Muuttohaluton poikamies

Failure to Launch (2006)

| DVD
  • 1

35-v Tripp asuu yhä vanhempiensa luona. Vanhemmille homma kuitenkin riittää ja hätiin kutsutaan eräänlainen ihmissuhde-expertti, Paula.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 11.06. klo 15:03

KUVA 2

Matthew McConaughey ja Sarah Jessica Parker
Matthew McConaughey ja Sarah Jessica Parker 

KUVA 1

Matthew McConaughey ja Sarah Jessica Parker
Matthew McConaughey ja Sarah Jessica Parker 

Muuttohaluton poikamies

Ohjaus Tom Dey
Näyttelijät Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker, Kathy Bates, Zooey Deschanel
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Paramount Pictures ja Scott Rudin Productions.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

35-vuotias Tripp asuu yhä vanhempiensa luona ja mikäs siinä kun palvelu pelaa kuin hotellissa: Aamupannarit nenän eteen, pyykit pesuun ja sitä rataa. Vanhemmille homma alkaa kuitenkin riittää ja hätiin kutsutaan eräänlainen ihmissuhde-expertti, Paula, joka on erikoistunut pistämään vipinää poikamiesten muuttoaikeisiin. Puolitoistatuntisen verran ”jännitetään” lopputulosta ja käteen ei jää kuin muutama kulunut vitsi.

Oikeasti: Neljääkymmentä käyvä poikamies yhä vanhempiensa luona. Mikä surkimus, jopa jenkkien mitta-asteikolla! Kyllähän Yhdysvalloissa eläminen maksaa, yksiön vuokra kaupunkialueella saattaa olla yli tuhat dollaria kuussa ja rahaa palaa suomalaiseen elämäntyyliin nähden muutenkin enemmän. Tämä huomioon ottaen elokuvan idea on todella syvältä. Ei auta, että tekijät kertovat ongelman olevan ihan arkipäivää Jenkkilässä. Saattaa hyvinkin olla totta, mutta Matthew McConaugheyn (Sahara, EdTv) esittämä Tripp viettää vieläpä niin rempseää elämäntyyliä, että touhu valahtaa jo hömppäkomedian puolelle. Työkseen Tripp on kauppaavinaan veneitä, ajelee kivalla sporttiautolla ja hengaa kavereidensa kanssa 24 tuntia vuorokaudessa. Get real!

En yleensä anna elokuville sapiskaa näin roisilla kädellä, mutta nyt se on jo suoranainen kansalaisvelvollisuus. Aloitetaanpa ruotiminen siis aivan alusta. Muuttohaluttoman poikamiehen sekaan on ollut ihan pakko mahduttaa kohtauksia, joilla ei ole mitään tekemistä muiden tapahtumien kanssa. Tämän lisäksi sorrutaan myös todelliseen mauttomuuteen joista kaikkein räikein on linnun elvytys suusta suuhun puhaltamalla. Ei kukaan ole kuullut lintuinfluenssasta? Onko (lapsille) todella tarpeen näyttää jotain näin älytöntä? Puhumattakaan siitä, että leffassa ammutaan lintua, kiusataan oravaa ja niin edelleen. Samaan lentohiekkaan on astunut myös Elokuvatarkastamo, jonka mielestä seksi, roisi kiroilu, ammuskelu ja yleinen pöhköily on K7 luokituksen arvoista.

Entäs sitten ne näyttelijät? Ei heru lisäpisteitä. Pirteän suorituksen tekee ainoastaan Trippin isää näyttelevä Terry Bradshaw, joka sai roolin itsensä Robert Duvallin kieltäydyttyä. Kathy Bates (Piina, About Schmidt) perheenäitinä ei onnistu aivan odotetulla tavalla. Päärooleissa hömppäävät McConaughey ja Sarah Jessica Parker (Sinkkuelämää) ovat jo suoranaisia pettymyksiä. Pöljällä murteella leffasta toiseen länkyttävä McConaughey ilmeisesti täyttää studion kanssa tekemäänsä sopimusta ja Parker on aivan liian vanha tähän rooliin (41). Parin välillä ei ole pienintäkään kipinää, mutta ei sen väliä, sillä eipä ole käsikirjoituksessakaan.

Nyt kun otin käsiksen puheeksi niin loppuun on aivan pakko mainita, että käsikirjoittajakaksikko Matt Ember & Tom J. Astle voisi seuraavalla kerralla käyttää vähemmän suoria kopiointeja mm. Mies ja alaston ase -elokuvista. Ne vitsit toimivat silloin joskus, mutta nykyään samoille kierrätyksille ei jaksa nauraa kukaan. Tuotantovaiheessa on ilmeisesti käynyt niinkin, että on huomattu keston jäävän pahasti alikanttiin ja se ikään kuin paistaa kasvoille koko leffan ajan: Muuttohalutonta poikamiestä on pitkitetty niin tökerösti, että ihan pahaa tekee. Ohjaaja Tom Dey ei ole tilanteen tasalla, enkä kyllä ihmettele pätkän vertaa kun katsoo miehen aikaisempia tekeleitä (mm. Shanghai Noon).

Muuttohaluton poikamies on komedia, joka yrittää olla välillä vakava ja välillä mukamas tarkoituksellista överiksi vetämistä. Muuten ok, mutta lopputulos on kyllä täysi vahinko. Elokuva on tylsä, ennalta-arvattava ja jopa suomennettu huonosti, mutta onneksi hyvä poppi soi taustalla ja lisämateriaaleista löytyy pientä yritystä.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202