Woody Allen -ekstra

Celebrity (1998), Jadeskorpionin kirous (2001), Hollywood Ending - Elokuvan päätepysäkki (2002) (2002)

| Blu-ray

Viikon lyhyissä arvioissa paketillinen Woody Allenia: kuva julkkiskulttuurista Celebrity, vain tyydyttävä rikoskomedia Jadeskorpionin kirous ja Hollywood-pilkka Hollywood Ending – Elokuvan päätepysäkk…

julkaistu 2011-11-17 / päivitetty 24.11. klo 13:01

KUVA 3

Hollywood Ending - Elokuvan päätepysäkki
Hollywood Ending - Elokuvan päätepysäkki 

KUVA 2

Jadeskorpionin kirous
Jadeskorpionin kirous 

KUVA 1

Celebrity
Celebrity 

Woody Allen -ekstra

Ohjaus Woody Allen
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Viikon 45/2011 lyhyissä DVD- ja Blu-ray-arvioissa paketillinen Woody Allenia: kuva julkkiskulttuurista Celebrity, vain tyydyttävä rikoskomedia Jadeskorpionin kirous ja Hollywood-pilkka Hollywood Ending – Elokuvan päätepysäkki.

Celebrity (1998) ★★★
Celebrity on Woody Allenin näkemys kuuluisuudesta, tai ehkä enemmänkin kuvaus kulttuurista, joka ahmii julkkiksia. Jos et ole julkkis, haluat julkkikseksi, tai ainakin käytät sievoisen osan ajastasi julkkisten seuraamiseen, niin mitä se kertoo yhteiskunnastamme ja kulttuuristamme? Elokuva on 90-luvulta, mutta aihe on entistä tuoreempi. Elokuvan pääosassa Kenneth Branagh imitoi Allenia. Muissa rooleissa, joissa näemme kuuluisuuden eri näkökulmista, on mm. Winona Ryder, Leonardo DiCaprio (ennen Titanic -tähteyttä), Charlize Theron, Judy Davis ja Joe Mantegna. Taitavasta näyttelijäkaartista ja kiinnostavasta käsikirjoituksesta huolimatta kokonaisuus jää epätasaiseksi tähtimosaiikiksi. Elokuvan suurin huti on Branagh pääosassa. Hämmentävä on myös Allenin ratkaisu kuvata elokuva mustavalkoisena, se tuntuu tällä kertaa täysin itsetarkoitukselliselta.

Antti Honkala

Blu-ray: Atlantic Filmin julkaisun (vko 45/2011) anamorfinen 1.85:1 -laajakuva on hyvälaatuinen. Ääniraitana pelkkä Dolby Digital 2.0. Lisämateriaaleja ei ole.

Hanki omaksi

Jadeskorpionin kirous (2001) ★★★
Woody Allenin 30-luvulle sijoittuva rikoskomedia on yksi Allenin ”vähemmän onnistuneista” komedioista, joka onnistuu silti huvittamaan – ainakin hetkittäin. Elokuvassa Allenin esittämä vakuutustutkija joutuu selvittelemään jalokiviryöstöä, mutta joutuukin itse pääepäillyksi. Vastaparin vanhanaikaiselle miehelle tarjoaa Helen Huntin esittämä firman moderni pomo, jonka kanssa Allen ottaa jatkuvasti yhteen. Huntin ja Allenin välillä ei ole suurta kipinää, ja elokuvan juoni on liiankin typerä ollakseen kiinnostava. Yksittäisten vitsien kavalkadina ja näppärän dialogin siivittämänä elokuva kuitenkin toimii siinä määrin, että sitä voi suositella ainakin Allenin ystäville. Silti, kun puikoissa on Allen ja näyttelijäkaarti näinkin hyvä (Allen, Hunt ja mm. Dan Aykroyd, Charlize Theron), pitäisi syntyä enemmän kuin keskivertokomedia.

Antti Honkala

Blu-ray: Atlantic Filmin julkaisun (vko 40/2011) anamorfinen 1.77:1 -laajakuva ei ole kirkkain mahdollinen, mutta erittäin terävä. Ääniraitana Allenille ominaiseen tyyliin taas pelkkä vaatimaton Dolby Digital 2.0. Lisämateriaaleja ei ole.

Hanki omaksi

Hollywood Ending – Elokuvan päätepysäkki (2002) ★★★
Heti Jadeskorpionin kirouksen jälkeen julkaistu Hollywood Ending kuuluu samaan kategoriaan edeltäjänsä kanssa: harmiton ja hetkittäin hauska, mutta Woody Allenin mittakaavassa korkeintaan tyydyttävä komedia. Allen itse esittää uransa ehtoopuolella sätkivää elokuvaohjaajaa Val Waxmania, joka menettää stressin vuoksi näkönsä. Tilanteesta tekee vielä oletettuakin hankalamman se tosiseikka, että hän on parhaillaan ohjaamassa elokuvaa, eikä hänellä ole varaa menettää tätä ehkä viimeiseksi jäävää tilaisuutta. Huonosta maineestaan huolimatta Hollywood Ending on itse asiassa omalla vaatimattomalla tavallaan varsin viehättävä komedia. Käsikirjoituksessa on omat oivalluksensa: sokkona elokuvaansa luotsaava, menestystä ja arvostusta janoava Hollywood-ohjaaja ei ole pelkkä vitsi, eivätkä Hollywoodiin kohdistuvat pilkat rajoitu pelkkään sieluttomaan ohjaajaan.

Antti Honkala

Blu-ray: Atlantic Filmin julkaisun (vko 45/2011) anamorfinen 1.77:1 -laajakuva on hyvälaatuinen. Ääniraitana pelkkä Dolby Digital 2.0. Lisämateriaaleja ei ole.

Hanki omaksi

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Petteri goes Guy Ritchie.

Petteri Kaniini: Kani karkuteillä Lue arvio »

Emily Blunt ja Noah Jupe

Hiljainen paikka Osa 2 Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202