisesti rauhoittuvat ja normalisoituvat sivuhahmot tai jouluinen lavastus pelasta.

Joka tapauksessa Neljä joulua yhdessä päivässä on juuri sellainen elokuva, johon moni pariskunta tässä marras-joulukuussa videovuokraamossa tarttuu. Se on päällisin puolin mukiinmenevä kakku sekä näyttelijöidensä, genrensä että teknisen toteutuksensa puolesta. Hajuttomana ja mauttomana kaikkine kliseinensä Neljä joulua yhdessä päivässä kuitenkin edustaa elokuvan vastinetta easy listening -musiikille, joka ei periaatteessa ärsytä ainakaan kovin paljon ja joka toimii kompromissina, mutta ei jää myöskään mieleen. Välillä voisi miettiä olisiko meillä sittenkin jotain parempaa tekemistä. Samaa voisivat kysyä itseltään elokuvaan pestatut nimekkäät näyttelijät, jotka tuskin saavat tuotoksestaan palkkapussia suurempaa tyydytystä. Esimerkiksi John Voight vaikuttaa erehdyttävästi siltä kuin setä olisi repäisty mukaan jonkun toisen elokuvan kahvitauolta vetäisemään parit vuorosanat. Pääosien esittäjillä Vince Vaughnilla (Old School, 2003, The Break-Up, 2006) ja Reese Witherspoonilla (Walk the Line, 2005) luulisi heilläkin olevan jo harjaantuneemmat silmät roolien valinnassa.

DVD: Kuvan- ja äänenlaadultaan FS Filmin julkaisu täyttää hyvin perusvaatimukset. Kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 1.78:1:n kuvasuhteella ja ääni toistuu tutusti Dolby digital 5.1 muodossa. Lisämateriaali on yhtä kliseinen kuin elokuva tarjoillen sen tavallisen gag reelin (joka ei ole hauska), trailerin ja poistettuja kohtauksia.

Teksti: © 2009 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202