My Enemy's Enemy

My Enemy's Enemy (2007)

| DVD
  • 2

Kevin Macdonaldin luoma dokumentti kertoo CIA:n tukeman natsikuulustelija Klaus Barbien monivaiheisen tarinan.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2010-04-15 / päivitetty 29.04. klo 00:12

KUVA 3

My Enemy's Enemy
My Enemy's Enemy 

KUVA 2

Klaus Barbie
Klaus Barbie 

KUVA 1

Klaus Barbie
Klaus Barbie 

My Enemy's Enemy

Ohjaus Kevin Macdonald
Näyttelijät Klaus Barbie, René Hardy, Jacques Vergès, Robert Badinter
Maa Ranska / Iso-Britannia
Pituus 84 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Wild Bunch, Yalla Film ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Skotlantilaisen Kevin Macdonaldin vuonna 2003 ohjaama Touching the Void kertoi dokumenttielokuvan ja fiktioelokuvan keinoja yhdistellen kahden vuorikiipeilijän uskomattoman selviytymistarinan. Elokuva onnistui rakentamaan muutamaa yksinkertaista elementtiä hyödyntäen suorastaan huimaavan jännittävän tunnelman. Niukkuuden ja tiiviyden sijaan vuoden 2007 My Enemy’s Enemy luottaa runsauteen. Se yhdistelee journalistisella eetoksella arkistokuvaa ja haastattelumateriaalia niin monesta eri lähteestä, että katsojan tarkkaavaisuus laitetaan hetkittäin todella koetukselle.

My Enemy’s Enemy kertoo saksalaisen Klaus Barbien tarinan. Barbie toimi toisen maailmansodan aikaa natsien kuulustelijana ja oli tunnettu kovista kidutusmenetelmistään. Ranskassa toimiessaan Lyonin Gestapon päällikkönä hän sai lisänimen ”Lyonin teurastaja”. Kuuluisin Barbien kuulustelun ja kidutuksen kohteeksi joutuneista henkilöistä oli Ranskan vastarintaliikkeen johtohahmo Jean Moulin, josta myöhemmin tehtiin kansallissankari. 1944 Barbie määräsi Izieun orpokodin 44 juutalaislasta lähetettäväksi Auswitchiin.

Sodan jälkeen Barbiesta tuli Yhdysvaltain armeijan tiedustelupalvelu CIC:n agentti. Kylmän sodan kommunisminvastainen ilmapiiri sai länsimaat turvautumaan Barbien kaltaisiin ”vihollisten vihollisiin”, joilla uskottiin olevan paljon ensikäden tietoa kommunisteista ja niiden toimintamenetelmistä. Ranskan vaatiessa Barbieta luovutettavaksi CIC käytti hyväkseen Vatikaanin oikeistopappien ideoimaa ratline-projektia, jossa arvovallan suojissa salakuljetettiin katolisia antikommunisteja pois Euroopasta. Barbie päätyi perheineen Boliviaan ja sai uudeksi nimekseen Klaus Altmann.

Boliviassa Barbie toimi muunmuassa CIA:n ja armeijan vallankaappauksen seurauksena Bolivian presidentiksi nimitetyn René Barrientosin välikätenä. Myöhemmin hän hyödynsi pitkän linjan kokemustaan kuulustelijana ja kiduttajana työväenliikkeen puolustajiin ja opettajiin, jotka Barbien silmissä edustivat kommunisteja. Barbien uskotaan myös avustaneen CIA:ta Che Guevaran kiinniottamisessa. Vuonna 1987 Barbie lopulta tuomittiin Ranskassa elinkautiseen vankeuteen toisen maailmansodan aikaisista rikoksistaan. Hän kuoli vankilassa neljä vuotta myöhemmin leukemiaan.

Teknisesti korkeatasoinen dokumentti vyöryttää katsojan eteen tiivillä tahdilla arkistokuvaa ja lukemattomia puhuvia päitä. Haastatteluissa historioitsijat, journalistit, valtiomiehet ja kiduksen uhrit kertovat tapahtumiin liittyviä tietojaan ja kokemuksiaan. Macdonald itse toimii dokumentissa kertojana. Hänen roolinsa painottuu elokuvan alkupuoleen, jolloin hän kertoo toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista.

My Enemy’s Enemy pyrkii sekä piirtämään henkilökuvan poikkeuksellisen julmasta ihmisestä, että kartoittamaan erityisesti Yhdysvaltain intressejä ”vihollisten vihollisten” hyödyntämisessä. Näissä pyrkimyksissään se kuitenkin jää molemmissa hieman puolitiehen. Barbiesta piirtyy lopulta melko pinnallinen ja virallinen kuva, eikä dokumentti pääse hänen persoonaansa lähelle. Tämä johtuu osittain siitä, että hänestä kerrottaan aina toisen käden kautta. Toisaalta dokumentista puuttuu myös kokoava ja asioita terävästi analysoiva ote, jonka seurauksena aineiston suuresta tietomäärästä olisi ollut helpompi saada enemmän irti.

Lopulta vaikuttaa siltä, että Macdonald ei ole tällä kertaa saanut kesytettyä runsasta materiaaliaan riittävän napakaksi kokonaisuudeksi. Hyvästä ideasta ja varmanoloisesta teknisestä toteutuksesta huolimatta dokumentti jättää täyteen ahdetun ja tukkoisen olon. Ehkä vähemmän olisi ollut tälläkin kertaa enemmän.

DVD: Arviokappaleen toimitti Scanbox Entertainment. Kuvaformaattina on 1.78:1 ja ääniraitana Dolby Digital 2.0. Lisämateriaalin puolesta julkaisu on vaatimaton. Mukaan on laitettu ainoastaan muutama traileri.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202