Tässä muodoltaan puhtaasti amerikkalainen mutta silti venäläinen nuorten action Sanomalla.
Musta salama (2009) on nimellisesti venäläinen nuorten actionkomedia. Nimellinen siksi, että vaikka se sijoittuu Moskovaan ja siinä puhutaan venäjää, on sen muoto amerikkalainen. Klooni on puhdas.
Sanoma ja loppuratkaisu tosin hylkivät yhteiskunnan heittäytymistä kontrolloimattomaan markkinatalouteen. Se ei olekaan materialismin häpeilemätön sinfonia. Itse asiassa se on moralistisempi kuin moni sen 80-lukulaisista amerikkalaisista kantaisistä.
Raha määrää. Ahneus on hyväksi, jankuttivat 70-luvulla Hayek, 80-luvulla Gordon Gekko, nykyään jokainen ja tässä rikas arkkivihollinen. Alussa tytön saa iPhonella ja uudella kaaralla, lopussa riittää tunne. Onhan kyseessä fantasia.
Keskushahmo on köyhemmän perheen esikoinen, jolle isä ostaa syntymäpäivälahjaksi Volgan. Romu paljastuu hylätyksi neuvostoliittolaiseksi tiedeprojektiksi, lentäväksikin; raaka-aineen energian moninkertaistavan nanokatalysaattorin kantajaksi, jonka bisnesmies haluaa kaivaakseen timantteja maan alta.
Uusrikkaiden pahuutta edustaa timanttimies, kadonnutta humanismia pojan isä. Sankarin kasvutarina on pohjapiirros Hämähäkkimiehestä. Arkipäiväisten ongelmien — koulu, työ, raha, naiset, perhe — kanssa kamppaileva nuori mies viilettää halki suurkaupungin taivaan kuin Peter Parker New Yorkissa ikään.
Menestyksestä juopuneena hän on osasyyllinen läheisensä kuolemaan, mikä on Hämähäkkimiehen setä Benin kohtalon toisinto. Ystäväpiiri kärsii hänen alteregostaan, minkä vuoksi suurta voimaa hallussaan pitävä naamioi itsensä.
Ilmataisteluun ja romanttiseen pumpuliin päättyvästä elokuvasta on vaikea innostua, koska se on laskelmoitu myyntituote, jopa amerikkalaisen kasariviihteen metateos. Budjetti ei vain riitä lyömään uusimpia ironmaneja ja transformerseja, vaikka taustapiruna on Timur Bekmambetov tuottajana. Länsi voittaa jälleen.
Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA