Toimittaja Mikael Blomkvist selvittää 40 vuotta sitten kadonneen tytön tapausta jännitystrilogian avausosassa.
Stieg Larsson teki lyhyen, mutta sitäkin muistettavamman uran rikoskirjallisuuden parissa. Ruotsalainen Larsson kuoli ennen kuin ensimmäistäkään hänen kirjoittamistaan romaaneista oli ehditty julkaista. Lopulta täysin valmiita teoksia oli koossa kolme, joista Miehet jotka vihaavat naisia on ensimmäinen. Millennium trilogiana tunnettu sarja sai kirjailijan kuoleman myötä valtaisan suosion ja onkin myynyt huikeita määriä myös kansainvälisesti.
Larssonin teosten keskushenkilö on toimittaja Mikael ”Kalle” Blomkvist (Michael Nyqvist), jonka elämä menee pyrstölleen kunnianloukkaussyytösten vuoksi. Oikeus tuomitsee kansan rakastamalle toimittajalle vankeutta ja muhkeat sakot, juuri parahiksi ennen joulua. Tuomion täytäntöönpanoa odotellessa Blomkvist saa yllättävän työtarjouksen sukukonserni Vangerin iäkkäältä ex-johtajalta, jonka rakastama veljentytär Harriet katosi mystisesti 40 vuotta sitten. Tapaus ei ole jättänyt Henrik Vangeria (Sven-Bertil Taube) rauhaan. Henrik onkin päättänyt tehdä omissa tutkimuksissaan vielä viimeisen ponnistuksen. Siihen hän tarvitsee lahjakkaan toimittajan, Mikael Blomkvistin apua. Pian Blomkvist huomaakin kaivautuneensa syvälle Vangerin suvun salattuun historiaan. Tutkimuksiin apuaan tarjoaa myös salaperäinen Lisbeth Salander (Noomi Rapace), joka on hurjasta ulkokuorestaan huolimatta varsin pätevä tutkija.
Olen aina kadehtinut erityisesti ruotsalaisten taitoa ja silmää tehdä mukaansatempaavia kantaaottavia dekkareita. Aika ajoin markkinoille tupsahtaa romaaneihin perustuvia pitkiä elokuviakin, kuten nyt Miehet jotka vihaavat naisia. Tyylillisesti elokuva ei eroa esikuvistaan. Ohjaaja Niels Arden Oplev on katsonut Beckinsä ja Wallanderinsa moneen kertaan suurennuslasin kanssa. Oplevin ohjauksessa jälki on pikkutarkkaa, seikkaperäistä ja verkkaisesta tempostaan huolimatta erittäin koukuttavaa, mutta ei mitään ennennäkemätöntä, enemmänkin totuttua ruotsalaista standardia, jota on nyt iloksemme tuotettu tavallista suuremmalla budjetilla.
Michael Nyqvist tuo kasvot toimittaja Mikael Blomkvistille. Nyqvist on yhtä hyvä löytö pääosaan kuin mitä Wallanderin ikoni Krister Henriksson tai Beckin Peter Haber. Jälkimmäinen nähdään myös tässä elokuvassa Vangerin suvun nuorimmaisena, joka on ottanut ohjat konsernin johdossa. Hyvän roolin tekee myös Lisbethinä nähtävä Noomi Rapace, joka todistaa jälleen olevansa hyvin muuntautumiskykyinen näyttelijätär.
Miehet jotka vihaavat naisia ei ole täydellinen elokuvasovitus. Tarinankerronta harhailee etenkin alkutaipaleella kiusallisesti käsikirjoittajien esitellessä kaikin mahdollisin tavoin trilogian päähenkilöt. En ole koskaan pitänyt Larssonin kirjoitustyyliä mitenkään omaperäisenä, ja sama valitettavasti heijastuu itse elokuvaankin. Kirjaa lukemattakin kotidekkarit arvaavat syyllisen nopeasti ja loppuaika kuluu lähinnä hämmästellessä miten Blomkvist ei näe metsää puilta.
Miehet jotka vihaavat naisia on yllättävänkin rankka katsomiskokemus lukuisten, jopa hyvin rajujen seksikohtausten vuoksi, jotka eivät liity itse katoamistarinaan juuri mitenkään, vaan keskittyvät lähinnä pohjustamaan Lisbeth Salanderin traagisia taustoja. Pohjustusta riittää muutenkin liikaa ja se tehdään täysin lopputuloksen kustannuksella. Tietoskaalalle tuleekin käyttöä, mutta vasta seuraavassa osassa Tyttö joka leikki tulella. Välillä tekijöiltä onkin päässyt unohtumaan, että elokuvan tulisi toimia myös irrallisena yksilönä, vaikka tulossa olisikin Millennium trilogian jatkofilmatisointeja.
DVD: Nordisk Filmin julkaisu toimii kotiversiona huomattavasti elokuvateatteria paremmin. Kuva (2.35:1) on hyvää pohjoismaista laatua, joten ei valittamista. Ääneksi voi valita joko DD 5.1:n tai DTS:n. Esitys on varsin etukaiutinpainotteinen. Puhe erottuu kuitenkin hyvin ja matalatkin äänet toistuvat puhtaasti.
Ekstroina trilogian muiden osien (Tyttö joka leikki tulella, Pilvilinna joka romahti) eksklusiiviset trailerit.
Teksti: © 2009 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA