Näin koulutat lohikäärmeesi

How to Train Your Dragon (2010)

| Blu-ray ja DVD
  • 3

Cressida Cowellin kirjaan perustuvassa animaatiossa nuori viikinkipoika ystävystyy lohikäärmeen kanssa.

julkaistu 2010-11-04 / päivitetty 04.11. klo 09:09

KUVA 4

Astrid
Astrid 

KUVA 3

Viikinkiturjakkeet Raivo ja Aimo
Viikinkiturjakkeet Raivo ja Aimo 

KUVA 2

Hikotus ja viikinkivermeet
Hikotus ja viikinkivermeet 

KUVA 1

Hikotus ja Hampaaton vauhdissa
Hikotus ja Hampaaton vauhdissa 

Näin koulutat lohikäärmeesi

Ohjaus Dean DeBlois ja Chris Sanders
Näyttelijät Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrera, Craig Ferguson, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig, T.J. Miller
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray ja DVD

DreamWorksin Näin Koulutat Lohikäärmeesi (2010) -elokuvan keskiössä ovat helppo ja suorasukainen huumori ja vauhdikas taisteluun ja kilvoitteluun keskittyvä kuvallinen ärsyke. Aihe on jännittävä ja erityisesti lapsikatsojaa miellyttävä. Kiperät asiat taasen käsitellään pintapuolisesti ja melko ennalta-arvattavasti eikä aikuista katsojaa pyritä tosissaan herättelemään etenkään tunnepuolella. Toiminnantäyteiseen elokuvaan uppoutuminen on silti varsin mahdollista, eikä Näin Koulutat Lohikäärmeesi ole siinä mielessä hassumpi valinta perheen yhteiselle leffahetkelle.

Elokuva keskittyy kasvutarinaan, jossa nuori viikinki joutuu kasvotusten pelätyimmän lohikäärmelajikkeen Yön raivon kanssa. Intuition ohjaamana poika toimii vastoin opetuksia ja ystävystyy arvaamattoman, mutta vekkulin otuksen kanssa ja nimeää sen Hampaattomaksi. Hikotus (engl. Hiccup) (ääninäyttelijöinä originaaliversiossa Jay Baruchel (Tropic Thunder, 2008) ja suomeksi Aksu Palmén) on pieni ja hieman säälittävä tapaus. Hurjan viikinkipäällikkö Aimo Mahtimurikan (Stoick the Vast (Gerard Butler ja Jarmo Mäkinen)) pojaksi hän ei ole lähellekään sellainen manttelinperijä, jota isäpappa on toivonut. Myöskään yhteisö, romanttisen kiinnostuksen kohde Astrid (America Ferrera ja Iina Kuustonen) mukaan lukien, ei pidä poikaa kovin suuressa arvossa.

Viikinkien ja lohikäärmemytologian yhdistäminen juontaa juurensa Cressida Cowellin lastenkirjaan. Aihe vaikuttaa jos ei mahdottoman omintakeiselta niin ainakin jännittävältä katalysaattorilta kokoperheen animaatioelokuvalle. Kuitenkin osa tarinan potentiaalista on hukattu perusasetelmaa ja keskeisiä hahmoja muokkaamalla. Olipa vertailu reilua tai ei, elokuva ei siis ole järin uskollinen kirjalle, ja harmillista kyllä muutokset vaikuttavat negatiivisesti tarinan ja hahmojen toimivuuteen ja tuoreuteen.

Cowellin tarina on poikien seikkailu kuralla ja pikkuröyhkeyksillä höystettynä ja paikoin kipeäkin kuvaus kasvamisesta pojasta mieheksi kulttuurissa, jossa heikkoutta ei sallita. Poliittisen korrektiuden nimissä elokuvaversiossa nähdään myös nykykulttuurin rakastamia, sisukkaita tyttöjä, jotka useimmiten jättävät pojat kakkosiksi. Etenkin Astridin hahmo on tylsä ja kliseinen ja ihastumista kuvaava sivujuonne täysin tarpeeton. Elokuvantekijät ovat myös vaihtaneet kirjan hauskat, törkeyksiä suoltavat, uppiniskaiset lohikäärmeet, joiden koulutus on osa viikinkien aikuistumisriittiä, perinteisempään vastakkainasetteluun ihmisen ja luonnon välillä.

Monipuolisen animaatiotaustan omaavat ohjaajat Dean DeBlois ja Chris Sanders (Lilo & Stitch, 2002) ovat toteuttaneet teknisesti varsin hienon kokonaisuuden, jonka teatteriversiossa 3D-tekniikkaa on käytetty elokuvaan saumattomasti sulautuvalla, ei itsetarkoituksellisella, tavalla. Kuitenkin animaatiotyön taidokkuus pääsee paremmin oikeuksiin kotikatselussa. Kun katsomisrasitteina ei ole edes ajoittaisia epätarkkuuksia pääsevät myös näyttelijöiden taidot ja elokuvan huumori paremmin esille. Lohikäärmehahmot ovat yleisesti ottaen värikkäitä ja kekseliäästi esitettyjä.

Originaaliversiossa huomio kiinnittyy dialogin osalta lähinnä omituiseen murrevaihteluun, jonka pääperiaatteen mukaan aikuiset viikingit puhuvat skottimurretta ja lapset amerikanenglantia. Viikinkien ja skottirekisterin sekoittaminen on jo itsessään jokseenkin outoa, mutta sukupolvierojen merkitseminen murrevaihtelulla kuulostaa jo jokseenkin älyvapaalta.

K-11 -ikäsuositus olisi voinut olla alempikin, vaikka toimintakohtauksiin tietty säikyttelyelementti sisältyykin. Viikinkien taistelukulttuuri ja väkivaltainen suhtautuminen lohikäärmeisiin on esitetty siinä määrin leikkisästi, että Pokémon-sukupolvi selvinnee elokuvasta erinomaisesti.

Blu-ray ja DVD: Paramount on tehnyt elokuvasta kahden levyn julkaisun (kuvaformaattina 2.35:1 anamorfinen laajakuva, ääniraitoina 5.1 Dolby TrueHD ja DD 5.1). Blu-ray versio kerää laatunsa puolesta täydet pisteet, DVD:kin varsin hyvät.

Erityisesti kuvanlaatu vaikuttaa oleellisesti jopa elokuvan kokonaisarvosteluun. Animaatiotyön tarkkuus ja ammattitaito, jolla elokuva on tehty pääsevät kotikatselussa yllättäen aivan eri lailla oikeuksiin kuin teatterilevityksessä. Huomio kiinnittyy yksityiskohtien upeuteen, valon ja varjojen käyttöön ja luonnonelementtien taidokkaaseen jäljentämiseen. Kaiken kaikkiaan elokuvaan uppoutuminen on helpompaa ja nautinnollisempaa eikä hahmojen ohuuskaan enää niin haittaa.

Blu-ray -levylle on lisätty ekstroja runsaalla kädellä. Useilla kielillä toistuvien kommenttiraitojen, kirjailijan ja elokuvan näyttelijöiden haastattelujen sekä stroyboardien esittelyn lisäksi mukana on myös interaktiivista hauskaa mm. Opi piirtämään Hampaaton ja Viikinkipersoonallisuustesti -osiot (tosin ilman suomenkielistä tekstitystä). DVD:llä lisämateriaalia on huomattavasti kitsaammin.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202