Tällä kertaa hakkeroidaan säätä! Lähes kolme tuntia pitkä sci-fi-kalkkuna. Pääosassa Mr. Dawson’s Creek.
Myrsky (The Storm, 2009) on kaksiosainen TV-sarja, mutta DVD-julkaisuun se on leikattu elokuvaksi. Kuvallisissa valinnoissa on apinoitu huippusuosittua 24-sarjaa ja temaattisesti hakeudutaan ajan hengen iholle eli ilmastokysymykseen.
Kyse on vanhasta kunnon moraliteetista. Ihmisen ei pidä valjastaa luontoa omien tarkoitusperiensä palvelukseen, vaikka kokisikin itsensä luomakunnan kruunuksi ja mandaatti olisi Raamatusta. Yritys vaikuttaa luonnonkulkuun on ”epäluonnollista”, koska luonnossa vallitsee harmonia.
Elokuva nivoutuu myös amerikkalaisten teknotrillereiden perinteeseen. Nyt ei juosta kilpaa ydinaseen laukaisujärjestelmään pureutuvan viruksen kanssa vaan sään. Ilmatieteellinen hörhövirasto on rahoitusta vastaan luvannut puolustusvoimille lyömättömän aseen: keinon kontrolloida säätä. Joten hakkeroidaan säätä, leikataan ilmakehän ylintä kerrosta.
Kolmas juonne on miehen ajojahti. Sääprojektia vetäneen tohtori Kirkin (James Van Der Beerk) perään lähetetään tappajat, koska idealistinen mies aikoo kertoa medialle totuuden. Käytännössä ajojahti koostuu siitä, että Kirkin kanssa asioineet pistetään kylmäksi. Hänet lavastetaan murhaajaksi (kohtaus on Psyko-pastissi) ja muut napataan uzeilla.
Sään hakkeroinnin seurauksena jättimyrsky tekee tuloaan. Kirkillä on mahdollisuus estää tuho, hänen kollegansa vain pahentavat tilannetta. Rajuilma pudottaa näkökulman ruohonjuuritasolle. Luonto päästään kuvaamaan slasher-hirviöksi: hurrikaanit ilmestyvät tyhjästä, salamat käyttävät ihmisiä maalitauluina, vettä ryöppyää ja tuuli iskee ikkunat sisään. Jännitettä johdetaan sivutarinan kautta, missä ambulanssikuskin vaimo uhkaa synnyttää keskellä ääriolosuhteita.
Kirkin rinnalle keskiöön nousee Williams (Marisol Nichols), joka on nähtävästi kaupungin ainut murhaetsivä. Hänen mietteliäitä kasvojaan kuvataan aina kun ollaan puimassa teloitusten jälkipyykkiä. Rakenne on puisevan identtinen kohtauksesta toiseen: tappo, jota seuraa leikkaus rikospaikan rajattuihin johtolankoihin ja Williamsin mietteliäisiin kasvoihin — todellisuus.
Tavallinen otos kestää rauhattomasti kolmisen sekuntia. Kamera on jatkuvassa liikkeessä, se joko pyörii ympyrää tai liukuu. Hektisyyden sijaan vaikutelma on töksähtelevä, amatöörimäinen. Ylileikattu ulkokuori on suoranainen parodia — kohtaus puhelimessa hajotetaan kymmeneen otokseen, ettei katsoja jää kuuntelemaan dialogia.
Yhtä mielivaltaisesti sekaan upotetaan värifilttereitä ja kuvan vääristymiä. Niillä yritetään julkituoda jahdatun Kirkin henkinen ja fyysinen olotila, mutta James Van Der Beek näyttelee yhä samaa roolia kuin Dawson’s Creekissa. Televisionäyttelijä Treat Williams (Everwood) on taas tuhlattu roiston rooliin, joka on käsikirjoituksellisesti onneton cocktail nietzscheläistä yli-ihmistä ja korruptoitunutta byrokraattia.
Myrsky olisi vaatinut tiivistämistä, sillä nyt sen katsominen on suoranaista ajantuhlausta. Tämä torso ei toimi punnittuna elokuvana eikä toisaalta TV-sarjanakaan — hahmoista ei keretä toiston kautta luomaan vanhoja tuttuja, joiden pariin palata, vaikka tarjottu seura olisikin yllätyksetöntä ja tämä etukäteen tiedossa.
DVD: Myrskyn suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film. Julkaisu on teknisesti pätevä — 16:9 anamorfinen laajakuva, 2.0 englanti — mutta ei sisällä lisämateriaalia. Tekstitykset suomeksi, norjaksi, ruotsiksi ja tanskaksi.
Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA