Minä ja Orson Welles

Me and Orson Welles (2008)

| DVD
  • 3

Nuori näyttelijänalku kohtaa Orson Wellesin 1930-luvulle sijoittuvassa lämminhenkisessä draamassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-04-27 / päivitetty 09.06. klo 15:03

KUVA 3

Richard ja Orson Welles
Richard ja Orson Welles 

KUVA 2

Richard (Zac Efron) ja Sonja (Claire Danes)
Richard (Zac Efron) ja Sonja (Claire Danes) 

KUVA 1

Orson Welles (Christian McKay)
Orson Welles (Christian McKay) 

Minä ja Orson Welles

Ohjaus Richard Linklater
Näyttelijät Zac Efron, Christian McKay, Claire Danes, Ben Chaplin, Eddie Marsan
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 109 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008-2010 CinemaNX, Isle of Man Film Commission, Framestore, Hart-Lunsford Pictures, Detour Filmproduction, Cinetic Media, Fuzzy Bunny Films ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Minä ja Orson Welles

Ei kannata säikähtää DVD:n kansitekstiä “Zac is back – hotter than ever”. Minä ja Orson Welles (2008) on ihan oikea elokuva, jota nyt vaan on päätetty mainostaa lukiomusikaaleista tutun siloposken tähtikuvalla. Mielenkiintoinen strategia toki pakottaa kysymään, kuinka moni Zacin faneista ylipäänsä tietää, kuka Orson Welles on.

Lyhyenä vastauksena: jo parikymppisenä maailmanmaineeseen noussut Welles on eräs kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista elokuvaohjaajista. Työ teatterin ja radiokuunnelmien parissa vei ihmelapsen vain 24-vuotiaana Hollywoodiin, jossa valmistui peräkkäisinä vuosina kaksi elokuvakerronnan mestariteosta, Kansalainen Kane (1941) ja Mahtavat Ambersonit (1942). Taustalla oli RKO:n tarjoama ainutlaatuinen sopimus, johon sisältyi ohjaajan täydellinen taiteellinen vapaus.

Jo ennen Hollywoodia Welles oli kuitenkin tunnettu kulttuurivaikuttaja. Robert Kaplow’n romaaniin perustuva Minä ja Orson Welles sijoittuu vuoteen 1937, jolloin ohjaaja (Christian McKay) työskenteli intensiivisesti New Yorkissa radiossa ja näyttämöllä. Elokuva seuraa nuoren lukiolaisen, Richard Samuelsin (Zac Efron) kautta Wellesin päivitystä Shakespearen Julius Caesar -näytelmästä. Samuels saa produktiosta osan ja tempautuu keskelle ohjaajan omituista maailmaa.

Ajanjakso on kiehtova: sodan uhka toimii taustakankaana, mutta fokus on tiukasti Wellesin teatterimaailmassa. Viitteitä tulevaan viljellään, kun mestari mm. ylistää Booth Tarkingtonia ja puhuu vuolaasti radiokuunnelmistaan. Mukana on myös ruudun ulkopuolisena hahmona David O. Selznick, joka noihin aikoihin oli työstämässä Tuulen viemää (1939) -suurproduktiotaan.

Tarina pyörii Samuelsin hahmon ympärillä, mutta paljon mielenkiintoisempi on McKayn oivasti henkilöimä Welles. Ulkoisesti hahmoaan yllättävän paljon muistuttava McKay on periaatteessa liian vanha rooliin (36-vuotiaana hän näyttelee 21-vuotiasta), mutta ikä tuo mukanaan uskottavuutta ja ennen kaikkea fyysistä presenssiä jolla ottaa tila haltuun. Welles on hahmona dominoiva, suureellinen, itsekeskeinen (ja -oikeutettu) nero – mies, jolla on aihetta olla vähän kusipää. McKay tiivistää suoritukseensa oleellisen, sortumatta turhiin maneereihin.

Samuelsin roolissa Zac Efron yrittää karistaa High School Musical -viittaa harteiltaan, mutta hahmo jää käsikirjoituksessa kovin ohueksi. Kasvutarina oikoo mutkat suoriksi eikä Efron saa keskeisiin kohtauksiin painokkuutta. Epäuskottava on myös lyhyt romanssi Wellesin kauniin avustajan, Sonjan (Claire Danes) kanssa, ja tästä revitty lyhyt kolmiodraama.

Richard Linklater (loistavat Rakkautta ennen aamua ja Rakkautta ennen auringonlaskua) on ennen kaikkea henkilöohjaaja, ja Minä ja Orson Welles nojaa sekin täysin hahmoihinsa. Käsikirjoituksen perusta on dialogissa, ei juonenkäänteissä – seikka, johon viittaa myös elokuvassa esiintyvän nuoren kirjailijan ihmetys siitä, pitäisikö kaikissa teksteissä muka tapahtua jotain.

Lopputulos on yllättävänkin toimiva, lämminhenkinen draama, joka kärsii lähinnä vääristä prioriteeteista. Siloposkista Richardia paljon mielenkiintoisempi kun on Wellesin eksentrinen ja egoistinen persoona ja se toista maailmansotaa edeltävä teatterimaailma, johon ohjaaja nuorena suuresti vaikutti.

DVD: Scanboxin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1-laajakuva, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1:ä. Molemmat ovat laadultaan mainioita. Lisämateriaalina on lyhyt, kovin mitäänsanomaton making of -dokumentti ja muiden elokuvien trailereita.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202