Mustesydän

Inkheart (2008)

| Blu-ray
  • 2

Mustesydän kertoo fantasiatarinan miehestä, jolla on kyky herättää fiktiivisiä kirjojen hahmoja eloon.

julkaistu 2009-08-03 / päivitetty 10.08. klo 09:09

KUVA 4

Helen Mirren ja Eliza Hope Bennett
Helen Mirren ja Eliza Hope Bennett 

KUVA 3

Mortimer pahisten keskellä
Mortimer pahisten keskellä 

KUVA 2

Brendan Fraser ja Paul Bettany
Brendan Fraser ja Paul Bettany 

KUVA 1

Brendan Fraser
Brendan Fraser 

Mustesydän

Ohjaus Iain Softley
Näyttelijät Brendan Fraser, Sienna Guillory, Eliza Hope Bennett, Paul Bettany, Helen Mirren, Andy Serkis, Jim Broadbent
Maa Saksa / Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 New Line Cinema ja Internationale Filmproduktion Blackbird Dritte
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Brendan Fraser esittää Mortimer Folchartia, jolla on harvinainen ja taianomainen kyky: hän pystyy halutessaan herättämään lukemiensa kirjojen hahmot eloon. Siunaukselta kuulostava kyky on ollut kirjoja rakastavalle Mortimerille kaikkea muuta kuin unelma, nimittäin aina kun satumaailmasta tuo jotain todelliseen maailmaan, satumaailma ottaa vastaavasti todellisesta maailmasta yhden henkilön kirjan maailmaan. Tällä tavalla Mortimer menetti vaimonsa Resan (Sienna Guillory), kun hän luki ääneen kirjaa nimeltään Mustesydän. Siitä lähtien Mortimer on etsinyt toista kopiota Mustesydämestä, ja unelmoinut vaimonsa takaisin tuomisesta, eikä ole lukenut ääneen yhtäkään kirjaa.

Eräänä päivänä Mortimer selailee kirjoja 12-vuotiaan tyttärensä Meggien (Eliza Hope Bennett) kanssa antikvariaatissa ja törmää siihen suurimpaan aarteeseen: Mustesydän-kirjaan. Samalla kuvioihin ilmestyvät monet hahmot, jotka Mortimer aikoinaan vahingossa kirjasta vapautti, etunenässä kirjan pahis, Capricorn (Andy Serkis). Capricorn kaappaa Meggien ja vaatii Mortimeria käyttämään kykyjään tuodakseen Capricornin pahis-kaverit satumaailmasta todelliseen maailmaan. Taistelussa pahoja voimia vastaan Mortimer saa apua tädiltään Elinorilta (Helen Mirren) ja ystävältään Dustfingeriltä (Paul Bettany), joka on niin ikään kotoisin Mustesydän-kirjasta.

Cornelia Funken samannimiseen fantasiaromaaniin perustuva Mustesydän on lähes täydellisesti erikoisefektien varaan rakennettu lapsenmielinen seikkailu. Juoni on korni ja tarina on mitä ilmeisemmin menettänyt matkallaan kirjasta valkokankaalle melkoisesti, sillä juonessa on lukemattomia epäselvyyksiä ja epäuskottavuuksia. Tarinasta katoaa se vähäinenkin vetovoima siinä vaiheessa, kun nokkela katsoja keksii, että oikeastaan kaikki päähenkilöiden ongelmat olisivat selvitettävissä yhdellä ainoalla teolla. Valitettavasti elokuvan henkilöhahmot eivät tätä seikkaa keksi.

Pienen armeijan kokoinen erikoisefektitiimi tekee kuitenkin työnsä hyvin. Paikoitellen Mustesydän näyttää huikaisevan hienolta ja CGI-efektit on tehty viimeisen päälle. Mutta mitäpä se hyödyttää, kun kokonaisuutena koko homma tuntuu niin huolimattomasti kyhätyltä.

Isoilla palkkashekeillä mukaan on houkuteltu taitavia ja nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Jim Broadbent (esitää Mustesydän-kirjan kirjoittajaa Fenogliota), Paul Bettany, Andy Serkis ja hyvin pienessä cameo-roolissa vilahtava Jennifer Connelly (joka on muuten Paul Bettanyn vaimo). Kenelläkään heistä ei ole taitojensa arvoista roolihahmoa. Brendan Fraser on pääosassa niin laimea kuin näyttelijä olla ja voi. Hän näyttää lähinnä huolestuneelta alusta loppuun. Tällaiseen elokuvaa kantavaan rooliin olisi tarvittu karismaattisempi näyttelijä.

Tuskin syyllistyn varhaisnuorten ali-arviointiin, kun sanon, että Mustesydän saattaa ilahduttaa monia alle 15-vuotiaita. Elokuva on kuitenkin kielletty alle 11-vuotiailta, joten eipä tätä fantasiaseikkailua kovin monelle voi suositella.

Blu-Ray: FS Filmin Blu-Ray julkaisu on hyvää BR-tasoa, joskin Dolby TrueHD 5.1-ääniraita on yllättäen melko tunkkainen. Valittavana on myös perinteinen DD 5.1-ääniraita. 1.78:1-kuvasuhteen HD laajakuva on kristallinkirkas, kuten uusissa Blu-Ray-julkaisuissa on tapana.

Lisämateriaaleista löytyy kolme lyhyttä koostetta, joilla on pituutta yhteensä noin 20 minuuttia. “A Story From The Cast And Crew”-koosteessa näyttelijät, elokuvantekijät ja alkuperäisteoksen kirjoittaja Cornelia Funke, kertovat elokuvan tekemisestä nopeasti ja pintapuolisesti. “From Imagination to The Page”-koosteessa Funke jutustelee omasta visiostaan kirjailijana, ja “Eliza Reads to Us”-pätkässä Eliza Hope Bennett lukee katsojille pätkän Mustesydän-kirjasta. Kaiken kaikkiaan outo tapaus.

Levyn parasta antia ovat poistetut kohtaukset, joita löytyy melkein varttitunnin. Kaikki lisämateriaalit on tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202